agromonitor: Prognoza agrometerologică pentru intervalul 11-17 iulie. Vremea în luna iulie

Prognoza agrometerologică pentru intervalul 11-17 iulie. Vremea în luna iulie

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , ,

Sub aspect termic, perioada 11-17 iulie 2013 se va caracteriza prin menţinerea unui regim al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţǎrii, informează Administrația Națională de Meteorologie.

rezerva-apa-iulie-2013-10

Hartă realizată de Administrația Națională de Meteorologie

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 15…26°C, limite apropiate de mediile climatologice, în aproape toate regiunile agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între 20…32°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 10…22°C, la nivelul întregii ţări.

Buletinul agrometeorologic săptămânal publicat de ANM anunță că sunt posibile ploi locale cu caracter de aversǎ, dar și torenţial, însoţite de descǎrcǎri electrice și intensificǎri de scurtă duratǎ ale vântului, izolat cu aspect de vijelie și căderi de grindină, în cea mai mare parte a regiunilor. În primele zile ale intervalului, cantitǎţile de apǎ pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb pe profilul de sol 0-100 cm, se va menţine la valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată ţara. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în sud-estul și local sudul, vestul și estul teritoriului. În general, condiţiile agrometeorologice vor imprima o evoluţie normală a proceselor de maturare la cerealierele de toamnă, precum şi a ritmurilor de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

De asemenea, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate în afara epocii optime şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică moderată.

Cultura de grâu de toamnǎ va înregistra fazele de maturitate în lapte, cearǎ şi deplinǎ (40-100%) în zonele depresionare din centrul şi nordul ţǎrii. În Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Crişana, Banat, Moldova şi sud-vestul Transilvaniei se vor continua şi chiar finaliza lucrǎrile de recoltare.

Floarea-soarelui se va afla în fazele de formare a capitulului (60-100%) şi înflorire (30-100%), iar în zonele de câmpie cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului se va semnala maturitatea în cearǎ (10-40%).

Porumbul, în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată îşi va continua apariţia paniculului (60-100%), înflorirea (30-100%) şi mǎtǎsirea (10-100%) în majoritatea regiunilor agricole, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va înregistra maturitatea în lapte (10-30%). În aproape toate zonele de culturǎ, sfecla de zahǎr se va afla la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (30-100%), iar cartoful la înflorire, formarea şi creşterea tuberculilor (30-100%).

În majoritatea plantaţiilor pomicole, la sâmburoase (cais, piersic) se vor continua lucrǎrile de recoltare a fructelor, iar la seminţoase (mǎr, pǎr) creşterea lǎstarilor şi a rodului. Viţa de vie va parcurge înfrunzirea şi creşterea lăstarilor laterali, iar soiurile timpurii de masǎ, formarea şi creşterea boabelor, în aproape toate podgoriile.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor