agromonitor: Prefectul de Bistrița Năsăud moderează disensiunile apărute între crescătorii de animale

Prefectul de Bistrița Năsăud moderează disensiunile apărute între crescătorii de animale

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , ,

Prefectul Ioan Ţintean a participat, miercuri, în comuna Maieru, județul Bistrița Năsăud, la o întâlnire cu primarul Vasile Dumitru şi reprezentanţii locali ai crescătorilor de animale, care au decis să se organizeze în două structuri asociative distincte, pe fondul mai multor neînţelegeri cumulate în timp, având ca temă utilizarea şi întreţinerea pajiştilor.

prefect-bistrita-nasaud-crescatori-animale

Problemele ce au condus spre actuala stare de blocaj i-au fost aduse la cunoştinţă prefectului de către unul dintre cetăţenii care au optat pentru înfiinţarea unei noi asociaţii, fiind nemulţumit de activitatea comitetului de conducere al asociaţiei iniţiale. Printre principalele aspecte reclamate au fost menţionate lipsa de transparenţă privind cheltuirea fondurilor, lucrări de calitate îndoielnică în ceea ce priveşte modernizarea pajiştilor şi efectuarea acestora de persoane din afara comunei, conducere aleasă nestatutar, din care fac parte persoane care nu deţin animale etc.

Pentru clarificarea neînţelegerilor, discuţiile au pornit de la prezentarea legislaţiei în vigoare de către consilierul juridic Ioana Curea, responsabil cu verificarea legalităţii actelor emise de autorităţile administraţiei publice locale ale comunei Maieru, din partea Instituţiei Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud. Astfel, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2013, art. 9, pct. (1) „pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor ( RNE ), încheie contracte de concesiune / închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de maximum 5 ani.” De asemenea, art. 9 pct. (4) din aceeaşi ordonanţă menţionează că „anual, până la data de 1 martie, primarii comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor verifică respectarea încărcăturii de animale / ha / contract, în corelare cu suprafeţele utilizate şi stabilesc disponibilul de pajişti ce pot face obiectul concesionării / închirierii ulterioare”.

Prefectul, după ce a ascultat opiniile tuturor părţilor implicate, a concluzionat că sursa tuturor neînţelegerilor pare să provină din suspiciunea care planează asupra conducerii asociaţiei, precum şi din cauza unei comunicări defectuoase. În astfel de condiţii, Ioan Ţintean a făcut apel la unitate şi a propus revenirea tuturor fermierilor la o singură asociaţie, prin reorganizarea alegerilor organelor de conducere în mod democratic şi conform unui convocator care să fie supus aprobării, pentru a se elimina posibilitatea obţinerii calităţii de membru, fără a fi şi posesor de animale. De asemenea, în cadrul şedinţei de alegeri, fosta conducere va trebui să prezinte un raport detaliat asupra activităţii desfăşurate în anii anteriori. Propunerea a fost acceptată de toţi cei prezenţi, cu solicitarea ca la sesiunea de alegeri să fie prezent şi prefectul.

Întâlnirea s-a încheiat cu acceptul tuturor de a organiza, într-un timp cât mai scurt, întrunirea Adunării Generale în vederea stabilirii noului preşedinte, respectiv a comitetului de conducere şi astfel, realizării imediate a proiectului local pentru anul 2014.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor