Tulcea: A crescut suprafața agricolă certificată pentru producția ecologică

| Eco | de

Etichete: ,

Potrivit datelor Direcției Agricole Tulcea, aproximativ 12% din suprafața arabilă a județului este lucrată de fermieri certificați eco.

agricultura-ecologica-tulcea

La începutul acestui an, potrivit datelor oficiale furnizate de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR), pe 12% din suprafața arabilă a județului se practica agricultură biologică.

În Tulcea sunt certificați 320 de fermieri, dintre care 301 în sectorul vegetal. Aceștia cultivă o suprafață de 32.200 de hectare.

„Cele mai întinse suprafețe sunt în zona Mahmudia-Murighiol, Frecăței și Luncavița, prima zonă menționată fiind promotorul agriculturii ecologice din județ. În acest domeniu, predomină suprafețele cultivate cu cereale și oleaginoase, floarea-soarelui, rapiță și in”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul DADR, Georgeta Niță.

În prezent, 301 din cei 320 de fermieri cu afaceri prietenoase cu mediul practică în județ agricultura ecologică și cultivă o suprafață totală de 34.200 de hectare, pe 20.000 de hectare dintre acestea fiind cereale.

În sectorul zootehnic, 80 de capete de bovine și 31.456 capete de ovine erau înscrise în fermele ecologice la începutul anului în curs.

De asemenea, numărul familiilor de albine a crescut în ultimii doi ani de la 6.034 la 8.790. În ciuda bazei melifere existente, albinăritul în Delta Dunării este practicat la scară destul de redusă.

Numărul mare de familii de albine din unele localități se datorează unor stupari care au făcut din creșterea albinelor o activitate de bază generatoare de venituri. Luncavița, Valea Teilor, Nifon și Niculițel sunt câteva dintre localitățile din nordul Dobrogei în care apicultorii au obținut deja certificate ecologice pentru bazinele melifere din pădurile de tei și câmpurile de floră spontană unde au amplasat stupii.

Avantajele Deltei Dunării pentru apicultori constau în faptul că aceștia nu trebuie să se deplaseze la intervale scurte de timp dintr-un loc în altul, datorită perioadei mai mari în care plantele înfloresc.

Pentru anul 2013, 88 de fermieri, cu o suprafață totală de 14.162 de hectare, au beneficiat de subvenții pentru agricultura ecologică, în timp ce în anul anterior numărul cererilor a fost de 66 pentru o suprafață totală de 12.992 hectare, potrivit Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură.

Subvențiile din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea agriculturii ecologice sunt în valoare de 162 de euro pe hectar, însă anul acesta se vor plăti doar culturile care au fost înregistrate și în anul 2013.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde