Cluj: Locuri de muncă pentru șomerii din mediul rural
Aproximativ 1.000 de persoane din mediul rural vor fi sprijinite, în perioada aprilie 2014 — septembrie 2015, să-și găsească un loc de muncă, prin intermediul Proiectului AVATAR.
Proiectul este implementat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în colaborare cu primăria comunei Luna și cu partenerul transnațional „Sistemi Formativi Confindustria Umbria” din Italia.
Proiectul Avatar este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, și are un buget total de peste 6,481 milioane de lei.
Proiectul vizează facilitarea inserției pe piața muncii a 1.000 de persoane din mediul rural, la nivelul a cinci regiuni de implementare: București — Ilfov, Nord — Est, Nord — Vest, Sud — Est, Sud — Muntenia. În cadrul proiectului, vor fi organizate cinci burse de locuri de muncă destinate persoanelor de la sate și comune, urmând să fie înființate minim 20 de afaceri noi.
„Este vorba de 200 de persoane inactive, 300 de persoane în căutarea unui loc de muncă, 110 șomeri recenți și 90 de lungă durată, precum și de 300 de persoane ocupate în agricultura de subzistență”, a precizat Ovidiu Nicolescu, președintele CNIPMMR.
El a subliniat că derularea acestui proiect este foarte importantă, mai ales în condițiile în care România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare pondere a populației în mediul rural.
Comuna Luna este situată în partea de sud-est a județului Cluj, la 6 kilometri distanță de municipiul Câmpia Turzii, la 20 de kilometri de municipiul Turda și la 50 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca. Teritoriul administrativ al comunei ocupă o suprafață de 5328 hectare, având o populație de circa 5.000 de locuitori.
În zonă își desfășoară activitatea 79 de agenți economici și 25 de persoane fizice autorizate.