agromonitor: Soluțiile fitosanitare sunt o necesitate stringentă în UE pentru protejarea siguranței și diversității produselor agroalimentare

Soluțiile fitosanitare sunt o necesitate stringentă în UE pentru protejarea siguranței și diversității produselor agroalimentare

| Actualitate, Extern | de

O coaliție din sectorul agroalimentar cere o abordare europeană mai ambițioasă în ceea ce privește utilizările minore și culturile specializate.

autoritatea-nationala-fitosanitara

Utilizările minore se referă la fructe și legume, cereale, inclusiv orez, semințe, hamei, flori și toate acele plante care necesită produse fitosanitare adaptate, destinate înmulțirii, cultivării, depozitării sau transportării acestora. Sectorul utilizărilor minore și al culturilor specializate are o importanță uriașă în Europa; acesta reprezintă 18% din valoarea agricolă ocupând doar 3% din suprafețe. UE este al doilea cel mai mare producător de fructe și legume din lume cu o valoare a producției de peste 70 de miliarde de euro pe an; Uniunea Europeană este și al doilea cel mai mare importator.

În februarie 2 014, Comisia Europeană (DG SANCO) a publicat un mult așteptat raport privind crearea unui fond european al produselor destinate așa-numitelor „utilizări minore”. Asociațiile de la nivelul lanțului agroalimentar consideră că propunerea nu este suficient de ambițioasă, lăsând multe probleme nesoluționate. Propunerea de platformă UE pentru coordonarea activităților existente privind utilizările minore și a culturilor specializate prin intermediul unui secretariat este, fără îndoială, un început bun, dar nu oferă perspective pe termen lung.

„Lipsa unor soluții fitosanitare adaptate compromite nu doar competitivitatea întregului lanț agroalimentar – UE fiind al doilea cel mai mare producător de fructe și legume la nivel mondial și al doilea cel mai mare importator – ci și durabilitatea sectorului și capacitatea acestuia de a preveni și a controla noii dăunători, amenințând locurile de muncă din sector precum și diversitatea produselor agroalimentare de înaltă calitate din Europa”, a declarat Pekka Pesonen, secretarul-General al COPA-COGECA, în numele partenerilor din lanțul agroalimentar.

„Se vorbește despre culturi minore, dar importanța lor este fundamentală pentru economia europeană, precum și pentru consumatori” a declarat Jean-Charles Bocquet, Director General al Asociației Europene de Protecție a Culturilor.

„Pentru a furniza soluții fitosanitare mai numeroase, avem nevoie nu doar de o mai bună coordonare, ci și de mecanisme de intensificare a cooperării și de cofinanțare a proiectelor de cercetare. Pentru a fi în măsură să facem față tuturor problemelor întâmpinate trebuie să identificăm soluții comune pentru toate utilizările minore și culturile specializate, într-un mod cât mai eficient din perspectiva costurilor. Altfel, vom continua să constatăm că ne confruntăm și unii și ceilalți cu diverse probleme, neavând soluții pentru a la face față”, a completat acesta.

“Trebuie să identificăm urgent soluții pentru a face posibilă recunoașterea reciprocă a produselor fitosanitare pentru culturile specializate la nivelul tuturor actorilor din statele membre ale UE, inclusiv a producătorilor și a transformatorilor industriali”, a declarat Jean Bernard Bonduelle – Președintele PROFEL.

Partenerii de la nivelul lanțului agroalimentar propun dezvoltarea unui program permanent pentru utilizările minore și culturile specializate în cadrul unei politici de creștere inteligente, durabile și inclusive, aliniate obiectivelor europene pentru orizontul 2020. Un asemenea program ar trebui să furnizeze fonduri destinate sprijinirii și promovării inițiativelor de identificare a unor soluții pentru utilizările minore.

Care este opinia ta?

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor