agromonitor: Românii din vestul țării cumpără carne de porc din Ungaria, unde TVA-ul este de 5%

Românii din vestul țării cumpără carne de porc din Ungaria, unde TVA-ul este de 5%

| Esenţial, Industria cărnii, Procesare | de

Etichete: ,

Crescătorii de porci din Ungaria sunt sprijiniți de stat atât prin subvenții cât și prin reducerea fiscalității. Astfel, începând din 2014, TVA-ul la carnea de porc ungurească a scăzut de la 27% la doar 5%.

carne-de-porc

În aceste condiții, tot mai mulți români din zona de vest a țării se aprovizionează din Ungaria.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Vest, Alexandru Mihuţ, a declarat, pentru Mediafax, că producătorii români de carne de porc sunt afectați de „concurența neloială”.

„Pe lângă scăderea TVA, statul vecin acordă diferite subvenţii directe şi indirecte producătorilor, ceea ce a scăzut preţul la carnea de porc, iar românii aduc carne cu portbagajul din magazinele ungureşti. Este un tip de concurenţă neloială, chiar dacă ea nu se reflectă asupra marilor comercianţi din ţara noastră. E de ajuns că tot mai mulţi consumatori se aprovizionează de peste graniţă”, a declarat Alexandru Mihuț.

Deși producătorii români de carne au inițiat o campanie de reducere a TVA-ului după modelul celei din panificație, unde taxa pe valoarea adăugată a scăzut la 9%, premierul Victor Ponta a anunțat că propunerea nu se va putea realiza în 2014, dar este luată în discuție pentru anul următor.

„TVA la carne nu va fi redus în acest an. Am spus un singur lucru: că în baza analizei pe care o avem în septembrie asupra efectelor reducerii TVA-ului la pâine și care să confirme că a fost o măsură bună. Eu cred că a fost o măsură bună reducerea TVA la pâine și putem ca de la 1 ianuarie să mergem mai departe către fructe și legume, către produse bio și după aceea către carne”, a declarat Victor Ponta.

Guvernul analizează, de asemenea, posibilitatea reducerii de la 1 ianuarie 2015 a taxei pe valoare adăugată (TVA) la fructe, legume și produse bio.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor