Recoltare grâu 2013 – campania de recoltat este în plină desfășurare
Recoltare grâu 2013 – campania de recoltare a grâului a început! ProducÈ›ii de grâu 2013 – mai mari decât cele din anii trecuÈ›i. ÃŽn unele regiuni, producÈ›ia de grÈ›u este bună, dar calitatea grâului mai slabă în 2013 datorită ploilor din iulie.
Momentul optim de recoltare a grâului este la maturitatea deplină, atunci când boabele ajung Ia 14 – 15% umiditate; în acest stadiu maÅŸinile de recoltat lucrează fără pierderi ÅŸi boabele se pot păstra în bune condiÅ£ii, fără a fi necesare operaÅ£iuni speciale de uscare. De regulă se începe recoltatul mai devreme, când boabele au 18% umiditate, din cauza suprafeÅ£elor mari cu grâu care trebuie recoltate, pentru a preîntâmpina întârzierea ÅŸi a limita pierderile de boabe prin scuturare (datorită supracoacerii sau a vremii nefavorabile); în acest caz, este absolut necesară uscarea boabelor, pentru a le aduce la umiditatea de păstrare ÅŸi a evita deprecierea calităţii lor.
Lucrarea de recoltare trebuie încheiată când boabele au ajuns la circa 12 -13% umiditate; mai târziu grâul trece în faza de supracoacere şi se amplifică pierderile prin scuturare. Perioada optimă de recoltare a unui lan de grâu este de aproximativ 5-8 zile.
Recoltarea grâului în 2013
Lanurile de grâu sunt recoltate, dintr-o singură trecere, cu ajutorul combinelor universale autopropulsate. Trebuie respectate recomandările de a reface reglajele combinei de 2 – 3 ori pe zi (în funcÅ£ie de evoluÅ£ia vremii), cu scopul de a realiza treieratul fără a sparge boabele. Recoltarea directă cu combina se efectuează în condiÅ£ii bune în lanurile dezvoltate uniform, neîmburuienate ÅŸi necăzute.
ÃŽn situaÅ£iile când nu sunt întrunite aceste condiÅ£ii, se apelează la recoltarea divizată (în două faze), care se realizează prin secerarea (tăierea) plantelor cu vindroverul Ia înălÅ£ime de 15 – 20 cm, lăsarea lor în brazdă câteva zile pentru uscare, urmată de treieratul cu combina, prevăzută cu ridicător de brazdă.
În tehnologia de recoltare folosită la noi, după recoltare paiele rămân pe teren în brazdă continuă.
Strângerea paielor şi eliberarea terenului sunt lucrări importante în cultura grâului. Trebuie luat în calcul un raport general acceptat de 1:1 între boabe şi paie, care însă depinde de condiţiile anului, soi, înălţimea de tăiere la recoltare ş.a. Lucrarea este foarte dificilă şi destul de costisitoare; în tehnologia mai frecvent folosită (presarea paielor cu presa pentru furaje, încărcarea manuală şi transport), aceste operaţiuni pot reprezenta 48% din consumul de muncă din întreaga tehnologie de cultivare a grâului, faţă de circa 8,3% cât reprezintă recoltatul şi transportul boabelor.
Pentru adunarea paielor se folosesc diferite utilaje (presa de balotat pentru furaje, maşina pentru balotat cilindrică, maşini pentru adunat şi căpiţat). Ulterior paiele sunt transportate pentru a fi folosite ca materie primă pentru diferite industrii, ca aşternut sau furaj pentru animale, ca material pentru prepararea composturilor.
În multe ţări cultivatoare de grâu, la combina sunt montate dispozitive speciale pentru tocarea paielor şi împrăştierea acestora pe lăţimea de lucru a combinei, concomitent cu recoltatul. Ulterior, se realizează, fără dificultate, încorporarea în sol, prin arătură, a paielor bine mărunţite, de dorit împreună cu doze moderate de îngrăşăminte cu azot pentru a facilita descompunerea paielor în sol.
Arderea miriştii (deci a materiei organice rămase după recoltarea grâului) nu este justificată; această soluţie este acceptată numai în cazuri extreme, cum ar fi un atac puternic de vierme roşu.
Producția de grâu 2013 în județul Olt
Producţia medie de grâu (kilograme/hectar) în judeţul Olt este mai mică în acest an decât în anul precedent, în condiţiile în care culturile au fost afectate de secetă în lunile de primăvară, afirmă reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene Olt.
Inginerul Olga Florica, din cadrul Direcţiei Agricole Olt, a spus că, în prezent, campania de recoltare a grâului este la început, s-a recoltat în partea de sud a judeţului, pe o suprafaţă de aproximativ 13.000 de hectare, iar producţia medie este de 2.400 kilograme de grâu pe hectar.
Anul trecut producÅ£ia medie a fost de 2.900 – 3.000 kilograme la hectar la începutul campaniei de recoltare, pe suprafeÅ£ele din sudul judeÅ£ului, ÅŸi a scăzut până la finalul campaniei de recoltare, la nivel de judeÅ£, la 2.650 kilograme pe hectar.
„Până acum producţia medie de grâu este destul de mică, de 2.400 kilograme pe hectar şi este posibil să mai scadă la final, când se va încheia recoltarea. Acum nu se poate intra pentru treierat deoarece a plouat la finalul săptămânii trecute. Important este ca ultimele ploi să nu fi afectat calitatea grâului obţinut, să nu fi determinat scăderea glutenului, pentru că în cazul în care nu are suficient gluten, nu este bun pentru panificaţie, glutenul determinând elasticitatea aluatului. Producţia de grâu de anul acesta a fost afectată de seceta din primăvară şi acum ploile diminuează calitatea“, a comentat Olga Florica, potrivit Agerpres.
Aceasta a menţionat că producţii mici comparativ cu anul anterior sunt şi la orz şi la rapiţă, producţia medie de orz, de pe cele 8.000 hectare recoltate, fiind de 2.700 kilograme pe hectar iar producţia medie de rapiţă fiind de aproximativ 1.000 kilograme pe hectar. Recoltatul rapiţei este în fază incipientă, tot din cauza ploilor. Producţia de rapiţă este şi ea mai mică decât în 2012, când s-au obţinut, în medie, 1.600 kilograme pe hectar.
Ploile din urmă cu două zile au avut şi efecte benefice pentru unele culturi, respectiv pentru cele de porumb şi floarea-soarelui, mai afirmă inginerul din cadrul Direcţiei Agricole Olt.
În judeţul Olt sunt înfiinţate culturi de grâu pe o suprafaţă de peste 110.000 de hectare, culturi de porumb pe circa 120.000 de hectare şi de floarea-soarelui pe 60.000 de hectare.
Recoltat la grau cu combina Case CT610
Recoltat la grâu Agroserv Borcea Laverda M306
Pe acelasi subiect:
- Calitatea si pretul graului recoltat. Ce se intampla in 2014?
- PreÈ›ul grâului 2014 – evoluÈ›ii È™i estimări
- Prețul grâului 2014: Traderii prognozează producție record la grâu, cultivatorii îi acuză că vor să influențeze prețul grâului în 2014
- Prețul graului 2014: Se estimează scumpiri ale grâului și porumbului din recolta 2014
- Prețul grâului 2014: România are șansa de a influența prețurile la export