Schimbări legislative împotriva defrişărilor ilegale

| Politică agricolă | de

Etichete: , ,

În şedinţa Guvernului din data de 16 octombrie a fost aprobat proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

defrisari-paduri-protectie-sumal Potrivit Ministerului Mediului, punerea pe piață a lemnului se face de către administratorul pădurii. Înainte de comercializare, lemnul este măsurat în rampă, iar documentele de însoțire a mărfii sunt eliberate de către administrator.

Astfel, lemnul este transportat măsurat de la locul de recoltare. Emiterea avizului de însoţire se face numai de către personalul silvic, nu şi de către operatorii care exploatează masa lemnoasă. Numărul emitenţilor scade la aproximativ 440 (structuri silvice), comparativ cu cei aproximativ 9.000 de operatori, care emiteau aceste documente până acum.
Responsabilitatea punerii pe piață a lemnului revine administratorului de pădure și nu firmelor care exploatează pădurea.

Noua Hotărâre de Guvern simplifică emiterea documentelor cu regim special, schimbându-se totodată formularele documentelor respective. Se vor utiliza formulare cu regim special diferite pentru lemnul care se valorifică de la locul de recoltare.

Totodată, pentru a reduce riscul introducerii pe piața internă a lemnului recoltat în mod ilegal și a produselor din lemn derivate din acesta, actul normativ prevede obligativitatea ca operatorii care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, să implementeze şi să utilizeze un sistem “due diligence”, prevăzut de Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, precum şi obligaţia furnizorilor de a încheia contracte cu beneficiarii şi de a păstra informaţii despre aceştia pe durata de cel puţin 5 ani.

SUMAL – Sistemul de urmărire a materialului lemnos

Pentru urmărirea trasabilităţii lemnului recoltat din păduri se utilizează de circa cinci ani un Sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL). Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice şi pentru toţi operatorii şi comercianţii care recoltează, depozitează, prelucrează, comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu lemn şi materiale lemnoase, după caz. Neutilizarea sau neaplicarea conforma a SUMAL se sancționează gradual, în funcție de abatere, ducând până la suspendarea acordului pentru distribuția și utilizarea documentelor cu regim special.

Prin această hotărâre a Guvernului au fost stabilite modelele Registrului de evidenţă a intrărilor –ieşirilor de materiale lemnoase şi a Registrul de evidenţă a lemnului şi produselor din lemn care nu fac parte din categoria materialelor lemnoase.

De asemenea prin actul normativ adoptat se stabilesc fapte care constituie contravenţii silvice şi sancţiuni graduale, care se aplică în cazul încălcării dispoziţiilor regulamentului european.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde