Proiectul noului Cod Silvic prevede pedepse aspre pentru cei care taie ilegal pădurile

| Politică agricolă | de

Etichete: , , , , , , ,

campanie-defrisari-sandu-lungu

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, spune că noul Cod Silvic va cuprinde „modificări radicale”. Acestea se referă la înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn și la o gestionare mai bună a micilor proprietăţi. Până la adoptarea acestuia, românii care s-au săturat să mai privească pădurile cum cad sub lanțul drujbelor au început să acționeze.

Ministrul Lucia Varga recunoaște că s-a ajuns la limită.

„În România, pădurile sunt distruse. Sunt multe zone în care hoţii de lemne taie în mod ilegal pădurea, iar pierderile pe care statul român le are sunt enorme. Nu mă refer doar la pierderile de cinci miliarde euro, estimate de Curtea de Conturi în perioada 1990-2011, ci de pierderile pe care le are, până la urmă, fiecare cetăţean (…) Nu se mai poate tolera acest furt, care. De multe ori, s-a făcut cu implicarea autorităţilor. Vreau să reformăm total Inspectoratele silvice, să le facem eficiente, care să aplice legea în România. Cei care nu se vor conforma, vor fi eliminaţi din sistem”, a precizat duminică Lucia Varga, potrivit Agerpres.

Sandu Lungu, campanie anti-defrișări pe facebook care a strâns peste zece mii de fani

În vreme ce însăși reponsabila cu apele și pădurile din Guvernul României recunoaște că autoritățile sunt neputincioase, ba, mai mult, sunt „implicate” în furt, unii români pornesc pe cont propriu campanii de conștientizare.

Este cazul unor vedete din lumea sportului, precum luptătorul Sandu Lungu, care de trei săptămâni s-a luat „la trântă” cu hoții de lemne și cu cei care defrișează pădurile. Un împătimit declarat al muntelui, Sandu Lungu a pornit o campanie pe cât de simplă, pe atât de eficientă: postează pe pagina sa facebook fotografii cu zone defrișate din județul Bihor.

„Distribuiți această poză, să-i oprim cumva pe tâlhari”, și-a îndemnat susținătorii, iar reacția acestora nu s-a lăsat așteptată: 10.000 de fani au dat share fotografiei de mai jos. Au urmat și altele, care au fost la rândul lor distribuite de mii de fani care i s-au alăturat atletului.

„Acum o lună, în spatele meu era o pădure; acum așa arată datorită hoților de lemne din zona Remeți (județul Bihor – n.r.)”.

Sandu Lungu a ales această formă de protest pentru că, spune el, „nu pot să îi bat și să merg la pușcărie pe dreptatea mea”.

În cele din urmă, autoritățile sunt cele care trebuie să acționeze decisiv. Codul Silvic despre care s-a făcut atâta vâlvă nu are nicio valoare dacă prevederile sale nu vor fi aplicate. Iar pentru aceasta, autoritățile trebuie să își facă datoria începând cu pădurarii și șefii de post.

Între timp, zeci de mii de români distribuie pozele lui Sandu Lungu. Unii dintre ei nu se opresc aici. Au ieșit în stradă și au sechestrat camioanele cu lemne, așa cum relata presa clujeană la sfârșitul lunii trecute.

sandu-lungu-defrisari-remeti-bihor

foto: pagina oficială facebook Sandu Lungu

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde