Prognoza meteorologică pentru prima jumătate a lunii iunie

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , ,

metode-agrotehnice-protectie-a-culturii

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 3 – 16 iunie, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Primele trei zile vor fi caracterizate de o vreme răcoroasă pentru început de iunie, dar în intervalul 5 – 10 iunie temperaturile vor creşte treptat, atingând valori medii de 25 de grade ziua şi 14 grade noaptea, cu 5…6 grade mai ridicate decât la începutul perioadei de prognoză. În cea de a doua săptămână regimul termic se va menţine relativ constant, cu uşoare variaţii, de 1…2 grade în plus sau în minus, pe parcursul saptămânii.

Ploile, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse vor fi în intervalul 10 – 13 iunie.

CRIŞANA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme răcoroasă pentru începutul lunii iunie, dar după 5 iunie regimul termic va fi în creştere treptată şi pe 10…11 iunie mediile temperaturilor vor fi cu aproximativ 7 grade mai ridicate decât în prima zi, maximele atingând 24 de grade şi minimele 13 grade. În cea de-a doua săptămână a perioadei de prognoză temperaturile nocturne se vor menţine constante, iar cele diurne vor scădea uşor la început de săptămână, iar spre sfârşitul intervalului vor creşte din nou spre 25…26 de grade, în medie.

Vor fi frecvente aversele însoţite de descărcări electrice, dar cantităţile de apă vor fi mai însemnate în intervalul 10-13 iunie.

TRANSILVANIA

Debutul intervalului de prognoză se va caracteriza printr-o vreme mai răcoroasă decât în mod obişnuit în prima decadă a lunii iunie, dar până pe 10 iunie se vor înregistra temperaturi maxime medii de 23 de grade, cu aproximativ 4 grade mai mari faţă de cele din prima zi. Între 10 şi 12 iunie, regimul termic diurn va scădea uşor, dar apoi va creşte din nou, pentru ca la sfârşitul perioadei de prognoză, mediile termice să atingă 24 de grade ziua şi 11 grade noaptea.

Aversele de ploaie şi descărcările electrice se vor semnala frecvent pe tot parcursul perioadei de prognoză, iar caracterul de torenţialitate al ploilor se va manifesta mai ales în jurul datei de 8 iunie şi din nou în intervalul 11-14 iunie.

MARAMUREŞ

Încălzirea vremii se va resimţi treptat în prima jumătate a intervalului de prognoză, când mediile maximelor vor creşte de la 18…19 grade în primele două zile din primele zile până la 24 de grade Celsius pe data de 10 iunie. În a doua parte a perioadei de prognoză temperaturile se vor menţine relativ constante, la valori medii ale maximelor de 23…24 de grade şi ale minimelor nocturne de 12…13 grade.

Ploile, prezente în fiecare de zi, vor avea mai ales caracter de aversă şi vor fi însoţite de descărcări electrice, iar probabilitatea pentru cantităţi de apă mai importante va fi semnificativă în jurul datelor de 3 şi 11-12 iunie.

MOLDOVA

În prima parte a perioadei de prognoză mediile termice se vor menţine relativ constante, în jurul a 22…23 de grade la valorile maxime diurne şi 12…13 grade la valorile minime nocturne. În a doua săptămână, temperaturile vor creşte uşor, spre medii ale maximelor de 24 de grade şi ale minimelor de aproximativ 14 grade.

Ploile, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, vor fi prezente pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse în intervalele 5-8 iunie şi din nou pe 11 şi 13 iunie.

DOBROGEA

Regimul termic diurn se va menţine relativ constant în prima săptămână a intervalului de prognoză, când valorile temperaturilor maxime vor fi, în medie, de aproximativ 23 de grade, iar ale minimelor nocturne de 14…15 grade. Între 9 şi 12 iunie o uşoară încălzire va determina o creştere cu aproximativ 2 grade a temperaturii aerului, care se va menţine la valori de 25 de grade ziua şi 16…17 grade noaptea, până la sfârşitul perioadei de prognoză.

Vor fi averse, însoţite şi de descărcări electrice, pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse între 6 şi 8 iunie, când izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai importante.

MUNTENIA

În primele zile vremea se va încălzi, de la 23 de grade la începutul intervalului, până la o medie de 26 de grade pe 10 iunie. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de prognoză, mediile maximelor diurne se vor menţine în jurul acestei valori, iar minimele nocturne vor fi de aproximativ 14 grade.

Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ, va creşte după 8 iunie, dar cu precădere în jurul datei de 11 iunie.

OLTENIA

Vremea, răcoroasă în primele zile, se va încălzi treptat, astfel încât pe 10 iunie media maximelor va atinge 25 de grade, iar temperaturile minime vor fi de aproximativ 13…14 grade, cu circa 3 grade mai mari decât la începutul intervalului. Va urma o perioadă cu un regim termic relativ constant atât la valorile diurne, ce se vor menţine în jurul a 24…25 de grade Celsius, cât şi la cele nocturne, care vor fi de aproximativ 14 grade.

Ploile se vor semnala frecvent după 7-8 iunie, dar averse mai importante cantitativ, însoţite de descărcări electrice, vor cădea în jurul datei de 11 iunie.

LA MUNTE

Valorile termice vor marca o creştere uşoară în prima parte a perioadei de prognoză, de la medii ale maximelor diurne de 12 grade în prima zi spre 15 grade pe 10 iunie, după care se vor menţine în jurul acestei valori până la sfârşitul intervalului. Minimele nocturne vor creşte de la o medie de aproximativ 5 grade în prima dimineaţă, spre 8 grade în ultima.

Aversele, însoţite de descărcări electrice, vor fi frecvente, mai ales în cursul dupăamiezelor, dar mai importante cantitativ vor fi pe data de 3 iunie şi din nou după 7 iunie.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde