Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 1-9 iunie 2013

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , , , ,

Buletinul agrometeorologic emis de Administrația Națională de Meteorologie arată că prima săptămână a lunii iunie va fi caracterizată de temperaturi normale pentru această perioadă, dar și de instabilitate atmosferică în toate regiunile țării.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 12…21°C, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole, informează ANM. Temperatura maximă a aerului se va situa între 15…27°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7…17°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea regiunilor agricole.

rezerva-apa-sol

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, jumătatea de est a Olteniei.

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În Dobrogea, estul și vestul Munteniei, centrul și estul Olteniei, izolat în sud-estul Moldovei, se va semnala seceta pedologică moderată și local puternică.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în semănăturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la culturile tardive, precum şi pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Sub aspect fenologic, rapiţa va înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor în silicve (60-100%), în majoritatea zonelor de cultură. Izolat, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea fazei de maturitate deplină.

Floarea-soarelui se va afla predominant la dezvoltarea primei perechi de frunze (60-100%) şi înfrunzire (6-19 frunze).

În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul îşi va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia (70-100%) şi înfrunzirea (4-14 frunze).

Cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine specializate va parcurge răsărirea (80-100%), dezvoltarea aparatului foliar (10-70%), precum şi începutul fazei de alungire/îngroşare a axei hipocotile. La cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi răsărirea (80-100%) şi creşterea lăstarilor laterali (10-100%).

Pomii fructiferi vor înregistra creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului, iar la soiurile timpurii de cireş, aflate la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea fructelor. În toate podgoriile, viţa de vie se va afla în fazele de înfrunzire, creşterea lăstarilor, înflorire, precum şi local, formarea boabelor în ciorchine.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde