agromonitor: Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 1-9 iunie 2013

Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 1-9 iunie 2013

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , , , ,

Buletinul agrometeorologic emis de Administrația Națională de Meteorologie arată că prima săptămână a lunii iunie va fi caracterizată de temperaturi normale pentru această perioadă, dar și de instabilitate atmosferică în toate regiunile țării.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 12…21°C, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole, informează ANM. Temperatura maximă a aerului se va situa între 15…27°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7…17°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea regiunilor agricole.

rezerva-apa-sol

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, jumătatea de est a Olteniei.

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În Dobrogea, estul și vestul Munteniei, centrul și estul Olteniei, izolat în sud-estul Moldovei, se va semnala seceta pedologică moderată și local puternică.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în semănăturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la culturile tardive, precum şi pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Sub aspect fenologic, rapiţa va înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor în silicve (60-100%), în majoritatea zonelor de cultură. Izolat, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea fazei de maturitate deplină.

Floarea-soarelui se va afla predominant la dezvoltarea primei perechi de frunze (60-100%) şi înfrunzire (6-19 frunze).

În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul îşi va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia (70-100%) şi înfrunzirea (4-14 frunze).

Cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine specializate va parcurge răsărirea (80-100%), dezvoltarea aparatului foliar (10-70%), precum şi începutul fazei de alungire/îngroşare a axei hipocotile. La cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi răsărirea (80-100%) şi creşterea lăstarilor laterali (10-100%).

Pomii fructiferi vor înregistra creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului, iar la soiurile timpurii de cireş, aflate la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea fructelor. În toate podgoriile, viţa de vie se va afla în fazele de înfrunzire, creşterea lăstarilor, înflorire, precum şi local, formarea boabelor în ciorchine.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor