agromonitor: ANSVSA: În România nu se administrează antibiotice în hrana animalelor

ANSVSA: În România nu se administrează antibiotice în hrana animalelor

| Zootehnie | de

Etichete: , , ,

antibiotice-pasari-nu-se-folosesc-in-romania

În raportul EFSA, dat publicităţii în data de 16 mai 2013, se prezintă situaţia privind rezistenţa la substanţe antimicrobiene (antibiorezistenţa) a bacteriilor zoonotice (care afectează atât sănătatea animalelor cât şi sănătatea oamenilor), izolate de la animale (păsări, porci, etc) şi de la oameni.

Acest raport nu face referire la prezenţa de substanţe reziduale (antibiotice, hormoni) la animale, în produsele de origine animală sau la om, ci la rezistenţa la tratamentul cu substanţe antimicrobiene a unor bacterii zoonotice (Salmonella, Campylobacter, Listeria, E.Coli).

Antibiorezistenţa reprezintă capacitatea bacteriilor zoonotice de a rezista tratamentelor cu diferite substanţe antimicrobiene (antibiotice, sulfamide, etc.) şi se testează prin determinarea gradului de sensibilitate la substanţele antimicrobiene. Aceste teste sunt utilizate şi în medicină umană, pentru a se recomanda substanţele antimicrobiene cele mai eficiente.

Raportul EFSA prezintă determinările antibiorezistenţei, efectuate pe bacteriile zoonotice izolate de la animale, în cadrul unor programe oficiale de monitorizare şi control (programe aprobate şi verificate de către Comisia Europeană).

Toate efectivele de păsări din România sunt testate în cadrul acestor programe, pentru verificarea bacteriilor zoonotice.

De exemplu, în anul 2011 au fost identificate la efectivele de păsări din ţara noastră, 1.005 tulpini de Salmonella, la care s-au înregistrat, niveluri ale antibiorezistenţei la: sulfonamide (95.9%), acid nalidixic (57.5%), ampicilina (23%), ciprofloxacin(11%) şi gentamicină (13.2%).

ANSVSA menționează că incidenţa bacteriilor zoonotice în efectivele de păsări din România este sub 2%, în condiţiile în care în alte state membre incidenţa poate ajunge la 40% din efective.

87% reprezintă procentul bacteriilor zoonotice rezistente la antibiotic, dintre cele 1.005 de tulpini de Salmonella izolate şi în niciun caz cel al efectivelor de păsări din România cu rezistenţă la substanţe antimicrobiene.

Antibiorezistenţa depistată nu se datorează utilizării în scop preventiv a antibioticelor în hrana păsărilor (având în vedere că în România substanţele antimicrobiene se folosesc în scop curativ, numai sub supravegherea şi cu prescripţia medicului veterinar) ci a faptului că bacteriile zoonotice transmit, în timp, de la o generaţie la alta gena antibiorezistenţei.

Începând cu anul 2007, în România nu se mai administrează antibiotice în hrana animalelor, conform reglementărilor europene.

Toate verificările efectuate de către ANSVSA, în cadrul Programului Naţional de Control Reziduuri dovedesc faptul că, în România, carnea de pasăre comercializată nu pune în pericol sănătatea publică.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor