Satu-Mare: Doar 20% dintre producătorii de căpșuni dispun de suprafețe irigate

| Fructe, Vegetal | de

Etichete: , , , , , , ,

capsuni-satu-mare-2013

Producția românească de căpșuni este realizată în proporție de 80% în județul Satu-Mare, în regiunea limitrofă localității Halmeu, unde peste 800 de hectare sunt cultivate anual cu această specie. Potrivit reprezentanților județeni ai Direcției Agricole, din totalul suprafeței, doar 20% este irigată.

În aceste condiții, spune șeful Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, fermierii sunt dependenți de condițiile meteo ale fiecărui sezon. .

„Dacă este ploaie şi timp frumos putem să vorbim de recolte bune, dacă nu, sezonul va fi mai scurt. Irigaţii au cam 20% dintre producători (…) Producţia este de 7 – 8 – 10 tone la hectar, dar poate fi şi de 20 de tone când sunt condiţiile optime, în funcţie de tehnologie, irigaţii, îmbătrânirea plantaţiei”, a declarat Ioan Cioltean pentru Agerpres.

În privința desfacerii, reprezentantul Direcției spune că mulți fermieri preferă să vândă „pe tarla”. La începutul sezonului, preţul căpșunilor sătmărene este de 10-15 lei kilogramul, dar scade la 3 – 4 lei, ulterior.

„Doar 20% din producţie se vinde în Satu Mare, restul se duce în alte judeţe – Maramureş, Suceava, Braşov. Este o afacere de câteva milioane de lei”, spune Cioltean.

Deși există de mai mulţi ani un depozit frigorific la Halmeu, nu a fost depozitat niciun fruct, producătorii preferând să vândă imediat marfa, explică șeful DAJ.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde