agromonitor: Subvenții agricultură 2014: Schimbări importante legate de plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic (CNDP)

Subvenții agricultură 2014: Schimbări importante legate de plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic (CNDP)

| Financiar, Subvenţii | de

Etichete: , , ,

Iată cele mai noi schimbări legate de acordarea PNDC și a subvențiilor în sectorul zootehnic.

subventii-agricultura-2014-zootehnie

Marți, 25 martie 2014, Parlamentul României a adoptat proiectul de lege privind unele măsuri referitoare la plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic (CNDP).

Iată noutățile aduse de lege:

Se reglementează situaţia unor beneficiari de CNDP din sectorul zootehnic privind campaniile 2007-2011, respectiv:

  • Nu se mai recuperează sumele reprezentând primele încasate de către beneficiarii CNDP care aveau datorii si cărora li s-au emis titluri de creanță de către Camerele de Conturi
  • Sumele recuperate se restituie
  • Beneficiarii care nu au încasat sumele CNDP cuvenite datorită existenței acestor datorii și care au depus cereri, beneficiază de aceste sume.
  • Beneficiarii din situațiile prezentate mai sus devin eligibili pentru plățile CNDP zootehnic și după anul 2011.

Există un număr de 9.700 beneficiari cu un efectiv de peste 237.000 capete animale care sunt afectați de deciziile emise de către camerele de conturi județene și a municipiului București.

Sumele necesare aducerii la îndeplinire a prevederilor prezentului proiect de lege, în cuantum de 26.877 mii lei vor fi asigurate în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2014.

Proiectul de lege corespunde solicitărilor Comisiei Europene, în sensul aplicării normelor naţionale în relaţie cu prevederile comunitare şi autorizările emise prin Decizii de către Comisie, evitându-se astfel iniţierea unei proceduri de infringement împotriva României.

Subvenții agricultură 2014: regimul aplicabil plăţilor PNDC

La sesizarea unor producători agricoli privind condiţiile acordării PNDC în zootehnie şi existenţa datoriilor la bugetul de stat şi/sau bugetul local, Comisia Europeană, prin sistemul de cooperare şi informare EU Pilot, a adresat autorităţilor române întrebări privind regimul aplicabil plăţilor PNDC, prima scrisoare fiind transmisă în 26.03.2012.

În acest sens, autorităţile române au fost rugate să ofere o serie de informaţii, în special privind situaţia beneficiarilor cărora li s-au constituit debite, li s-a refuzat dreptul de a obţine plata CNDP datorită nerespectării condiţiei de eligibilitate privind lipsa datoriilor la bugetul de stat şi/sau la bugetul local şi în ce priveşte rezolvarea efectelor juridice produse de aceste condiţii.

Ultima scrisoare a Comisiei Europene din 18.03.2013 subliniază faptul că toate autorităţile dintr-un stat membru trebuie să conlucreze pentru aplicarea corectă a legislaţiei comunitare, interesul Comisiei fiind acela de a se asigura că aceste plăţi nu sunt recuperate, că autorităţile române oferă oportunităţi beneficiarilor cărora aceste drepturi nu le-au fost acordate datorită existenţei datoriilor şi deci că beneficiarii sunt repuşi în drepturi.

Solicitarea Comisiei se bazează pe un caz similar în care există o Hotărâre a Curţii Europene de Justiţie (Camera întâi) din data de 9 iunie 2011 în cauza C115/10, având ca obiect o cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminare formulată în temeiul art. 267 TFUE – „Politica Agricolă Comună – Regulamentul (CE9 nr. 1782/2003 – ajutor naţional direct complementar – condiţii de acordare”. În această Hotărâre, Curtea Europeană de Justiţie declară că: Regulamentul 1782/2003……trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări naţionale care exclude de la beneficiul ajutorului naţional complementar persoanele care exercită o activitate agricolă pe teritoriul statului membru în cauză pentru motivul că fac obiectul unei proceduri de lichidare voluntară, în măsura în care o condiţie privind absenţa unei astfel de proceduri nu a făcut obiectul unei autorizări prealabile din partea Comisiei Europene. În acest sens, Comisia a invitat România să aibă în vedere hotărârea Curţii Europene de Justiţie.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor