agromonitor: Prognoza agrometeorologică pentru perioada 21-27 aprilie

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 21-27 aprilie

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , ,

Perioada 21 – 27 aprilie 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie.

agrometeo-aprilie-2014

Temperaturile maxime ale aerului se vor situa între 9 si 26°C, la scara întregii ţări, în vreme ce minimele vor încadrate între 1 și 13°C, în majoritatea regiunilor agricole.

La nivelul solului, la adâncimea de 5 cm, temperatura în timpul zilei va prezenta valori cuprinse între 9 și 21°C pe întreg teritoriul agricol, optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de primăvară semănate până la această dată, precum şi continuării înfiinţării culturilor prăşitoare.

Se prognozează ploi locale, izolat cu caracter de aversă în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în majoritatea zonelor de cultură. În Banat, Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Maramureş, Dobrogea, sud-vestul Transilvaniei, estul Munteniei şi local în nordul Moldovei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, sud-estul Munteniei, local în centrul şi sud-estul Dobrogei, se va semnala seceta pedologică moderată şi izolat puternică.

Cerealierele de toamnă (orz și grâu) înfiinţate în epoca optimă vor înregistra înfrăţirea (80-100%), alungirea paiului (40-100%) şi începutul înspicării (10-30%), îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. În semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2013 se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţire (10-100%).

Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (13-18 frunze), alungirea tulpinii (40-100%) şi înflorire (10-40%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.

Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol.

Culturile de floarea-soarelui şi porumb înfiinţate până la această dată se vor afla în fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-30%), extinzându-se totodată suprafeţele agricole însămânţate.

Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi) se vor efectua pe ansamblu în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor