Prognoza agrometeorologică pentru perioada 21-27 aprilie

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , ,

Perioada 21 – 27 aprilie 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie.

agrometeo-aprilie-2014

Temperaturile maxime ale aerului se vor situa între 9 si 26°C, la scara întregii ţări, în vreme ce minimele vor încadrate între 1 și 13°C, în majoritatea regiunilor agricole.

La nivelul solului, la adâncimea de 5 cm, temperatura în timpul zilei va prezenta valori cuprinse între 9 și 21°C pe întreg teritoriul agricol, optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de primăvară semănate până la această dată, precum şi continuării înfiinţării culturilor prăşitoare.

Se prognozează ploi locale, izolat cu caracter de aversă în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în majoritatea zonelor de cultură. În Banat, Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Maramureş, Dobrogea, sud-vestul Transilvaniei, estul Munteniei şi local în nordul Moldovei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, sud-estul Munteniei, local în centrul şi sud-estul Dobrogei, se va semnala seceta pedologică moderată şi izolat puternică.

Cerealierele de toamnă (orz și grâu) înfiinţate în epoca optimă vor înregistra înfrăţirea (80-100%), alungirea paiului (40-100%) şi începutul înspicării (10-30%), îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. În semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2013 se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţire (10-100%).

Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (13-18 frunze), alungirea tulpinii (40-100%) şi înflorire (10-40%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.

Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol.

Culturile de floarea-soarelui şi porumb înfiinţate până la această dată se vor afla în fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-30%), extinzându-se totodată suprafeţele agricole însămânţate.

Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi) se vor efectua pe ansamblu în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde