Tratamente fitosanitare în luna iunie

| Protecţia plantelor, Vegetal | de

Ploile abundente care alternează cu temperaturile ridicate din această perioadă oferă condiţii prielnice pentru dezvoltarea unor agenţi patogeni şi instalarea pe plante a diferitelor boli. În legumicultură, cele mai mari pagube sunt produse de mană şi făinare.

mana-cartofului-simptom-tratament

Mana este cauzata de ciuperci fitopatogene ca: Peronospora spp., Phytophtora spp., Bremia spp., Plasmopara spp. Pentru apariţia făinării sunt responsabile ciuperci din genurile: Erysiphe, Podosphaera, Sphaerotheca, Leveillula, Uncinula.

Tratamentele pentru prevenirea şi combaterea acestor boli se fac la avertizare sau la apariţia primelor simptome de atac. Buletinele de avertizare sunt emise de către Unitatea Fitosanitară din cadrul DADR Hunedoara, în funcţie de temperatură, umiditate, precipitaţii, dar şi de rezerva biologică existentă a agentului patogen sau ciclul biologic al dăunătorilor.

Vă recomandăm câteva fungicide pe care le puteti folosi în combaterea acestor boli: Bravo 500 SC 0,15-0,2% care combate la tomate mana, pătarea cafenie şi alternarioza, iar la castraveţi mana, alternarioza şi făinarea; Antracol 70 WP 0,2% pentru combaterea pătării albe şi cafenii a tomatelor şi a manei la castraveţi; Folpan 80 WDG 0,15% pentru mana castraveţilor; Shavit F 72 WP 0,2% pentru mana tomatelor şi făinarea şi mana castraveţilor; Topsin AL 70 PU 0,1% pentru pătarea cafenie, fuzarioza şi verticilioza la tomate, verticilioza la ardei şi vinete, fuzarioza şi verticilioza la castraveţi.

Aceste produse pot fi combinate, atunci când este cazul, cu insecticide sau acaricide ca: Actara 25WG 0,06% şi Calypso 480 ScC 0,08% pentru gândacul din Colorado la tomate şi vinete; Omite 570 EW 0,1% şi Demitan 200 SC pentru combaterea păianjenului roşu comun şi a acarianului lat la ardei şi vinete, atât în cultura de câmp, cât şi de solar.

La vărzoase vor fi necesare tratamente împotriva puricilor şi a ploşnitei roşii cu: Actara 25 WG 0,07%, Confidor 200 SL 0,075%, Mospilan 20SP 0,05%. La cultura de cartof se folosesc aceleaşi produse pentru combaterea manei şi a gândacului din Colorado.

În pomicultură se vor continua tratamentele împotriva rapănului şi a făinarii la măr şi păr, condiţiile acestui an fiind deosebit de prielnice pentru dezvoltare acestor boli. De asemenea, se vor face tratamente cu insecticide pentru combaterea generaţiei de vară a păduchelui din San Jose şi a viermelui merelor şi prunelor sau a afidelor.

În această perioadă, atât la pomii fructiferi, cât şi la arborii ornamentali poate apărea dăunătorul Hyphantria cunea – omida păroasă a dudului –pentru combaterea căruia se vor înlătura şi arde cuiburile, iar apoi se va face un tratament cu insecticide omologate

La viţa de vie se vor continua tratamentele împotriva manei şi făinării cu: Shavit F 72 WP 0,2% şi Topsin AL 70 PU 0,1-0,12%, dar şi pentru combaterea păianjenului roşu comun, a acarienilor eriofizi şi filocoptizi ai viţei de vie, cu Omite 570 EW 0,1%.

Care este opinia ta?

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde