Prognoza agrometeorologică pentru perioada 11-17 iunie 2013

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , , ,

rezerva-apa-10-iunie-2013

foto: Administratia Nationala de Meteorologie

În perioada 11-17 iunie 2013 va predomina un regim termic al aerului normal, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, informează Administrația Națională de Meteorologie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14…24 grade, valori apropiate de normele climatologice, în aproape toată ţara. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 19…30 grade, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 9…20 grade, în majoritatea zonelor de cultură.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, cantităţile de apă vor putea fi mai însemnate din punct de vedere agricol, în majoritatea regiunilor, izolat fiind condiţii de producere a grindinei.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul și sudul teritoriului, unde se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică).

În cultura de porumb, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-50 cm, se va situa în limite optime, apropiate de optim și satisfăcătoare, în majoritatea zonelor de cultură. Seceta pedologică moderată și puternică se va semnala în Dobrogea, estul și sud-vestul Munteniei, estul Olteniei și sud-estul Moldovei.

Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, ritmurile vegetative la culturile de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

În general, la speciile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă la culturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor semnala în continuare deficite de umiditate în sol.

La orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se va definitiva înspicarea (100%), continuându-se totodată înflorirea (10-100%), maturitatea în lapte (10-100%) şi ceară (10-40%). Cerealierele semănate tardiv se vor afla la înspicare (70-100%) şi înflorire (60-100%).

Cultura de rapiţă va parcurge creşterea şi dezvoltarea boabelor în silicve (80-100%), precum şi maturitatea deplină (10-20%).

Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (80-100%) şi înfrunzirea (10-26 frunze).

La cultura de porumb se vor semnala formarea frunzei a treia (80-100%) şi înfrunzirea (10-18 frunze), în toate zonele de cultură.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor continua dezvoltarea aparatului foliar (10-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-40%).

Sub aspect fenologic, cartoful va înregistra creşterea lăstarilor laterali (10-100%) şi local, la soiurile timpurii, tuberizarea (10-30%).

Speciile de sâmburoase (cais, piersic, vişin, cireş) vor parcurge fazele de acumulare a zaharurilor şi coacerea fructelor, creşterea lăstarilor/frunzelor, iar soiurile de cireş ajunse la maturitatea tehnologică se vor recolta în continuare.

La seminţoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra dezvoltarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea.

La viţa de vie din majoritatea podgoriilor se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), înflorirea, iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea boabelor.

sursă: ANM (meteoromania)

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde