agromonitor: Ploile și băltirile afectează porumbul deja semănat. Sămânța putrezește în pământ

Ploile și băltirile afectează porumbul deja semănat. Sămânța putrezește în pământ

| Cereale şi plante tehnice, Vegetal | de

Etichete: , , , ,

Ploile au afectat viitoarea producţie de porumb a judeţului Gorj. Zeci de mii de hectare de teren au rămas neînsămânţate din cauza surplusului de apă din sol.

Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, Dan Tănăsescu, din totalul de 161.000 de hectare de teren, câte ar trebui să fie însămânţate, până în prezent a fost lucrată doar o suprafaţă de circa 16.000 de hectare. Excesul din apă din sol duce la putrezirea semințelor în sol, acolo unde există băltiri, sau la apariția bolilor specifice.

„N-am avut inundaţii, dar putem spune că acolo unde terenurile sunt mai argiloase, unde pământul a permis apei să pătrundă, deoarece au fost cantităţi mari de precipitaţii, există fenomenul de băltire. Se anunţă iar cantităţi mari de precipitaţii, în condiţiile în care rezerva de apă a judeţului s-a refăcut. Suntem îngrijoraţi, eram în plină campanie de însămânţare a porumbului pentru că aici e suprafaţă majoritară, avem în jur de 161.000 de hectare. Din primele date, circa 16.000 de hectare au fost însămânţate. Mi-e teamă că vom avea suprafeţe în care sămânţa va putrezi în pământ. Pe aceste suprafeţe va trebui să se semene din nou“, a precizat Dan Tănăsescu.

La nivelul întregii țări, potrivit datelor disponibile la finele lunii aprilie, suprafaţa însămânţată depășea 2,74 milioane hectare. Dintre acestea, 4.000 – 5.000 de hectare erau afectate de ploile abundente. Acestea au continuat în săptămânile următoare și este de așteptat ca suprafața afectată să crească semnificativ.

Campania de semănat ar trebui să se încheie pe 10-15 mai, însă condițiile meteo au întârziat lucrările în multe regiuni. În acest moment, prioritatea este efectuarea fitosanitare la culturile aflate deja în vegetație.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor