agromonitor: Românii din vestul țării cumpără carne de porc din Ungaria, unde TVA-ul este de 5%

Românii din vestul țării cumpără carne de porc din Ungaria, unde TVA-ul este de 5%

| Esenţial, Industria cărnii, Procesare | de

Etichete: ,

Crescătorii de porci din Ungaria sunt sprijiniți de stat atât prin subvenții cât și prin reducerea fiscalității. Astfel, începând din 2014, TVA-ul la carnea de porc ungurească a scăzut de la 27% la doar 5%.

carne-de-porc

În aceste condiții, tot mai mulți români din zona de vest a țării se aprovizionează din Ungaria.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Vest, Alexandru Mihuţ, a declarat, pentru Mediafax, că producătorii români de carne de porc sunt afectați de „concurența neloială”.

„Pe lângă scăderea TVA, statul vecin acordă diferite subvenţii directe şi indirecte producătorilor, ceea ce a scăzut preţul la carnea de porc, iar românii aduc carne cu portbagajul din magazinele ungureşti. Este un tip de concurenţă neloială, chiar dacă ea nu se reflectă asupra marilor comercianţi din ţara noastră. E de ajuns că tot mai mulţi consumatori se aprovizionează de peste graniţă”, a declarat Alexandru Mihuț.

Deși producătorii români de carne au inițiat o campanie de reducere a TVA-ului după modelul celei din panificație, unde taxa pe valoarea adăugată a scăzut la 9%, premierul Victor Ponta a anunțat că propunerea nu se va putea realiza în 2014, dar este luată în discuție pentru anul următor.

„TVA la carne nu va fi redus în acest an. Am spus un singur lucru: că în baza analizei pe care o avem în septembrie asupra efectelor reducerii TVA-ului la pâine și care să confirme că a fost o măsură bună. Eu cred că a fost o măsură bună reducerea TVA la pâine și putem ca de la 1 ianuarie să mergem mai departe către fructe și legume, către produse bio și după aceea către carne”, a declarat Victor Ponta.

Guvernul analizează, de asemenea, posibilitatea reducerii de la 1 ianuarie 2015 a taxei pe valoare adăugată (TVA) la fructe, legume și produse bio.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor