Ce ucide zahărul românesc?

| Actualitate | de

Etichete: , , , ,

Dacă evaziunea fiscală a diminuat masiv jucătorii de pe piaţa zahărului din România, se pare că ridicarea cotelor limitate de producţie impuse de Uniunea Europeană nu ne va redresa industria autohtonă. Astfel, dacă acum putem produce cât zahăr vrem noi din zahăr brut, trebuie spus că acest zahăr este de o calitate inferioară şi mult mai scump.

”Începând cu anul 2011, producţia de zahăr din zahăr brut nu se mai află sub regim de cote limitate de producţie. Aşadar, putem produce cât zahăr vrem noi, din zahăr brut. Numai că tot zahărul brut de calitate a fost precontractat, pe ani buni înainte, de principalii actori central europeni. Pentru noi, au rămas rămăşiţele. Una e să iei zahăr din Brazilia (la care nu mai avem acces) şi alta e să-l iei din Vietnam. Diferenţele de calitate, transport, asigurări etc. etc. se reflectă în costuri mai mari. Astfel, fabricile româneşti sunt împinse să iasă de pe piaţă. Europei îi convine, pentru că, nemaifabricând noi, vom cumpăra de la ei”, a declarat pentru Curierul Naţional Gheorghe Bejan, directorul executiv al Patronatului Zahărului din România.

De aceeaşi părere este şi Dragoş Frumosu, care susţine că de când am ieşit din zona favorizată unde cumpăram zahărul la preţuri avantajoase, situaţia României s-a înrăutăţit.

“Până acum un an de zile produceam zahăr în funcţie de cota negociată cu UE, iar zahărul importat era la preţuri mai mult decât avantajoase. Acum, când am ieşit din această zonă favorizată, zahărul ieftin şi bun îl iau oamenii mari şi puternici, iar noi rămânem cu cel scump şi prost”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA).

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde