agromonitor: Prefectul de Bistrița Năsăud moderează disensiunile apărute între crescătorii de animale

Prefectul de Bistrița Năsăud moderează disensiunile apărute între crescătorii de animale

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , ,

Prefectul Ioan Ţintean a participat, miercuri, în comuna Maieru, județul Bistrița Năsăud, la o întâlnire cu primarul Vasile Dumitru şi reprezentanţii locali ai crescătorilor de animale, care au decis să se organizeze în două structuri asociative distincte, pe fondul mai multor neînţelegeri cumulate în timp, având ca temă utilizarea şi întreţinerea pajiştilor.

prefect-bistrita-nasaud-crescatori-animale

Problemele ce au condus spre actuala stare de blocaj i-au fost aduse la cunoştinţă prefectului de către unul dintre cetăţenii care au optat pentru înfiinţarea unei noi asociaţii, fiind nemulţumit de activitatea comitetului de conducere al asociaţiei iniţiale. Printre principalele aspecte reclamate au fost menţionate lipsa de transparenţă privind cheltuirea fondurilor, lucrări de calitate îndoielnică în ceea ce priveşte modernizarea pajiştilor şi efectuarea acestora de persoane din afara comunei, conducere aleasă nestatutar, din care fac parte persoane care nu deţin animale etc.

Pentru clarificarea neînţelegerilor, discuţiile au pornit de la prezentarea legislaţiei în vigoare de către consilierul juridic Ioana Curea, responsabil cu verificarea legalităţii actelor emise de autorităţile administraţiei publice locale ale comunei Maieru, din partea Instituţiei Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud. Astfel, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2013, art. 9, pct. (1) „pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor ( RNE ), încheie contracte de concesiune / închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de maximum 5 ani.” De asemenea, art. 9 pct. (4) din aceeaşi ordonanţă menţionează că „anual, până la data de 1 martie, primarii comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor verifică respectarea încărcăturii de animale / ha / contract, în corelare cu suprafeţele utilizate şi stabilesc disponibilul de pajişti ce pot face obiectul concesionării / închirierii ulterioare”.

Prefectul, după ce a ascultat opiniile tuturor părţilor implicate, a concluzionat că sursa tuturor neînţelegerilor pare să provină din suspiciunea care planează asupra conducerii asociaţiei, precum şi din cauza unei comunicări defectuoase. În astfel de condiţii, Ioan Ţintean a făcut apel la unitate şi a propus revenirea tuturor fermierilor la o singură asociaţie, prin reorganizarea alegerilor organelor de conducere în mod democratic şi conform unui convocator care să fie supus aprobării, pentru a se elimina posibilitatea obţinerii calităţii de membru, fără a fi şi posesor de animale. De asemenea, în cadrul şedinţei de alegeri, fosta conducere va trebui să prezinte un raport detaliat asupra activităţii desfăşurate în anii anteriori. Propunerea a fost acceptată de toţi cei prezenţi, cu solicitarea ca la sesiunea de alegeri să fie prezent şi prefectul.

Întâlnirea s-a încheiat cu acceptul tuturor de a organiza, într-un timp cât mai scurt, întrunirea Adunării Generale în vederea stabilirii noului preşedinte, respectiv a comitetului de conducere şi astfel, realizării imediate a proiectului local pentru anul 2014.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor