Prognoza agrometeorologică pentru perioada 23-29 aprilie 2013

| Actualitate, Agrometeo | de

Actualizat: 27 aprilie 2013

Etichete: , , , , , ,

agrometeo-aprilie-rapita-in-aprilie

Sub aspect termic, intervalul 23 – 29 aprilie 2013 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara, informează buletinul agrometeorologic emis marţi de Administraţia Naţională de Meteorologie. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 9…21°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 14…28°C, la scara întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 3…14°C, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 10…22°C, limite optime parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile semănate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor de primăvară. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate regiunile. Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va înregistra valori optime, apropiate de optim și satisfăcătoare, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite moderate de umiditate în sol se vor înregistra local în sudul şi estul ţării.

Rezerva de apa în sol la sfârşitul lunii aprilie 2013

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea regiunilor agricole. În Dobrogea, izolat în estul Munteniei şi al Moldovei se vor semnala deficite moderate de apă în sol.

Pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii normale, în cea mai mare parte a teritoriului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie în semănăturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului, vor parcurge diferite faze de vegetaţie. Astfel, culturile avansate fenologic vor înregistra înfrăţirea (10-100%) şi alungirea paiului (10-60%), iar în semănăturile tardive, plantele se vor afla în fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%).

La rapiţă se vor continua fazele de înfrunzire (8-18 frunze), alungirea tulpinii (10- 60%) şi apariţia inflorescenţelor (10-30%). Soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş) se vor afla la înflorire şi înfrunzire, iar seminţoasele la înmugurire, dezmugurire şi local, înflorirea la măr. În aproape toate podgoriile, la viţa de vie se vor semnala fazele de „plâns” şi înmugurire.

Comments are closed at this time.

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde