agromonitor: Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 8 – 14 iunie 2013

Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 8 – 14 iunie 2013

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , , ,

rezerva-apa-10-iunie-2013

foto: Administratia Nationala de Meteorologie

În perioada 8-14 iunie va predomina un regim termic al aerului normal, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, informează buletinul săptămânal emis de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 11…24 grade, valori apropiate de normele climatologice, în aproape toată ţara.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 19…30 grade, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 7…18 grade, în majoritatea zonelor de cultură.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi local căderi de grindină. De asemenea, cantităţile de precipitaţii vor putea fi mai însemnate din punct de vedere agricol, în majoritatea regiunilor.

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură.

În Dobrogea, estul și sudul Munteniei, centrul și estul Olteniei, sud-estul și local în vestul Moldovei, se va semnala seceta pedologică moderată și puternică.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb pe profilul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite optime, apropiate de optim și satisfăcătoare, în aproape toate regiunile agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în Dobrogea, centrul și estul Olteniei, estul și sud-vestul Munteniei, precum și în sud-estul Moldovei.

Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, ritmurile vegetative la culturile de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

În general, la speciile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă la culturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor semnala în continuare deficite de umiditate în sol.

La orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se va definitiva înspicarea (100%), continuându-se totodată înflorirea (10-100%), maturitatea în lapte (10-100%) şi ceară (10-40%). Cerealierele semănate tardiv se vor afla la înspicare (70-100%) şi înflorire (60-100%).

Cultura de rapiţă va parcurge creşterea şi dezvoltarea boabelor în silicve (80-100%), precum şi maturitatea deplină (10-20%).

Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (80-100%) şi înfrunzirea (10-26 frunze). La cultura de porumb se vor semnala formarea frunzei a treia (80-100%) şi înfrunzirea (10-18 frunze), în toate zonele de cultură.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor continua dezvoltarea aparatului foliar (10-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-40%).

Sub aspect fenologic, cartoful va înregistra creşterea lăstarilor laterali (10-100%) şi local, la soiurile timpurii, tuberizarea (10-30%).

Speciile de sâmburoase (cais, piersic, vişin, cireş) vor parcurge fazele de acumulare a zaharurilor şi coacerea fructelor, creşterea lăstarilor/frunzelor, iar soiurile de cireş ajunse la maturitatea tehnologică se vor recolta în continuare.

La seminţoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra dezvoltarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea.

La viţa de vie din majoritatea podgoriilor se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), înflorirea, iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea boabelor.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor