agromonitor: Supraproducție de energie în Europa, datorită boom-ului regenerabilelor

Supraproducție de energie în Europa, datorită boom-ului regenerabilelor

| Energie | de

Etichete:

Tranziția Europei spre un sistem energetic bazat pe energiile regenerabile a înregistrat progrese atât de mari încât ar putea fi posibil ca instalațiile regenerabile să fie oprite din cauza supraproducției, informează Agerpres care citează Bloomberg.

energie-eoliana

Creșterea de cinci ori înregistrată la producțiile de energii verzi în Europa în ultimul deceniu a condus la scăderea prețurilor la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani și, totodată, a șters 400 de miliarde de dolari din valoarea de piață a companiilor de utilități. În aceste condiții, operatorii de rețea ar putea limita producția de energie solară și eoliană în momentele în care cererea este scăzută, pentru a împiedica supraîncărcarea rețelelor de electricitate.

‘Vor exista ore în care în mod inevitabil vom fi supra-aprovizionați’, a declarat directorul general al EON SE, Johannes Teyssen.

Creșterea ponderii energiilor regenerabile în total energie reprezintă un element central al obiectivului Uniunii Europene de a reduce emisiile de CO2 cu 20% până la finele acestui deceniu comparativ cu nivelul din 1990.

‘În unele state membre am mers prea repede cu creșterea energiilor regenerabile’, a declarat, zilele trecute, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la conferința Eurelectric, organizată la Londra.

Regiunea are nevoie de o infrastructură mai bună pentru a gestiona cantitățile crescute de energie. Comisia Europeană estimează că sunt necesari aproximativ 200 de miliarde de euro pentru modernizarea rețelelor de transport până în 2020.

Asociația operatorilor de transport în domeniul energiei electrice, Entso-e, a avertizat luna trecută că opt state europene vor fi nevoite să exporte sau să limiteze producția de energie, inclusiv din surse regenerabile, în perioadele de cerere scăzută, majoritatea în timpul verii.

Potrivit Entso-e, cele mai grave riscuri la adresa rețelelor de transport sunt în Bulgaria, Spania și România, unde capacitatea de a exporta energie spre țările vecine este la mai puțin de jumătate față de ceea ce este nevoie.

‘Vor exista momente în care producția de energie eoliană va fi prea mare comparativ cu cererea și această situație va deveni din ce în ce mai frecventă pe măsură ce capacitățile eoliene cresc’, a declarat Gary Hornby, analist pentru energie la Inenco Group Ltd.

UE trebuie să înceapă să controleze cantitățile de energie regenerabile produse, a apreciat, la rândul său, directorul general de la Electricite de France, Henri Proglio.

‘Cu cât introduci mai multe energii regenerabile în sistem, cu atât cresc costurile sub formă de subvenții’, a apreciat Proglio.

În 2012, guvernele europene au acordat subvenții în valoare de 57 de miliarde de dolari pentru proiecte în domeniul energiilor verzi, mai mult de jumătate din suma globală de 101 miliarde de dolari, a estimat Agenția Internațională a Energiei. Aceasta, în condițiile în care cererea de electricitate în UE a atins nivelul maxim în 2008 și în acest an ar urma să scadă cu 0,3%, potrivit firmei de consultanță IHS Inc.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor