Ministrul Nechita-Adrian Oros a deschis târgul dedicat Zilei Naționale a României
Ministrul Nechita-Adrian Oros a deschis oficial astăzi, 29 noiembrie 2019, împreună cu secretarul de stat Emil Dumitru, târgul dedicat Zilei Naționale a României, „Mâncăm și trăim românește”. Cu această ocazie, ministrul a înmânat grupurilor aplicante dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru cele două produse recent recunoscute, ”Cârnați de Pleșcoi” și ”Telemea de Sibiu”.
În acest context, ministrul a declarat: ”Târgul de produse tradiționale pe care l-am organizat în curtea Ministerului cu prilejul Zilei Naționale a României este un mesaj simbolic pe care vrem să-l transmitem țăranului român, fermierului român, tuturor celor care trăiesc în mediul rural, tuturor celor care pun în valoare materiile prime locale prin metode tradiționale, care datează din timpuri străvechi. Aceste produse tradiționale, alături de țăranii ospitalieri și gospodari din mediul rural, alături de tradițiile care încă se mai păstrează și de peisajele din satul românesc fac mult bine imaginii României și suntem datori să susținem acest lucru. Avem aici un exemplu de lanț scurt, unde producătorul/ procesatorul se întâlnește direct cu consumatorul, fără intermediari. Este un concept larg răspândit în Europa, la noi mai puțin, dar credem că merită să sprijinim acest demers pentru că este o activitate, în primul rând mai sănătoasă atât pentru producătorii și procesatorii mici cât și pentru consumatori. Noi, Ministerul, ca și autoritate publică susținem acest tip de activitate, iar autoritățile locale au obligația să identifice produsele care pot deveni branduri locale și să sprijine necondiționat producătorii locali”.
De asemenea, ministrul a precizat că la acest moment există 727 de produse tradiționale înregistrate pe scheme de calitate românești și 7 înregistrate pe scheme europene. Totodată, ministrul a adăugat că alte 4 produse se află deja în proces de verificare la Comisia Europeană: cașcavalul de Săveni – IGP (Indicaţie Geografică Protejată), salata cu icre de știucă de Tulcea – IGP (Indicație Geografică Protejată), salata tradițională cu icre de crap – STG (Specialitate Tradițională Garantată), plăcinta dobrogeană – IGP (Indicație Geografică Protejată).
Totodată, ministrul Oros a mulțumit producătorilor pentru întreaga activitate, pentru curajul de care dau dovadă în industria produselor agroalimentare românești, precum și pentru calitatea produselor oferite. Oficialul a evidențiat, de asemenea, importanța promovării în rândul tinerilor a consumului de produse românești prin intermediul educației, atât în școli cât și în familie.
După ce a vizitat standurile expozanților de la sediul MADR, ministrul a urat ”La mulți ani !” tuturor țăranilor români, fermierilor și tuturor celor care activează în industria alimentară.
Produsele tradiționale reprezintă un adevărat brand de țară care, pus în valoare, poate aduce beneficii economice mediului rural și economiei naționale. Pentru promovarea calității produselor din industria alimentară, MADR a elaborat și implementează legislația cu privire la rețetele consacrate românești, acestea reprezentând standarde folosite în urmă cu mai mult de 30 de ani, care devin obligatorii pentru cei care doresc aderarea la aceasta schemă voluntară, astfel fiind garantată calitatea.