Prețul grâului 2014: Traderii prognozează producție record la grâu, cultivatorii îi acuză că vor să influențeze prețul grâului în 2014

| Cereale şi plante tehnice, Vegetal | de

Etichete: , , ,

Potrivit unui raport dat publicității de Toepfer, unul din marii traderi de cereale care operează în România, producția de grâu 2014 va fi una record, cifra vehiculată fiind de 8,3 milioane de tone.

pretul-graului-2103-pretul-cerealelor

În raport se precizează că prognozele de recoltă sunt făcute periodic prin intermediul aşa-numitelor „crop tours“, analize în teren a den­sităţi, dimensiunii şi stării plantelor sau a umidităţii solului, dar şi cu ajutorul analizelor pe baza datelor furnizate de sateliţi.

Plusul prognozei de recoltă din acest an vine pe fondul condiţiilor meteo favorabile de toamna trecută şi din primăvară, iar acum singurele elemente care mai pot afecta productivitatea sunt potenţialele ploi abundente la momentul recoltării sau temperaturi foarte ridicate în următoarele săptămâni.

„România și Bulgaria așteaptă din nou producții-record care vor fi gata de cules în aproximativ 5 săptămâni.(…) Condițiile din UE sunt în mare măsură bune. Doar în Spania producția estimată a fost redusă din cauza secetei din ultimele șapte săptămâni. Oricum, va fi posibil ca acest deficit să fie compensat de surplusurile așteptate în Marea Britanie, Danemarca, România și Bulgaria, precum și de importurile fără taxe vamale din Ucraina”, se arată în raportul Toepfer.

Cultivatorii de grâu sunt însă reticenți și spun că nu putem trage concluzii la această dată.

„Semnele sunt încurajatoare, dar nu trebuie să tragem concluzii până nu se recoltează cel puţin 25% din producţie. Fermierii care nu au investit în pro­tecţia plantelor, în tehnologie, în tratamente vor avea pierderi din punctul de vedere al calităţii pentru că au fost atacuri ale dăunătorilor“, a declarat Adrian Po­rumboiu, unul din marii fermieri din estul țării.

Mai mult, compania Toepfer este acuzată că manipulează piața. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) susține că traderii folosesc două prețuri la grâu, unele pentru Europa de Vest, altele pentru România.

„Estimările traderilor de cereale sunt prea generoase și reprezintă o încercare a acestora de a determina scăderea prețurilor la care ei cumpără grâul de la producători (…) Anul trecut u estimat producții de 7,9 milioane tone și de fapt s-au recoltat 7,3 milioane tone. În 2013, într-o singură zi au scăzut prețul cu 56 de bani, cu diferite motivații”, a precizat Laurențiu Baciu.

„Sunt 4-5 traderi mari, toți străini care fac prețurile în România”, a mai precizat acesta. În opinia sa, recolta de grâu din 2014 va fi mai mică decât cea de anul trecut cu 10-15%.

Ministrul Agriculturii face apel la moderație

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a făcut un apel la toate asociaţiile de producători şi la toţi traderii să nu avanseze cifre privind producţiile de cereale, pentru că ar putea să influenţeze preţurile pe piaţă.

„Fac apel la toate asociaţiile de producători şi la toţi traderii să nu avansăm cifre sau producţii în momentul de faţă, pentru că asta ar putea influenţa preţurile. Eu nu vreau să influenţez preţurile şi o să vă spun exact despre producţie în luna august, când se va încheia prima campanie de recoltat. E bine să fim reţinuţi, e bine să ne bucurăm că vremea e bună”, a declarat, joi, Daniel Constantin, întrebat dacă România va avea în 2014 o producţie de grâu de 8,3 milioane de tone, cifră avansată de studiile unor traderi.

Acesta a precizat că traderii nu pot fi opriţi sau sancţionati pentru că fac declaraţii care pot ­influenţa preţurile la cereale, adăugând: „Este o regulă ­nescrisă, pe care eu am respectat-o de fiecare dată şi sunt convins că o să o facă şi ei”.

Ministrul consideră că ploile din aceste zile influenţează în bine culturile agricole din zone precum Călăraşi sau Ialomiţa, deşi admite că ar mai fi ­nevoie şi de „momente de pauză”.

„Ploile de acum ajută, dar ne mai trebuie şi momente de pauză. Cantitatea de apă este bună în zona în care ne aflăm acum, în ­Călăraşi, dar şi în Ialomiţa. Aici, în urmă cu câteva săptămâni, când ploua în Mehedinţi şi în Caraş, în această zonă se iriga, pentru că era insuficientă apă pentru culturi”, a adăugat ministrul agriculturii.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde