agromonitor: Tehnologii de cultură: Republica Moldova promovează sistemul no-till

Tehnologii de cultură: Republica Moldova promovează sistemul no-till

| Actualitate, Extern | de

Etichete: , , , ,

În Republica Moldova s-a desfășurat, joi, seminarul naţional „Experienţa Internaţională de Aplicare a Tehnologiilor Conservative de Lucrare a Solului”. Evenimentul, organizat cu sprijin guvernamental, a reunit specialiști din Moldova și Argentina.

no-till-republica-moldova

Ministrul moldovean de resort, Vasile Bumacov, a precizat că „aplicarea tehnologiei No-Till de către agricultorii noştri este garanţia păstrării solurilor noastre bogate , reducerii costurilor de producţie şi creşterii recoltelor pe potriva efortului depus”

„Este important ca tehnologia să fie implementată de un număr cât mai mare de producători, pentru ca toţi agricultorii noştri să se convingă de utilitatea şi priorităţile acestei tehnologii”, a mai spus Vasile Bumacov.

Ministerul Agriculturii din R. Moldova a anunțat că sunt prevăzute subvenții pentru fermierii care doresc să achiziționeze mașini și utilaje agricole necesare aplicării tehnologiei no-till.

După seminar au fost efectuate demonstrații practice, cei prezenți asistând la semănatul direct al unei culturi de soia în miriște de porumb.

Ce presupune tehnologia „no-till” – fără arătură

Tehnologia „no-till” presupune semănatul direct al culturii, fără arătură sau alte lucrări ale solului. Utilizarea acesteia necesită semănători speciale, performante, dar și consumul sporit de erbicide.

Ca avantaje pot fi enumerate creșterea calității solului pe termen lung (din punct de vedere al proprietăților fizico-chimice), reducerea costului cu carburanții. În cazul porumbului, potrivit datelor INCDA, consumul de motorină se reduce cu aproximativ 70 de litri la hectar.

Nicolae Șarpe, cercetător la INCDA Fundulea, a explicat că „tehnologia cultivării plantelor fără arătură şi orice altă lucrare a solului aparţine americanilor şi datează din anii 1930”.

„Problema cea mai discutată, legată de introducerea în practică a culturii porumbului fără arătură şi fără praşilă este teama că se pierde apa din sol într-o cantitate mai mare, prin faptul că nu se rup vasele capilare – rol de bază atribuit praşilelor manuale şi mecanice. Cercetări efectuate la Fundulea în ultimii ani arată că la tehnologia no-tillage (unde nu s-a făcut nici o praşilă) umiditatea solului a fost practic egală cu umiditatea solului de la tehnologia convenţională, unde după răsărirea porumbului s-a efectuat o lucrare cu grapa rotativă, trei praşile mecanice şi trei praşile manuale”, mai precizează Nicolae Șarpe.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Marian Dobre de la Facultatea de Agricultură din Craiova este de părere că tehnologia a fost insuficient promovată și studiată în România.

„În primul rand, nu s-a organizat experimentarea atentă a acestei tehnologii, care să țină seama de stratul de resturi vegetale, aceasta presupunănd combină, semănătoare, rotația culturilor, erbicidare, studiul schimbării insușirilor fizice, chimice, biologice ale solului. Până când nu vom face acest lucru ne vom uita cu necaz la alții care pot, în vreme ce mulți bani investiți în cercetare se duc pe maculatura”, afirmă profesorul craiovean.

 1. Marian Dobre - 27-3-2017, 14:14

  Secretul tehnologiei no till este mentinerea solului acoperit cu un strat cat mai gros si cat mai bogat in azot. Pentru un articol complet contactati-ma pe acest e mail.

 2. Marian Dobre - 27-3-2017, 14:27

  Va mutumesc, abia acum am citit. De mult sa fac fermierii sa inteleaga faptul ca aratura este cel mai rau lucru pe care i l-am facut noi solului. Repet, va astept pe e mai cu o invitatie pentru un articol complet.

 3. Aura Stefanescu - 18-4-2017, 8:24

  Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet.

  Mulțumesc frumos,
  Aura Stefanescu

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor