Stelian Dolha: Legea Camerelor Agricole e un fiasco răsunător

| Politică agricolă | de

Etichete: ,

Deputatul liberal Stelian Dolha consideră că legea Camerelor Agricole, adoptată recent de Camera Deputaților, este „un fiasco usturător”.

stelian-dolha-declaratie-seminte-traditionale

Camera Deputaților a adoptat legea marți, 15 aprilie, pentru a doua oară, după ce fusese trimisă pentru reexaminare de către Administrația Prezidențială.

Stelian Dolha spune că deputații „s-au învârtit în jurul cozii” și că actul, în forma adoptată, este un fiasco răsunător care nu folosește agricultorilor. Acesta este pesimist și se așteaptă „să ne prindă anul 2020” fără o lege a camerelor agricole.

Iată declarația integrală a deputatului liberal.

„Știți ce au spus cei care au dorit să mergem înainte cu această lege în comisia de specialitate, și mă refer la reprezentanții Puterii? Cei care n-au dorit să profităm de faptul că o avem din nou în dezbatere și să facem, măcar în ceasul al 12-lea, o lege bună? Că da, e proastă, n-are osatură, e nefuncțională, nu sunt alocați bani nici măcar pentru înființare, permite ingerințele politice în alegerile pentru structurile de conducere ale Camerelor Agricole, dar să-i dăm drumul așa!

Să acceptăm adoptarea în formula aceasta, după care stăm, ne gândim, eventual ne consultăm cu reprezentanții agricultorilor, că n-a fost cazul cu acest proiect legislativ și facem altă lege bună. Că devreme ce la origine e Ordonanța Guvernului Ponta nr. 58/2013, care-și produce deja efectele, iar în 14 județe oamenii s-au adunat și au făcut comisii de alegeri pe noua lege, să nu-i tulburăm parcursul otrăvit, să o trimitem la Monitorul Oficial și apoi să ne punem pe treabă.

Să o luăm de la capăt, cu o subcomisie a Comisiei de agricultură, eventual să mai trimitem zeci și sute de specialiști și demnitari să vadă din nou cum se întâmplă în Franța, Elveția, Cehia, cum aceste structuri ale fermierilor pot funcționa, pot fi adevărate laboratoare pentru agricultori și la noi nu!

Și, probabil, după ce ne iese legea aceea minunată, vine Executivul cu o altă ordonanță care gâtuie legea, așa cum a făcut cu prima intabulare Guvernul Ponta 3.

Și ne trezim că suntem în 2020, și ne-a prins următorul exercițiu bugetar al UE tot fără Camere Agricole care să-i ajute pe fermieri să acceseze fonduri care să ofere consultanță, să-i ajute să se organizeze, etc.

Există câteva principii simple care ar putea să tranșeze odată pentru totdeauna problema: asumarea finanțării de la buget a Camerelor Agricole, cel puțin până în momentul în care devin structuri puternice, cuplate cu un sistem de cotizații stimulative legat de plățile prin APIA și tăierea oricărei ingerințe a politicului în alegerile pentru aceste structuri.

Cum actuala Putere nu poate rezista unei asemenea ispite de a subordona din start aceste structuri pentru a influența spațiul rural, așa cum își dorește să subordoneze aproape totul, e greu de crezut că există vreo șansă de a avea prea curând Camere Agricole viabile.

Stelian Dolha

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde