Subvenție pentru crescătorii de animale: Crescătorii de porci și păsări vor putea accesa din nou sprijinul pentru bunăstarea animalelor

| Financiar, Subvenţii | de

Etichete: , , ,

Crescătorii de porci și de păsări vor putea primi în continuare subvenția acordată pentru bunăstare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat la sfârșitul lunii februarie că va deschide o nouă sesiune de depunere a cererilor de ajutor financiar pentru Măsura 215 – Plăți privind bunăstarea animalelor (suine și păsări).

subventie-bunastare-animale-pasari

Crescătorii de păsări pot să ceară din nou sprijinul acordat pentru bunăstarea animalelor

Sprijinul se va acorda doar pentru angajamente voluntare luate de fermieri care depăşesc cerinţele minime impuse pentru bunăstarea animalelor (suine și păsări). În cadrul angajamentelor încheiate, beneficiarii vor trebui să respecte și standardele de eco-condiţionalitate (SMR) aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei. Menționăm faptul că în cadrul acestei măsuri este exclus sprijinul pentru investiţii.

Beneficiarii eligibili sunt exploatațiile comerciale din sectorul de creștere a porcinelor şi a păsărilor autorizate sanitar veterinar și exploatațiile comerciale de tip A specifice sectorului de creștere a porcinelor, care își asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005.

”Este o nouă oportunitate pentru crescătorii de animale să beneficieze de acest sprijin financiar important pentru realizarea unor producții competitive și de înaltă calitate. În toată această perioadă am căutat soluții pentru a identifica resursele financiare necesare și mă bucur că astfel reușim să răspundem la solicitările fermierilor și să oferim din nou o măsură de sprijin care s-a bucurat de un real succes”, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Care este bugetul subvențiilor pentru bunăstare

Plafonul alocat acestei măsuri a fost suplimentat prin decizia Comisiei Europene la sfârșitul lunii noiembrie 2013, fiind în prezent de 372.88 milioane de euro, aferent cererilor depuse începând cu anul 2012 și până la sfârșitul actualei perioade de programare.

În luna decembrie 2013 au fost efectuate plățile pentru cererile depuse în sesiunea I – pachetul a) – porcine, în valoare de 312.241.127 lei (70.253.375 euro).

În ceea ce privește plata pentru pachetul b) – pasari, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) estimează că plățile se vor efectua în perioada aprilie – mai 2014, pentru prima sesiune de depunere, valoarea estimată a acestora fiind de 80 milioane de euro.

Cum se primește subvenția pentru bunăstarea animalelor

Sprijinul pentru bunăstarea animalelor are forma unei plăţi anuale fixe pe unitate vită mare (UVM) şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile adiţionale suportate de fermieri. Plata se va face în întregime către fermier.

Cheltuielile suplimentare și pierderile de venit suportate de fermieri pentru asigurarea respectării angajamentelor voluntare privind bunăstarea animalelor sunt calculate de către direcțiile de specialitate din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – România, în colaborare cu reprezentanții formelor asociative ale crescătorilor de porcine și aprobate de Institutul de Economie Agrară, aflat în subordinea Institutului Naţional de Cercetări Economice din cadrul Academiei Române.

Combinarea pachetelor pentru bunăstarea animalelor

Se pot solicita unul, combinație de 2 sau mai multe din subpachetele de sprijin prezentate în cadrul unei exploatatii comerciale. În această situaţie şi plăţile aferente acestor subpachete se cumulează, neexistând cerinţe care ar putea fi plătite de două ori.

Pachetul a) Plăţi în favoarea bunăstării porcinelor (plățile se acordă pentru porci grași, scrofițe și scroafe):

Subpachet 1a) – creşterea cu cel puţin 10% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal.

Subpachet 2a) – asigurarea a minimum 11 ore/zi lumină artificială cu o valoare a iluminării de 50 lux.

Subpachet 3a) – îmbunătăţirea condiţiilor de bunăstare a suinelor pe durata transportului.

Subpachet 4a) – corectarea nivelului nitriților și nitraților, din apă.

Subpachet 5a) – reducerea noxelor cu 30% față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea în

limite optime a parametrilor de microclimat

Subpachet 6a) – îmbunătățirea condițiilor zonei de odihnă.

Aplicarea celor 6 măsuri suplimentare de bunăstare (una sau o combinație a lor) determină o reducere a numărului de animale raportat la suprafața exploatației sau a mijloacelor de transport, ceea ce influențează în mod direct indicatorii integrați de poluare (apă, aer, sol). De asemenea, determină un management mai bun al furajelor, al apei, al dejecțiilor, creând parametri de protecție mai buni pentru solul și apele din România.

Pachetul b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor (plățile se acordă pentru pui de carne, găini ouătoare, găini de reproducție din rase grele și pui de curcă):

Subpachet 1 b) – asigurarea intensității iluminatului artificial la minimum 30 lucşi,

Subpachet 2 b) – reducerea densităţii păsărilor cu 10 % faţă de densitatea rezultată din aplicarea cerinţelor minime obligatorii privind suprafaţa minimă alocată pentru fiecare categorie de păsări,

Subpachet 3 b) – îmbunătăţirea condiţiilor de bunăstare a păsărilor pe durata transportului,

Subpachet 4 b) – corectarea nivelului nitriților și nitraților din apa utilizată,

Subpachet 5 b) – reducerea noxelor cu 30 % față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea în limite optime a parametrilor de microclimat.

Aplicarea celor 5 măsuri suplimentare de bunăstare (una sau o combinație a lor) determină un management mai bun al apei şi al asigurării de suprafață mai mare/pasăre atât în timpul creșterii, creând parametri de protecție mai buni pentru păsări în primul rând, cât și pentru solul și apele din România.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde