Vi se par taxele prea mari? Țineți-vă bine! 22% cotă unică de impozitare
Măsurile luate anul acesta de Guvern pentru a crește veniturile la buget par să nu fi avut rezultatul scontat. Foarte puțini agricultori au ales să își plătească noile dări, scoase urgent din sertar la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an și amețite, apoi, atât în privința nivelului de impozitare, cât și ca proceduri și termene limită.
Potrivit ziarului Adevărul, în luna august, sute de mii de fermieri nu şi-au depus declaraţiile de venit aferente impozitului agricol (sursă: adev.ro/mqux2h)
Mai exact, potrivit datelor transmise celor de la Adevărul de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), „până la data de 26 iulie 2013 au fost înregistrate 162.933 de declaraţii privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit pentru anul 2013 (formular 221)“. Totodată, statisticile agricole arată că România are peste 990.000 de exploataţii care deţin suprafeţe de peste două hectare. Așadar, sute de mii de contribuabili au ales să nu plătească anul acesta.
Campionii falimentului
Totodată, veniturile la buget se împotmolesc și în cazul celor provenite de la societățile comerciale. Potrivit consultanților Coface, dacă anul 2012 a fost anul recordurilor la falimentele înregistrate în rândul microîntreprinderilor, în prima jumătate a acestui an afectate au fost inclusiv firme mari și mijlocii. Mai precis, potrivit aceleiași surse, în Romania au intrat în insolvență cu 50% firme mai multe decât, cumulat, în Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Serbia, Slovacia și Slovenia.
La acest context economic se adaugă și eșecurile răsunătoare ale privatizărilor înregistrate anul acesta, vezi cazurile Oltchim și CFR.
Victor Ponta a propus creșterea cotei de impozitare de la 16% la 22%
În această situație, pentru creșterea cu orice preț a veniturilor la buget, premierul Victor Ponta a susținut în ultima ședință a USL o măsură care, dacă va fi pusă în practică, va bulversa din nou mediul economic și va da lovitura de grație multor firme aflate în prezent în pragul falimentului, inclusiv din agricultură și industria procesatoare.
„Şeful guvernului le-a transmis liberalilor, la întâlnirea de vineri, că încasările la buget nu sunt cele prognozate şi le-a propus unificarea cotei unice şi a TVA la 22%, măsura urmând a fi aplicată începând din 2014. În cadrul şedinţei nu s-a luat nicio decizie, propunerea premierului urmând a fi discutată pe larg într-o şedinţă ulterioară”, susțin jurnaliștii de la Gândul.
Practic, pentru companii, scăderea TVA cu două procente va fi anulată de creșterea impozitului cu șase procente. La rândul său, nici populația nu va simți vreo reducere de preț, atâta timp cât agenții economici vor umbla la tarife pentru a reuși să compenseze dările mai mari către stat.
Sursele citate de Gândul spun că „Ponta a venit şi a aruncat asta ca o propunere, în condiţiile în care se discuta despre cum va arăta bugetul pe 2014”.
Potrivit estimărilor, în primele opt luni din 2013 veniturile la buget au scăzut cu peste 5 miliarde de lei.
Pe acelasi subiect:
publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!