Prognoza agrometerologică pentru intervalul 11-17 iulie. Vremea în luna iulie

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , ,

Sub aspect termic, perioada 11-17 iulie 2013 se va caracteriza prin menţinerea unui regim al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţǎrii, informează Administrația Națională de Meteorologie.

rezerva-apa-iulie-2013-10

Hartă realizată de Administrația Națională de Meteorologie

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 15…26°C, limite apropiate de mediile climatologice, în aproape toate regiunile agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între 20…32°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 10…22°C, la nivelul întregii ţări.

Buletinul agrometeorologic săptămânal publicat de ANM anunță că sunt posibile ploi locale cu caracter de aversǎ, dar și torenţial, însoţite de descǎrcǎri electrice și intensificǎri de scurtă duratǎ ale vântului, izolat cu aspect de vijelie și căderi de grindină, în cea mai mare parte a regiunilor. În primele zile ale intervalului, cantitǎţile de apǎ pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb pe profilul de sol 0-100 cm, se va menţine la valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată ţara. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în sud-estul și local sudul, vestul și estul teritoriului. În general, condiţiile agrometeorologice vor imprima o evoluţie normală a proceselor de maturare la cerealierele de toamnă, precum şi a ritmurilor de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

De asemenea, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate în afara epocii optime şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică moderată.

Cultura de grâu de toamnǎ va înregistra fazele de maturitate în lapte, cearǎ şi deplinǎ (40-100%) în zonele depresionare din centrul şi nordul ţǎrii. În Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Crişana, Banat, Moldova şi sud-vestul Transilvaniei se vor continua şi chiar finaliza lucrǎrile de recoltare.

Floarea-soarelui se va afla în fazele de formare a capitulului (60-100%) şi înflorire (30-100%), iar în zonele de câmpie cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului se va semnala maturitatea în cearǎ (10-40%).

Porumbul, în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată îşi va continua apariţia paniculului (60-100%), înflorirea (30-100%) şi mǎtǎsirea (10-100%) în majoritatea regiunilor agricole, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va înregistra maturitatea în lapte (10-30%). În aproape toate zonele de culturǎ, sfecla de zahǎr se va afla la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (30-100%), iar cartoful la înflorire, formarea şi creşterea tuberculilor (30-100%).

În majoritatea plantaţiilor pomicole, la sâmburoase (cais, piersic) se vor continua lucrǎrile de recoltare a fructelor, iar la seminţoase (mǎr, pǎr) creşterea lǎstarilor şi a rodului. Viţa de vie va parcurge înfrunzirea şi creşterea lăstarilor laterali, iar soiurile timpurii de masǎ, formarea şi creşterea boabelor, în aproape toate podgoriile.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde