agromonitor: Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 1-9 iunie 2013

Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 1-9 iunie 2013

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , , , ,

Buletinul agrometeorologic emis de Administrația Națională de Meteorologie arată că prima săptămână a lunii iunie va fi caracterizată de temperaturi normale pentru această perioadă, dar și de instabilitate atmosferică în toate regiunile țării.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 12…21°C, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole, informează ANM. Temperatura maximă a aerului se va situa între 15…27°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7…17°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea regiunilor agricole.

rezerva-apa-sol

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, jumătatea de est a Olteniei.

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În Dobrogea, estul și vestul Munteniei, centrul și estul Olteniei, izolat în sud-estul Moldovei, se va semnala seceta pedologică moderată și local puternică.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în semănăturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la culturile tardive, precum şi pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Sub aspect fenologic, rapiţa va înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor în silicve (60-100%), în majoritatea zonelor de cultură. Izolat, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea fazei de maturitate deplină.

Floarea-soarelui se va afla predominant la dezvoltarea primei perechi de frunze (60-100%) şi înfrunzire (6-19 frunze).

În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul îşi va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia (70-100%) şi înfrunzirea (4-14 frunze).

Cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine specializate va parcurge răsărirea (80-100%), dezvoltarea aparatului foliar (10-70%), precum şi începutul fazei de alungire/îngroşare a axei hipocotile. La cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi răsărirea (80-100%) şi creşterea lăstarilor laterali (10-100%).

Pomii fructiferi vor înregistra creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului, iar la soiurile timpurii de cireş, aflate la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea fructelor. În toate podgoriile, viţa de vie se va afla în fazele de înfrunzire, creşterea lăstarilor, înflorire, precum şi local, formarea boabelor în ciorchine.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor