Prognoza agrometeorologică pentru perioada 21-27 aprilie

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , ,

Perioada 21 – 27 aprilie 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie.

agrometeo-aprilie-2014

Temperaturile maxime ale aerului se vor situa între 9 si 26°C, la scara întregii ţări, în vreme ce minimele vor încadrate între 1 și 13°C, în majoritatea regiunilor agricole.

La nivelul solului, la adâncimea de 5 cm, temperatura în timpul zilei va prezenta valori cuprinse între 9 și 21°C pe întreg teritoriul agricol, optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de primăvară semănate până la această dată, precum şi continuării înfiinţării culturilor prăşitoare.

Se prognozează ploi locale, izolat cu caracter de aversă în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în majoritatea zonelor de cultură. În Banat, Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Maramureş, Dobrogea, sud-vestul Transilvaniei, estul Munteniei şi local în nordul Moldovei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, sud-estul Munteniei, local în centrul şi sud-estul Dobrogei, se va semnala seceta pedologică moderată şi izolat puternică.

Cerealierele de toamnă (orz și grâu) înfiinţate în epoca optimă vor înregistra înfrăţirea (80-100%), alungirea paiului (40-100%) şi începutul înspicării (10-30%), îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. În semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2013 se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţire (10-100%).

Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (13-18 frunze), alungirea tulpinii (40-100%) şi înflorire (10-40%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.

Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol.

Culturile de floarea-soarelui şi porumb înfiinţate până la această dată se vor afla în fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-30%), extinzându-se totodată suprafeţele agricole însămânţate.

Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi) se vor efectua pe ansamblu în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde