Sfântu Gheorghe, singurul oraș din țară unde ciupercile de pa tarabe sunt verificate de micologi
Specialiștii de la Asociația Micologică „László Kálmán” din Sfântu Gheorghe verifică marfa de pe tarabele culegătorilor de ciuperci. Pentru a evita ca speciile otrăvitoare să ajungă în sacoșa cumpărătorului, aceștia efectuează analize gratuite.
„Anul acesta vremea este favorabilă ciupercilor. Anul trecut a fost secetă, nu am avut bureți și nu au fost nici cazuri de îmbolnăvire. Eu sunt aici la dispoziția oricui pentru a spune dacă ciupercile sunt sau nu comestibile. Sfântu Gheorghe este singurul oraș din România unde se fac asemenea verificări, și experiența mea arată că există cerere pentru acest lucru. Duminică, de exemplu, am avut 28 de persoane care au venit cu ciupercile la control, au fost câțiva și ieri și alaltăieri. Îi sfătuiesc pe cei care merg în drumeții și culeg ciuperci, ca pentru siguranța lor, a familiei lor, să vină aici în piață să vedem dacă ceea ce au cules este într-adevăr comestibil sau nu, mai ales că nu trebuie să plătească nimic pentru acest control”, spune Zoltán Sándor, specialist micolog.
În Piața Centrală din Sfântu Gheorghe marfa este atent verificată, însă nu același lucru se întâmplă și în cazul vânzătorilor ambulanți. Oamenii sunt sfătuiți că cumpere numai din surse sigure, pentru a evita îmbolnăvirile.