Reducerea TVA-ului scoate industria cărnii din insolvenţă?
Miercuri, în prima zi a târgului Carnexpo 2013, a avut loc conferința cu tema „Reducerea TVA-ului scoate industria cărnii din insolvenţă?”
O temă des vehiculată în ultima perioadă a fost reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată la produsele din carne, pe modelul implementat deja în panificație. Cel ce le-a dat speranțe producătorilor și procesatorilor din industria cărnii a fost secretarul de stat Achim Irimescu, care a susținut această idee la mai multe evenimente care au avut loc luna aceasta.
Oficialul MADR nu s-a dezmințit nici astăzi. Ba, mai mult, a oferit în premieră chiar și un termen. În cadrul conferinței “Reducerea TVA-ului scoate industria cărnii din insolvenţă”, acesta a apreciat că reducerea TVA-ului va fi benefică bugetului, sectorului şi consumatorilor şi a arătat că reducerea acestuia şi la carne se va aplica, probabil, din septembrie 2014, în funcţie de rezultatele reducerii TVA-ului la pâine.
La rândul său, Radu Timiș, directorul general al Cris-Tim, a precizat că producătorii de mezeluri așteaptă demult această măsură.
„Noi sperăm că, după analiza care va fi făcută la sfârşitul acestui an, în a doua jumătate a anului viitor, să avem TVA redus la carne. De fapt, a fost şi o promisiune înainte de alegeri a actualului Guvern că va face acest lucru. Noi aşteptăm să se întâmple acest lucru. Ceea ce putem spune este că, dacă vom rămâne mai mulţi în viaţă, mai mulţi bani vom plăti la buget”, a subliniat Radu Timiş.
Cei prezenți la conferința de astăzi au mai discutat despre găsirea unor soluţii, susţinute de ambele părți, pentru ca industria cărnii să prospere în contextul noilor provocări de piață.
De asemenea, subiectele abordate au vizat și noutățile aduse de PAC 2014-2020 în privința industriei cărnii și protecția produselor tradiționale, reprezentanții cărnii dorind să se facă o diferențiere între produsele de proastă calitate si produsele tradiționale românești.
Pe acelasi subiect:
- Mergem, treptat, spre reducerea TVA și la alte produse alimentare
- Românii din vestul țării cumpără carne de porc din Ungaria, unde TVA-ul este de 5%
- Câți mici au mâncat românii de 1 Mai
- Victor Ponta: Scăderea TVA-ului la pâine s-a dovedit un sistem corect
- Reducerea TVA-ului la fructe și legume ar putea intra în vigoare din 2015