Ploile și băltirile afectează porumbul deja semănat. Sămânța putrezește în pământ

| Cereale şi plante tehnice, Vegetal | de

Etichete: , , , ,

Ploile au afectat viitoarea producţie de porumb a judeţului Gorj. Zeci de mii de hectare de teren au rămas neînsămânţate din cauza surplusului de apă din sol.

Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, Dan Tănăsescu, din totalul de 161.000 de hectare de teren, câte ar trebui să fie însămânţate, până în prezent a fost lucrată doar o suprafaţă de circa 16.000 de hectare. Excesul din apă din sol duce la putrezirea semințelor în sol, acolo unde există băltiri, sau la apariția bolilor specifice.

„N-am avut inundaţii, dar putem spune că acolo unde terenurile sunt mai argiloase, unde pământul a permis apei să pătrundă, deoarece au fost cantităţi mari de precipitaţii, există fenomenul de băltire. Se anunţă iar cantităţi mari de precipitaţii, în condiţiile în care rezerva de apă a judeţului s-a refăcut. Suntem îngrijoraţi, eram în plină campanie de însămânţare a porumbului pentru că aici e suprafaţă majoritară, avem în jur de 161.000 de hectare. Din primele date, circa 16.000 de hectare au fost însămânţate. Mi-e teamă că vom avea suprafeţe în care sămânţa va putrezi în pământ. Pe aceste suprafeţe va trebui să se semene din nou“, a precizat Dan Tănăsescu.

La nivelul întregii țări, potrivit datelor disponibile la finele lunii aprilie, suprafaţa însămânţată depășea 2,74 milioane hectare. Dintre acestea, 4.000 – 5.000 de hectare erau afectate de ploile abundente. Acestea au continuat în săptămânile următoare și este de așteptat ca suprafața afectată să crească semnificativ.

Campania de semănat ar trebui să se încheie pe 10-15 mai, însă condițiile meteo au întârziat lucrările în multe regiuni. În acest moment, prioritatea este efectuarea fitosanitare la culturile aflate deja în vegetație.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde