agromonitor: Prognoza agrometeorologică pentru perioada 16 – 22 aprilie 2014

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 16 – 22 aprilie 2014

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: ,

Intervalul 16 – 22 aprilie va fi caracterizat de temperaturi normale și precipitații în cea mai mare parte a țării, se arată în buletinul agrometeorologic publicat miercuri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În țară, temperaturile maxime se vor situa între 6…23°C, în vreme ce minimele vor oscila între 0…11°C, în toate zonele de cultură. La nivelul solului, Ttemperatura medie diurnă la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 5…18°C la scara întregii ţări, favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare şi răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţării culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, cartof, etc.).

Secetă pedologică în sudul țării

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, la începutul intervalului cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. Rezerva de apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în Oltenia și Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei, estul Maramureșului, nordul și sud-estul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică), se va înregistra în Banat, Crișana, pe suprafeţe agricole extinse din Maramureș, Dobrogea, sud- vestul și centrul Transilvaniei, estul Munteniei. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, local în sud-estul și centrul Transilvaniei. În Banat, Crișana, Maramureș, pe suprafeţe extinse din Transilvania, sud-estul Munteniei, local în centrul și sud-estul Dobrogei, se va semnala seceta pedologică moderată și puternică.

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor fi în general normale în cea mai mare parte a teritoriului şi mai intense pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizonare cu apă a solului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi bună la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă îşi vor continua fazele de înfrăţire (70-100%) şi alungirea paiului (20-100%), totodată fiind posibilă declanşarea înspicării (10-20%), îndeosebi pe unele areale din sudul şi vestul ţării.

În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, la cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (12-18 frunze), alungirea tulpinii (30-100%) şi apariţia inflorescenţelor (10-70%), îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi (soiurile extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cires, vişin, prun) vor parcurge înflorirea şi legarea rodului la cais. Speciile pomicole de seminţoase se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi înflorire.

sursă date: ANM / meteoromania

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor