agromonitor: Reducerea CAS la angajator se va aplica de la 1 octombrie

Reducerea CAS la angajator se va aplica de la 1 octombrie

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, proiectul de lege privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale plătite de către angajator, măsură care se va aplica începând cu data de 1 octombrie 2014.

Astfel, potrivit proiectului de lege, se diminuează cotele plătite de angajatori în funcție de condițiile de muncă pentru contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii după cum urmează:

— de la 20,8% la 15,8% pentru condiții normale de muncă;

— de la 25,8% la 20,8% pentru condiții deosebite de muncă;

— de la 30,8% la 25,8% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă.

‘Este cea mai consistentă diminuare a contribuțiilor de asigurări sociale aplicată pentru angajator, într-o singură etapă, în ultimii 14 ani. Aplicarea acestei măsuri va contribui la atragerea investițiilor și la stimularea muncii în România. Reducerea poverii fiscale asupra forței de muncă va susține crearea de noi locuri de muncă, generând efecte economice pozitive atât pentru companii, cât și pentru salariați. În esență, stimularea ocupării forței de muncă este cea mai bună formă de protecție socială și de creștere a veniturilor individuale, în linie și cu recomandările Comisiei Europene’, a afirmat Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finanțelor Publice.

De asemenea, prin utilizarea sumelor relativ disponibilizate se vor asigura surse suplimentare pentru investiții cu impact asupra creșterii economice. Totodată, se asigură condiții pentru o îmbunătățire a performanțelor de competitivitate ale sectorului privat, în condițiile în care România devine mai competitivă prin costuri comparativ cu țările din jur.

Impactul bugetar estimat pentru aplicarea reducerii CAS pentru ultimul trimestru al acestui an este de 850 de milioane de lei. Pentru anul 2015, impactul bugetar al aplicării acestei măsuri este de 4,8 miliarde de lei.

Impactul aplicării reducerii CAS va fi compensat pentru anul 2014 din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcții, față de sumele estimate. Astfel, sumele declarate de către operatorii economici pentru taxa pe construcții speciale este de 1449 mil. lei, iar la primul termen de plată s-au încasat 710,4 mil lei, în condițiile în care s-a estimat că în 2014 se vor încasa 488 de milioane de lei din impozitul pe construcții.

În anul 2015, impactul aplicării acestei măsuri va fi compensat prin: creșterea veniturilor bugetare încasate de către ANAF ca urmare a aplicării măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare; îmbunătățirea sistemului de colectare a impozitelor și taxelor ce vizează recuperarea arieratelor fiscale înregistrate de contribuabilii mijlocii. De asemenea, modificările survenite asupra Legii insolvenței nr. 85/2006 vor permite recuperarea debitelor curente și diminuarea volumului arieratelor.

Alte măsuri de compensare a aplicării reducerii CAS în 2015 vizează:

— Operaționalizarea completă a Direcției Generale Antifraudă Fiscală;

— Dezvoltarea analizei de risc generalizată la nivelul întregii activități de administrare fiscală, în baza informațiilor de natură fiscală despre contribuabili, precum și dezvoltarea aplicațiilor informatice în vederea efectuării de analize ale rezultatelor acțiunilor de inspecție fiscală, în scopul confirmării criteriilor de risc și a furnizării de informații pentru analizele de risc viitoare;

— Intensificarea verificărilor la persoanele fizice cu averi mari, conform Codului de procedură fiscală, și relansarea campaniei de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declarației de venit din străinătate;

— Întărirea controlului vamal;

— Continuarea simplificării accesului contribuabilului la propriul dosar fiscal prin crearea posibilității de accesare a informațiilor privind propriile obligații fiscale (S.M.S., e-mail) și a plații electronice a acestora (card, S.M.S.) către Trezorerie;

— Continuarea simplificării declarațiilor fiscale precum și dezvoltarea declarării electronice;

— Implementarea procedurilor și dezvoltarea unui sistem informatic pentru realizarea schimbului automat de informații cu statele membre UE începând cu anul 2015 în conformitate cu prevederile Directivei 2011/16/UE.

— Creșterea pe termen mediu a obligațiilor la bugetul general consolidat ca urmare a efectelor de multiplicare economică determinate de această măsură, ce decurg din creșterea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă.

România va respecta prevederile regulamentului privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice, CE 1466/1997, referitor la reducerea deficitului bugetar pentru atingerea obiectivului pe termen mediu în anul 2015.

Anterior dezbaterii și adoptării de către Guvern, proiectul de lege a fost suspus consultărilor în Comisia de Dialog Social și în CES. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

09.04.2017 - 8:29
nedelcu spune: ave-ti ceva concret pentru conbatere, raspunde

08.04.2017 - 12:55
Mariana spune: urgent vrea sa cumpar carne de iepure pt pasti ! raspunde

05.04.2017 - 4:45
Vlădusel Bogdan spune: Bogdan Bună ziua sunt crescător de iepuri şi aşi vrea să colaborez cu un abator autorizat din românia , vreau să dezvolt ferma de iepuri dacă am o bază , Aştept răspuns : la nr de tel 0761019624 raspunde

03.04.2017 - 2:05
nistor axente spune: Multumesc Cristy ! Am folosit capcana propusa de Dvs. cu rezultate foarte bune. Va multumesc pentru sfat! Pe un vas de 30 cm diametru am devenit un mare "criminal" - peste 60(saizeci )bucati casapite. Nu e o gluma! La o mica livada de 100 de pomi pentru zece caisi am "recoltat" medie" 45 bucati pe cap de pom! Sfat! distrugeti cat puteti de mult! Se innmultesc FOARTE REPEDE! Succes! raspunde

publicitate agromonitor