Situația crescătorilor de animale din județul Sibiu

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

În județul Sibiu, un procent însemnat de produse alimentare de origine animală și nonanimală, care asigură piața de consum, sunt produse și comercializate de micii producători, organizați ca persoane fizice sau juridice și care au ca îndeletnicire creșterea animalelor sau cultivarea pământului, originali din județul nostru sau din județele limitrofe.

Instituția Prefectului, Consiliul Județean Sibiu, precum și autoritățile locale sprijină această activitate prin asigurarea cadrului instituțional și juridic, respectiv organizarea de piețe volante, modernizarea piețelor agroalimentare existente, organizarea de târguri, manifestări culturale tradiționale, prin acordarea unor resurse financiare (subvenții, premii, sau alte taxe subvenționate) ca bază tehnico materială necesară pentru ca micii producători să își poată valorifica în condiții optime și legale produsele de origine animală și nonanimală.

De asemenea, un sprijin important îl acordă Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, prin personalul de specialitate, pentru:

* Promovarea programelor de supraveghere, control și eradicare a bolilor la animale și a bolilor ce se pot transmite de la animale la om.

* Monitorizarea și verificarea obiectivelor din sectorul alimentar și a micilor producători pentru înregistrarea și pentru funcționarea acestora in condițiile legii.

* Acordarea de asistență și consultanță de specialitate autorităților locale care organizează periodic târguri sau manifestări tradiționale.

* Promovarea produselor cu specific tradițional prin identificarea producătorilor cu astfel de activități, asigurarea asistenței de specialitate și acordarea serviciilor de consultanță pentru încadrarea în parametrii tehnologici și de calitate a acestora.

* Creșterea respectului față de consumator prin supravegherea și controlul permanent a spațiilor unde se produc, procesează, depozitează, transportă, și comercializează produse alimentare destinate consumului uman.

În acest sens, în județul Sibiu, se organizează periodic la nivel de localități târguri, evenimente social-culturale tradiționale, sau sărbători aniversare, evenimente la care operatori economici sau micii producători, persoane fizice, oferă pentru consum participanților, sau pentru vânzare, diferite produse alimentare sub formă de materii prime sau produse finite, obținute prin procesarea producției de origine animală și non animală din propria gospodărie.

La această dată, sunt înregistrați la D.S.V.S.A. Sibiu, pentru vânzare directă a producției primare 117 producători cu lapte de vacă, 14 producători cu ouă de găină și 635 producători cu miere de albine, iar pentru vânzare cu amănuntul sunt înregistrate 7 centre de prelucrare lapte de vacă, și 142 centre de prelucrare lapte de oaie integrate în exploatație, producători cu produse de panificație, patiserie, băuturi diferite, precum și producători de legume și fructe înregistrați la primăriile din localitățile de origine.

Pentru prevenirea apariției unor toxiinfecții alimentare datorate producerii, depozitării, transportului și valorificării unor astfel de produse în alte condiții decât cele stabilite prin legislația din domeniu, având în vedere și faptul că în perioada următoare temperaturile din mediul ambiant sunt în continuă creștere, Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, atrage atenția autorităților locale în cauză, organizatorilor și producătorilor care oferă produse alimentare că au o serie de obligații conform normelor din domeniu și anume:

Pentru organizatorii de evenimente

Să solicite de la D.S.V.S.A. Sibiu, aprobarea pentru funcționarea unor astfel de locații, prin depunerea, cu cel puțin cinci zile înaintea desfășurării evenimentului, un dosar care cuprinde:

* cerere scrisă (se menționează locul și perioada desfășurării evenimentului, activitatea desfășurată, tipurile de produse supuse comercializării)

* lista expozanților (împreună cu copiile de la autorizații sau documente de înregistrare sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și certificatele de producător).

* contract sau un acord cu o firmă de salubrizare în vederea evacuării deșeurilor alimentare sau menajere.

Organizatorii au obligația să asigure:

* dotările cu utilaje și echipamente adecvate specifice activității,

* spații corespunzătoare, cu asigurarea temperaturii optime, pentru păstrarea și expunerea produselor,

* sursă de apă potabilă,

* mijloace pentru curățarea și dezinfectarea instrumentelor de lucru,

* grupuri sanitare și facilități de spălare și uscare a mâinilor atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori,

* spații necesare pentru depozitarea și eliminarea deșeurilor.

Expozanții, producători de bunuri alimentare

— Să solicite la D.S.V.S.A. Sibiu, emiterea Documentului de Înregistrare, pentru Vânzare Directă sau, dupa caz, de Vânzare cu Amănuntul, documente care stabilesc:

* numele producătorului, precedat de inițialele V.D. (Vânzare Directă) sau V.A. (Vânzare cu amănuntul),

* sortimentele și cantitatea de produse care se valorifică,

* locul de comercializare și aria de distribuție.

— Să posede pe lângă documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de D.S.V.S.A. Sibiu:

* actul de identitate,

* copia certificatului de producător vizat de asociația profesională și/sau de către medicul veterinar zonal,

* carnet de sănătate personală,

* fișa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate

— Să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală și nonanimală, în timpul obținerii și comercializării.

* Produsele primare de origine animală să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase și să fie manipulate numai de către persoane sănătoase.

* Produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenței.

* Produsele să fie transportate în ambalaje și mijloace de transport autorizate și igienizate.

*Produsele să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise mențiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obținerii, condiții de păstrare și după caz orice alte date necesare informării consumatorului. Eticheta se aplică pe ambalajul tradițional, sticla pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini, pentru brânzeturi (modelul se poate obține de la serviciul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu.

— În cazul produselor tradiționale să posede certificatul de atestare prin care acestea sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul D.S.V.S.A Sibiu, verifică permanent respectarea legislației la obiectivele cu astfel de activitate, iar în cazul în care vor fi identificate abateri sau necomformități vor dispune măsuri corective..

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde