Reducerea CAS la angajator se va aplica de la 1 octombrie

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, proiectul de lege privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale plătite de către angajator, măsură care se va aplica începând cu data de 1 octombrie 2014.

Astfel, potrivit proiectului de lege, se diminuează cotele plătite de angajatori în funcție de condițiile de muncă pentru contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii după cum urmează:

— de la 20,8% la 15,8% pentru condiții normale de muncă;

— de la 25,8% la 20,8% pentru condiții deosebite de muncă;

— de la 30,8% la 25,8% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă.

‘Este cea mai consistentă diminuare a contribuțiilor de asigurări sociale aplicată pentru angajator, într-o singură etapă, în ultimii 14 ani. Aplicarea acestei măsuri va contribui la atragerea investițiilor și la stimularea muncii în România. Reducerea poverii fiscale asupra forței de muncă va susține crearea de noi locuri de muncă, generând efecte economice pozitive atât pentru companii, cât și pentru salariați. În esență, stimularea ocupării forței de muncă este cea mai bună formă de protecție socială și de creștere a veniturilor individuale, în linie și cu recomandările Comisiei Europene’, a afirmat Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finanțelor Publice.

De asemenea, prin utilizarea sumelor relativ disponibilizate se vor asigura surse suplimentare pentru investiții cu impact asupra creșterii economice. Totodată, se asigură condiții pentru o îmbunătățire a performanțelor de competitivitate ale sectorului privat, în condițiile în care România devine mai competitivă prin costuri comparativ cu țările din jur.

Impactul bugetar estimat pentru aplicarea reducerii CAS pentru ultimul trimestru al acestui an este de 850 de milioane de lei. Pentru anul 2015, impactul bugetar al aplicării acestei măsuri este de 4,8 miliarde de lei.

Impactul aplicării reducerii CAS va fi compensat pentru anul 2014 din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcții, față de sumele estimate. Astfel, sumele declarate de către operatorii economici pentru taxa pe construcții speciale este de 1449 mil. lei, iar la primul termen de plată s-au încasat 710,4 mil lei, în condițiile în care s-a estimat că în 2014 se vor încasa 488 de milioane de lei din impozitul pe construcții.

În anul 2015, impactul aplicării acestei măsuri va fi compensat prin: creșterea veniturilor bugetare încasate de către ANAF ca urmare a aplicării măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare; îmbunătățirea sistemului de colectare a impozitelor și taxelor ce vizează recuperarea arieratelor fiscale înregistrate de contribuabilii mijlocii. De asemenea, modificările survenite asupra Legii insolvenței nr. 85/2006 vor permite recuperarea debitelor curente și diminuarea volumului arieratelor.

Alte măsuri de compensare a aplicării reducerii CAS în 2015 vizează:

— Operaționalizarea completă a Direcției Generale Antifraudă Fiscală;

— Dezvoltarea analizei de risc generalizată la nivelul întregii activități de administrare fiscală, în baza informațiilor de natură fiscală despre contribuabili, precum și dezvoltarea aplicațiilor informatice în vederea efectuării de analize ale rezultatelor acțiunilor de inspecție fiscală, în scopul confirmării criteriilor de risc și a furnizării de informații pentru analizele de risc viitoare;

— Intensificarea verificărilor la persoanele fizice cu averi mari, conform Codului de procedură fiscală, și relansarea campaniei de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declarației de venit din străinătate;

— Întărirea controlului vamal;

— Continuarea simplificării accesului contribuabilului la propriul dosar fiscal prin crearea posibilității de accesare a informațiilor privind propriile obligații fiscale (S.M.S., e-mail) și a plații electronice a acestora (card, S.M.S.) către Trezorerie;

— Continuarea simplificării declarațiilor fiscale precum și dezvoltarea declarării electronice;

— Implementarea procedurilor și dezvoltarea unui sistem informatic pentru realizarea schimbului automat de informații cu statele membre UE începând cu anul 2015 în conformitate cu prevederile Directivei 2011/16/UE.

— Creșterea pe termen mediu a obligațiilor la bugetul general consolidat ca urmare a efectelor de multiplicare economică determinate de această măsură, ce decurg din creșterea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă.

România va respecta prevederile regulamentului privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice, CE 1466/1997, referitor la reducerea deficitului bugetar pentru atingerea obiectivului pe termen mediu în anul 2015.

Anterior dezbaterii și adoptării de către Guvern, proiectul de lege a fost suspus consultărilor în Comisia de Dialog Social și în CES. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde