Prognoza agrometerologică pentru intervalul 11-17 iulie. Vremea în luna iulie

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , ,

Sub aspect termic, perioada 11-17 iulie 2013 se va caracteriza prin menţinerea unui regim al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţǎrii, informează Administrația Națională de Meteorologie.

rezerva-apa-iulie-2013-10

Hartă realizată de Administrația Națională de Meteorologie

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 15…26°C, limite apropiate de mediile climatologice, în aproape toate regiunile agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între 20…32°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 10…22°C, la nivelul întregii ţări.

Buletinul agrometeorologic săptămânal publicat de ANM anunță că sunt posibile ploi locale cu caracter de aversǎ, dar și torenţial, însoţite de descǎrcǎri electrice și intensificǎri de scurtă duratǎ ale vântului, izolat cu aspect de vijelie și căderi de grindină, în cea mai mare parte a regiunilor. În primele zile ale intervalului, cantitǎţile de apǎ pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb pe profilul de sol 0-100 cm, se va menţine la valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată ţara. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în sud-estul și local sudul, vestul și estul teritoriului. În general, condiţiile agrometeorologice vor imprima o evoluţie normală a proceselor de maturare la cerealierele de toamnă, precum şi a ritmurilor de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

De asemenea, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate în afara epocii optime şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică moderată.

Cultura de grâu de toamnǎ va înregistra fazele de maturitate în lapte, cearǎ şi deplinǎ (40-100%) în zonele depresionare din centrul şi nordul ţǎrii. În Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Crişana, Banat, Moldova şi sud-vestul Transilvaniei se vor continua şi chiar finaliza lucrǎrile de recoltare.

Floarea-soarelui se va afla în fazele de formare a capitulului (60-100%) şi înflorire (30-100%), iar în zonele de câmpie cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului se va semnala maturitatea în cearǎ (10-40%).

Porumbul, în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată îşi va continua apariţia paniculului (60-100%), înflorirea (30-100%) şi mǎtǎsirea (10-100%) în majoritatea regiunilor agricole, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va înregistra maturitatea în lapte (10-30%). În aproape toate zonele de culturǎ, sfecla de zahǎr se va afla la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (30-100%), iar cartoful la înflorire, formarea şi creşterea tuberculilor (30-100%).

În majoritatea plantaţiilor pomicole, la sâmburoase (cais, piersic) se vor continua lucrǎrile de recoltare a fructelor, iar la seminţoase (mǎr, pǎr) creşterea lǎstarilor şi a rodului. Viţa de vie va parcurge înfrunzirea şi creşterea lăstarilor laterali, iar soiurile timpurii de masǎ, formarea şi creşterea boabelor, în aproape toate podgoriile.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde