agromonitor: Prognoza agrometeorologică pentru perioada 29 aprilie – 5 mai 2014

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 29 aprilie – 5 mai 2014

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , ,

Perioada 29 aprilie – 5 mai se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, informează Administrația Națională de Meteorologie.

agrometeo-mai-2014

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8…17°C, în aproape toată ţara, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 15…23°C, în toate regiunile agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2…12°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 10…20°C în majoritatea regiunilor agricole, limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor la speciile de prăşitoare.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi izolat căderi de grindină, în aproape toată ţara. Local, precipitaţiile pot fi mai însemnate cantitativ, îndeosebi în prima parte a intervalului.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Muntenia, Transilvania şi Moldova.

În sud-estul, vestul şi local în estul ţării, se va semnala seceta pedologică moderată şi local puternică. În stratul de sol 0-20 cm / ogor, rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, sudul și izolat în centrul Transilvaniei, local în estul Banatului. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și local puternică) se vor înregistra în Crișana, Maramureș, Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Banat, nordul și vestul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat în nordul Moldovei.

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina desfăşurarea normală a proceselor biologice ale culturilor agricole, pe majoritatea suprafeţelor, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor fiind chiar mai intense în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor