Prognoza agrometeorologică pentru perioada 29 aprilie – 5 mai 2014

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , ,

Perioada 29 aprilie – 5 mai se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, informează Administrația Națională de Meteorologie.

agrometeo-mai-2014

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8…17°C, în aproape toată ţara, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 15…23°C, în toate regiunile agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2…12°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 10…20°C în majoritatea regiunilor agricole, limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor la speciile de prăşitoare.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi izolat căderi de grindină, în aproape toată ţara. Local, precipitaţiile pot fi mai însemnate cantitativ, îndeosebi în prima parte a intervalului.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Muntenia, Transilvania şi Moldova.

În sud-estul, vestul şi local în estul ţării, se va semnala seceta pedologică moderată şi local puternică. În stratul de sol 0-20 cm / ogor, rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, sudul și izolat în centrul Transilvaniei, local în estul Banatului. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și local puternică) se vor înregistra în Crișana, Maramureș, Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Banat, nordul și vestul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat în nordul Moldovei.

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina desfăşurarea normală a proceselor biologice ale culturilor agricole, pe majoritatea suprafeţelor, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor fiind chiar mai intense în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde