Solutii pentru o dezvoltare durabila in agricultura

| Actualitate, Intern | de

Actualizat: 25 mai 2013

Etichete: ,

Conform angajamentului facut, de promovare a solutiilor sustenabile pentru agricultura romaneasca, proiectul AgroManager a organizat, la inceputul lunii februarie, conferinta Dezvoltare Durabila – Cod de bune practici agricole si de mediu. Aceasta a avut loc la sediul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti.

In cele doua zile, fermierii au beneficiat de prezenta unei echipe de consultanti danezi, care le-au prezentat cele mai noi solutii implementate in industria agricola din Danemarca, din aceeasi perspectiva a sustenabilitatii. Astfel, John Birger Pedersen, consultant pe probleme de cultura mare, a pregatit pentru fermierii romani cursul „Dezvoltare sustenabila, productia recoltei. Codul bunelor practici agricole si de mediu”. Din echipa daneza participanta la eveniment a facut parte si Hans Lundgaard Thyssen, consultant pe probleme de cresterea porcinelor.

“Conceptul de sustenabilitate cuprinde mai multe directii in ceea ce priveste activitatea fermierului roman. Prima ar fi preocuparea pentru o mai buna planificare, astfel incat activitatile sa nu fie administrate in stare de criza. O alta tine de maximizarea profitabilitatii la nivelul fermei in conditii de utilizare optima a resurselor existente”, a aratat in prima zi a conferintei Gabriel Ionescu, coordonator consultanta, AgroManager.

“O alta directie este respectul fata de mediu, care presupune organizarea fermei si a productiei in armonie cu natura, pentru a mentiona numai cateva dintre aspectele legate de sustenabilitatea fermelor. Pe scurt, dezvoltarea durabila reprezinta singura modalitate de a lucra in agricultura viitorului”, a mai spus Gabriel Ionescu.

Danemarca este una dintre tarile cele mai avansate din punctul de vedere al industriei agricole, la nivel de Europa. 61% din teritoriul tarii, respectiv 2,6 milioane ha, este cultivat.

Dimensiunea unei ferme medii este de 65 ha fata de 21 in anul 1970. Danemarca exporta 7 milioane de porcii vii anual, valoarea totala a exportului asigurat de fermierii acestei tari ajungand la 14 miliarde de euro anual. “Portretul robot al fermierul danez are urmatoarele caracteristici: este bine instruit si participa regulat la activitati educative; este membrul unei organizatii agricole; isi vinde si cumpara produsele prin intermediul cooperativelor; are putina forta de munca tehnica angajata, in schimb colaboreaza strans cu consultanti”, a aratat John Birger Pedersen.
7 directii pentru o agricultura sustenabila

Gabriel Ionescu, coordonator consultanta, AgroManager, arata 7 din cele mai importante directii privind dezvoltarea durabila a agriculturii romanesti:

1. O mai buna planificare, astfel incat activitatile sa nu fie administrate in stare de criza (lipsa finantarii, lipsa unor tehnologii potrivite, lipsa logisticii sau multe alte situatii critice).
2. Maximizarea profitabilitatii la nivelul fermei in conditii de utilizare optima a resurselor existente (financiare, materiale si umane).
3. Respectul fata de mediu. Organizarea fermei si a productiei in armonie cu natura, fara sa o intoxicam cu diverse chimicale, utilizate gresit sau abuziv, ori managementul defectuos al dejectiilor animalelor.
4. Conservarea si administrarea cu multa atentie a apei din sol. Aproape tot timpul fermierii lucreaza in conditii de umiditate in sol foarte scazute, astfel incat o tehnologie agricola care conserva si protejeaza evaporarea apei din sol aduce atat o productie marita, cat si o economie importanta atat pentru ferma, cat si pentru comunitatea de oameni invecinata.
5. Consolidarea terenurilor agricole si lucrarea lor in mod eficient sunt elemente care duc la economii consistente atat de combustibil, cat si de timp.
6. Imbunatatirea parcului de echipamente de mecanizare la nivelul fermei aduce nu numai o eficientizare a folosirii lor, dar si reducerea consumului de combustibil cat si a emisiilor de noxe.
7. Imbunatatirea nutritiei la fermele de animale (atat calitativ, cat si ca tehnologie) poate conduce atat la un spor calitativ si cantitativ dar mai ales la o reducere a noxelor eliberate de animale.

Desfasurat sub sloganul AgroManager – Dezvoltare si performanta in afaceri, proiectul AgroManager este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, Domeniul major de interventie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”.

AgroAdvice, initiatorul proiectului AgroManager, este prima companie privata specializata in servicii de consultanta agricola tehnica din Romania. Obiectivul acesteia consta in optimizarea productiei agricole si a activitatilor din ferme, tinand cont de conditiile de piata si de specificul fiecareia. Serviciile oferite de AgroAdvice sunt orientate spre a conduce la cresterea profitabilitatii fermelor, productii de calitate, cu un management eficient al costurilor, pornind de la aplicarea tehnologiilor moderne, planificarea activitatilor in ferme si imbunatatirea tuturor proceselor care determina succesul in agribusiness.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde