agromonitor: Tulcea: A crescut suprafața agricolă certificată pentru producția ecologică

Tulcea: A crescut suprafața agricolă certificată pentru producția ecologică

| Eco | de

Etichete: ,

Potrivit datelor Direcției Agricole Tulcea, aproximativ 12% din suprafața arabilă a județului este lucrată de fermieri certificați eco.

agricultura-ecologica-tulcea

La începutul acestui an, potrivit datelor oficiale furnizate de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR), pe 12% din suprafața arabilă a județului se practica agricultură biologică.

În Tulcea sunt certificați 320 de fermieri, dintre care 301 în sectorul vegetal. Aceștia cultivă o suprafață de 32.200 de hectare.

„Cele mai întinse suprafețe sunt în zona Mahmudia-Murighiol, Frecăței și Luncavița, prima zonă menționată fiind promotorul agriculturii ecologice din județ. În acest domeniu, predomină suprafețele cultivate cu cereale și oleaginoase, floarea-soarelui, rapiță și in”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul DADR, Georgeta Niță.

În prezent, 301 din cei 320 de fermieri cu afaceri prietenoase cu mediul practică în județ agricultura ecologică și cultivă o suprafață totală de 34.200 de hectare, pe 20.000 de hectare dintre acestea fiind cereale.

În sectorul zootehnic, 80 de capete de bovine și 31.456 capete de ovine erau înscrise în fermele ecologice la începutul anului în curs.

De asemenea, numărul familiilor de albine a crescut în ultimii doi ani de la 6.034 la 8.790. În ciuda bazei melifere existente, albinăritul în Delta Dunării este practicat la scară destul de redusă.

Numărul mare de familii de albine din unele localități se datorează unor stupari care au făcut din creșterea albinelor o activitate de bază generatoare de venituri. Luncavița, Valea Teilor, Nifon și Niculițel sunt câteva dintre localitățile din nordul Dobrogei în care apicultorii au obținut deja certificate ecologice pentru bazinele melifere din pădurile de tei și câmpurile de floră spontană unde au amplasat stupii.

Avantajele Deltei Dunării pentru apicultori constau în faptul că aceștia nu trebuie să se deplaseze la intervale scurte de timp dintr-un loc în altul, datorită perioadei mai mari în care plantele înfloresc.

Pentru anul 2013, 88 de fermieri, cu o suprafață totală de 14.162 de hectare, au beneficiat de subvenții pentru agricultura ecologică, în timp ce în anul anterior numărul cererilor a fost de 66 pentru o suprafață totală de 12.992 hectare, potrivit Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură.

Subvențiile din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea agriculturii ecologice sunt în valoare de 162 de euro pe hectar, însă anul acesta se vor plăti doar culturile care au fost înregistrate și în anul 2013.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor