Prima conferinţă regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor, organizată la Bucureşti

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a organizat o conferinţă regională la Bucureşti, în perioada 17- 19 iunie, pentru prima oară de la înfiinţarea Organizaţiei, de acum 90 de ani.

Tema acestei conferinţe a fost managementul populaţiei de câini fără stăpân în Balcani.

Evenimentul s-a bucurat de o reprezentare la nivel înalt: prof. dr. Nikola Belev, reprezentantul regional al Organizaţiei pentru Europa de Est, dr. Stanislav Ralchev, reprezentant al OIE la Bruxelles, dr. Paolo Dalla-Villa, reprezentant al departamentului de bunăstare a animalelor din cadrul DG SANCO al Comisiei, iar din partea reputatei organizaţii neguvernamentale Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals – RSPCA, dr. Alexandra Hammond-Seaman.

Conferinţa regională a reunit reprezentanţi din: Albania, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia şi Turcia.

Din partea României a fost prezentă o delegaţie a ANSVSA, alcătuită din: dr Cristian Duicu, director general al Direcţiei Generale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, delegat al ţării noastre la OIE, dr. Adina Ciurea, şef serviciu Bunăstare Animală, punct naţional de contact pentru bunăstarea animalelor la OIE şi dr. Maximilian Drăgan, director general al Direcţiei Generale Control Oficial, precum şi membrii ai Asociaţiei Municipiilor din România, viceprimarul oraşului Brăila şi Doina Ciocan.

Tematica abordată este una de mare actualitate pentru toată regiunea balcanică, iar pentru ANSVSA, identificarea celor mai eficiente soluţii pentru gestionarea acestei problematici, este o preocupare constantă.

După prezentarea recomandărilor OIE privind controlul câinilor fără stăpân, au fost analizate strategiile naţionale ale ţărilor participante privind câinii fără stăpân, din perspectiva corelării acestora cu standardele Organizaţiei.

S-a urmărit depistarea neconcordanţelor, constrângerilor şi a provocărilor cu care se confruntă fiecare dintre statele participante în implementarea acestor standarde.

Au avut loc schimburi de opinii şi de experienţă pentru aderarea la un concept unitar pentru gestionarea câinilor fără stăpân, aplicabil la nivel sub-regional, care să includă şi problematica rabiei, în perspectiva agreării unui plan comun de acţiune.

Reprezentanţii ANSVSA au vorbit celor prezenţi despre evoluţia legislaţiei naţionale referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân, care a suferit o transformare substanţială în ultimul an.

A fost prezentată strategia naţională a României pentru gestionarea câinilor fără stăpân, o strategie în continuă adaptare, prin modificări şi completări, pentru a asigura un control cât mai eficient al populaţiei canine, în condiţiile respectării normelor de protecţie a animalelor.

La elaborarea normelor naţionale, specialiştii ANSVSA au ţinut cont atât de recomandarile OIE, cât şi de prevederile Convenţiei europene privind protecţia animalelor de companie, capitolul referitor la animalele fără stăpân.

Este de menţionat faptul că România, acum 90 de ani, împreună cu alte 27 de state a pus bazele Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Astăzi, organizaţia, care numără 178 de ţări membre, este un partener permanent al ANSVSA. Un partener care certifică eficienţa serviciilor veterinare din România şi contribuie implicit la dezvoltarea comerţului românesc cu animale vii şi produse de origine animală.

Această manifestare s-a desfăşurat cu sprijin din partea Comisiei Europene, Germaniei şi României.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde