Tehnologii de cultură: Republica Moldova promovează sistemul no-till

| Actualitate, Extern | de

Etichete: , , , ,

În Republica Moldova s-a desfășurat, joi, seminarul naţional „Experienţa Internaţională de Aplicare a Tehnologiilor Conservative de Lucrare a Solului”. Evenimentul, organizat cu sprijin guvernamental, a reunit specialiști din Moldova și Argentina.

no-till-republica-moldova

Ministrul moldovean de resort, Vasile Bumacov, a precizat că „aplicarea tehnologiei No-Till de către agricultorii noştri este garanţia păstrării solurilor noastre bogate , reducerii costurilor de producţie şi creşterii recoltelor pe potriva efortului depus”

„Este important ca tehnologia să fie implementată de un număr cât mai mare de producători, pentru ca toţi agricultorii noştri să se convingă de utilitatea şi priorităţile acestei tehnologii”, a mai spus Vasile Bumacov.

Ministerul Agriculturii din R. Moldova a anunțat că sunt prevăzute subvenții pentru fermierii care doresc să achiziționeze mașini și utilaje agricole necesare aplicării tehnologiei no-till.

După seminar au fost efectuate demonstrații practice, cei prezenți asistând la semănatul direct al unei culturi de soia în miriște de porumb.

Ce presupune tehnologia „no-till” – fără arătură

Tehnologia „no-till” presupune semănatul direct al culturii, fără arătură sau alte lucrări ale solului. Utilizarea acesteia necesită semănători speciale, performante, dar și consumul sporit de erbicide.

Ca avantaje pot fi enumerate creșterea calității solului pe termen lung (din punct de vedere al proprietăților fizico-chimice), reducerea costului cu carburanții. În cazul porumbului, potrivit datelor INCDA, consumul de motorină se reduce cu aproximativ 70 de litri la hectar.

Nicolae Șarpe, cercetător la INCDA Fundulea, a explicat că „tehnologia cultivării plantelor fără arătură şi orice altă lucrare a solului aparţine americanilor şi datează din anii 1930”.

„Problema cea mai discutată, legată de introducerea în practică a culturii porumbului fără arătură şi fără praşilă este teama că se pierde apa din sol într-o cantitate mai mare, prin faptul că nu se rup vasele capilare – rol de bază atribuit praşilelor manuale şi mecanice. Cercetări efectuate la Fundulea în ultimii ani arată că la tehnologia no-tillage (unde nu s-a făcut nici o praşilă) umiditatea solului a fost practic egală cu umiditatea solului de la tehnologia convenţională, unde după răsărirea porumbului s-a efectuat o lucrare cu grapa rotativă, trei praşile mecanice şi trei praşile manuale”, mai precizează Nicolae Șarpe.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Marian Dobre de la Facultatea de Agricultură din Craiova este de părere că tehnologia a fost insuficient promovată și studiată în România.

„În primul rand, nu s-a organizat experimentarea atentă a acestei tehnologii, care să țină seama de stratul de resturi vegetale, aceasta presupunănd combină, semănătoare, rotația culturilor, erbicidare, studiul schimbării insușirilor fizice, chimice, biologice ale solului. Până când nu vom face acest lucru ne vom uita cu necaz la alții care pot, în vreme ce mulți bani investiți în cercetare se duc pe maculatura”, afirmă profesorul craiovean.

 1. Marian Dobre - 27-3-2017, 14:14

  Secretul tehnologiei no till este mentinerea solului acoperit cu un strat cat mai gros si cat mai bogat in azot. Pentru un articol complet contactati-ma pe acest e mail.

 2. Marian Dobre - 27-3-2017, 14:27

  Va mutumesc, abia acum am citit. De mult sa fac fermierii sa inteleaga faptul ca aratura este cel mai rau lucru pe care i l-am facut noi solului. Repet, va astept pe e mai cu o invitatie pentru un articol complet.

 3. Aura Stefanescu - 18-4-2017, 8:24

  Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet.

  Mulțumesc frumos,
  Aura Stefanescu

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde