Prefectul de Bistrița Năsăud moderează disensiunile apărute între crescătorii de animale

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , ,

Prefectul Ioan Ţintean a participat, miercuri, în comuna Maieru, județul Bistrița Năsăud, la o întâlnire cu primarul Vasile Dumitru şi reprezentanţii locali ai crescătorilor de animale, care au decis să se organizeze în două structuri asociative distincte, pe fondul mai multor neînţelegeri cumulate în timp, având ca temă utilizarea şi întreţinerea pajiştilor.

prefect-bistrita-nasaud-crescatori-animale

Problemele ce au condus spre actuala stare de blocaj i-au fost aduse la cunoştinţă prefectului de către unul dintre cetăţenii care au optat pentru înfiinţarea unei noi asociaţii, fiind nemulţumit de activitatea comitetului de conducere al asociaţiei iniţiale. Printre principalele aspecte reclamate au fost menţionate lipsa de transparenţă privind cheltuirea fondurilor, lucrări de calitate îndoielnică în ceea ce priveşte modernizarea pajiştilor şi efectuarea acestora de persoane din afara comunei, conducere aleasă nestatutar, din care fac parte persoane care nu deţin animale etc.

Pentru clarificarea neînţelegerilor, discuţiile au pornit de la prezentarea legislaţiei în vigoare de către consilierul juridic Ioana Curea, responsabil cu verificarea legalităţii actelor emise de autorităţile administraţiei publice locale ale comunei Maieru, din partea Instituţiei Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud. Astfel, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2013, art. 9, pct. (1) „pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor ( RNE ), încheie contracte de concesiune / închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de maximum 5 ani.” De asemenea, art. 9 pct. (4) din aceeaşi ordonanţă menţionează că „anual, până la data de 1 martie, primarii comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor verifică respectarea încărcăturii de animale / ha / contract, în corelare cu suprafeţele utilizate şi stabilesc disponibilul de pajişti ce pot face obiectul concesionării / închirierii ulterioare”.

Prefectul, după ce a ascultat opiniile tuturor părţilor implicate, a concluzionat că sursa tuturor neînţelegerilor pare să provină din suspiciunea care planează asupra conducerii asociaţiei, precum şi din cauza unei comunicări defectuoase. În astfel de condiţii, Ioan Ţintean a făcut apel la unitate şi a propus revenirea tuturor fermierilor la o singură asociaţie, prin reorganizarea alegerilor organelor de conducere în mod democratic şi conform unui convocator care să fie supus aprobării, pentru a se elimina posibilitatea obţinerii calităţii de membru, fără a fi şi posesor de animale. De asemenea, în cadrul şedinţei de alegeri, fosta conducere va trebui să prezinte un raport detaliat asupra activităţii desfăşurate în anii anteriori. Propunerea a fost acceptată de toţi cei prezenţi, cu solicitarea ca la sesiunea de alegeri să fie prezent şi prefectul.

Întâlnirea s-a încheiat cu acceptul tuturor de a organiza, într-un timp cât mai scurt, întrunirea Adunării Generale în vederea stabilirii noului preşedinte, respectiv a comitetului de conducere şi astfel, realizării imediate a proiectului local pentru anul 2014.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde