Prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 iulie – 2 august 2013

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , , , ,

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, chiar caniculară, îndeosebi în vestul, sudul şi local centrul ţării, informează buletinul agrometeorologic publicat de Administrația Națională de Meteorologie.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsǎ între 17…31°C, mai ridicatǎ cu 1…8°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de culturǎ.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 24…38°C, la nivelul întregii ţǎri. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 9…24°C, în majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în zonele depresionare.

rezerva-apa-sol-26-iulie-2013

Hartă oferită de Administrația Națională de Meteorologie

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de aversǎ, reduse cantitativ, fiind însoţite de descǎrcǎri electrice şi intensificǎri de scurtă duratǎ ale vântului, în aproape toată ţara.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, pe majoritatea suprafeţelor agricole ale ţării. În Banat, Crişana, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Oltenia, estul şi nordul Munteniei, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, sud-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi local extremă.

Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenţǎ a plantelor (30…32°C), asociate cu deficite de apǎ în sol, îndeosebi din sudul, vestul şi local centrul ţǎrii, la culturile prăşitoare se va produce fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi/sau uscarea prematură a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale.

În cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui va parcurge fazele de înflorire, polenizare şi fecundare (10-100%). Local, în zonele de câmpie din sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării se va continua maturitatea în ceară (30-100%), îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva formarea paniculului (90-100%), aflându-se predominant la înflorire şi mǎtǎsire (10-100%), în majoritatea zonelor agricole. La hibrizii extratimpurii şi timpurii din vestul, sudul şi sud-estul ţării, se va continua maturitatea în lapte (10-90%) şi ceară (10-30%).

La sfecla de zahǎr vor predomina alungirea/îngroşarea axei hipocotile (70-100%), iar la cartoful pentru consum, creşterea lăstarilor laterali, formarea şi creşterea tuberculilor, precum şi uscarea vrejilor la soiurile de vară.

La speciile de seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zahărului, iar la sâmburoase (cais, piersic şi prun), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie îşi va continua creşterea lăstarilor laterali, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă se vor înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor, precum şi coacerea în „pârgă”.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde