agromonitor: Stelian Dolha: Legea Camerelor Agricole e un fiasco răsunător

Stelian Dolha: Legea Camerelor Agricole e un fiasco răsunător

| Politică agricolă | de

Etichete: ,

Deputatul liberal Stelian Dolha consideră că legea Camerelor Agricole, adoptată recent de Camera Deputaților, este „un fiasco usturător”.

stelian-dolha-declaratie-seminte-traditionale

Camera Deputaților a adoptat legea marți, 15 aprilie, pentru a doua oară, după ce fusese trimisă pentru reexaminare de către Administrația Prezidențială.

Stelian Dolha spune că deputații „s-au învârtit în jurul cozii” și că actul, în forma adoptată, este un fiasco răsunător care nu folosește agricultorilor. Acesta este pesimist și se așteaptă „să ne prindă anul 2020” fără o lege a camerelor agricole.

Iată declarația integrală a deputatului liberal.

„Știți ce au spus cei care au dorit să mergem înainte cu această lege în comisia de specialitate, și mă refer la reprezentanții Puterii? Cei care n-au dorit să profităm de faptul că o avem din nou în dezbatere și să facem, măcar în ceasul al 12-lea, o lege bună? Că da, e proastă, n-are osatură, e nefuncțională, nu sunt alocați bani nici măcar pentru înființare, permite ingerințele politice în alegerile pentru structurile de conducere ale Camerelor Agricole, dar să-i dăm drumul așa!

Să acceptăm adoptarea în formula aceasta, după care stăm, ne gândim, eventual ne consultăm cu reprezentanții agricultorilor, că n-a fost cazul cu acest proiect legislativ și facem altă lege bună. Că devreme ce la origine e Ordonanța Guvernului Ponta nr. 58/2013, care-și produce deja efectele, iar în 14 județe oamenii s-au adunat și au făcut comisii de alegeri pe noua lege, să nu-i tulburăm parcursul otrăvit, să o trimitem la Monitorul Oficial și apoi să ne punem pe treabă.

Să o luăm de la capăt, cu o subcomisie a Comisiei de agricultură, eventual să mai trimitem zeci și sute de specialiști și demnitari să vadă din nou cum se întâmplă în Franța, Elveția, Cehia, cum aceste structuri ale fermierilor pot funcționa, pot fi adevărate laboratoare pentru agricultori și la noi nu!

Și, probabil, după ce ne iese legea aceea minunată, vine Executivul cu o altă ordonanță care gâtuie legea, așa cum a făcut cu prima intabulare Guvernul Ponta 3.

Și ne trezim că suntem în 2020, și ne-a prins următorul exercițiu bugetar al UE tot fără Camere Agricole care să-i ajute pe fermieri să acceseze fonduri care să ofere consultanță, să-i ajute să se organizeze, etc.

Există câteva principii simple care ar putea să tranșeze odată pentru totdeauna problema: asumarea finanțării de la buget a Camerelor Agricole, cel puțin până în momentul în care devin structuri puternice, cuplate cu un sistem de cotizații stimulative legat de plățile prin APIA și tăierea oricărei ingerințe a politicului în alegerile pentru aceste structuri.

Cum actuala Putere nu poate rezista unei asemenea ispite de a subordona din start aceste structuri pentru a influența spațiul rural, așa cum își dorește să subordoneze aproape totul, e greu de crezut că există vreo șansă de a avea prea curând Camere Agricole viabile.

Stelian Dolha

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor