agromonitor: Prognoza agrometeorologică pentru perioada 23-29 aprilie 2013

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 23-29 aprilie 2013

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , , , , ,

agrometeo-aprilie-rapita-in-aprilie

Sub aspect termic, intervalul 23 – 29 aprilie 2013 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara, informează buletinul agrometeorologic emis marţi de Administraţia Naţională de Meteorologie. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 9…21°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 14…28°C, la scara întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 3…14°C, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 10…22°C, limite optime parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile semănate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor de primăvară. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate regiunile. Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va înregistra valori optime, apropiate de optim și satisfăcătoare, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite moderate de umiditate în sol se vor înregistra local în sudul şi estul ţării.

Rezerva de apa în sol la sfârşitul lunii aprilie 2013

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea regiunilor agricole. În Dobrogea, izolat în estul Munteniei şi al Moldovei se vor semnala deficite moderate de apă în sol.

Pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii normale, în cea mai mare parte a teritoriului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie în semănăturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului, vor parcurge diferite faze de vegetaţie. Astfel, culturile avansate fenologic vor înregistra înfrăţirea (10-100%) şi alungirea paiului (10-60%), iar în semănăturile tardive, plantele se vor afla în fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%).

La rapiţă se vor continua fazele de înfrunzire (8-18 frunze), alungirea tulpinii (10- 60%) şi apariţia inflorescenţelor (10-30%). Soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş) se vor afla la înflorire şi înfrunzire, iar seminţoasele la înmugurire, dezmugurire şi local, înflorirea la măr. În aproape toate podgoriile, la viţa de vie se vor semnala fazele de „plâns” şi înmugurire.

Comments are closed at this time.

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor