Ploi în aproape toată țara. Cum va fi vremea până pe 25 mai

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: ,

Administrația Națională de Meteorologie a publicat, luni, estimările meteorologice pentru perioada 12 – 25 mai 2014, valabile pentru principalele regiuni ale țării.

În Banat, până pe data de 15 mai, vremea se va răci treptat și vor înregistra temperaturi mai scăzute decât în mod normal pentru a doua decadă a lunii mai, cu valori maxime medii în jurul a 11 grade Celsius. Sfârșitul primei săptămâni, precum și cea de-a doua săptămâna de prognoză, vor aduce însă temperaturi din ce în ce mai ridicate, până la medii peste cele normale în această perioadă, de 27-28 de grade, spre sfârșitul intervalului. Valorile nocturne vor urma aproximativ aceeași evoluție, dar variațiile nu vor fi atât de mari ca în cazul celor diurne și se vor înregistra, în medie, între 6 și 14 grade Celsius. În intervalul 13 — 15 mai vor cădea ploi importante cantitativ. De asemenea, ploi de scurtă durată vor fi posibile și în celelalte zile, însă cantitățile de apă vor fi în general slabe.

În regiunea Crișanei, tendința generală a vremii până joi, 15 mai, este de răcire, de la medii ale valorilor maxime de 19-20 de grade, până la 12-13 grade. După această dată, temperaturile diurne vor crește, iar mediile pe regiune vor tinde, spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni, spre 28 de grade și vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod normal la această dată. Media minimelor termice va avea variații de la 6 grade în intervalul 16-18 mai, până la 13-14 grade la sfârșitul perioadei de prognoză. În prima săptămână va ploua temporar în fiecare zi, iar în jurul datei de 14 mai cantitățile de apă vor fi mai însemnate. În a doua săptămână va mai ploua trecător, pe arii mai restrânse și în general slab cantitativ.

În Transilvania, în prima săptămână, valorile termice vor avea variații de la medii ale maximelor diurne de 19 grade în data de 13 mai, până la aproximativ 14 grade în zilele de 15 și 16, atunci când vremea va deveni rece pentru această dată. În cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi tot mai ridicat, până la medii diurne pe întreaga regiune de 25-26 de grade. Cele mai reci dimineți vor fi în data de 13 mai, precum și în intervalul 16-19 mai, cu valori medii în jurul a 5 grade, iar cele mai calde între 23 și 25 mai când temperaturile minime vor fi de 10-11 grade Celsius. Vor fi ploi temporare aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar pe arii mai extinse în prima săptămână. Cele mai mari cantități de apă vor cădea în jurul datei de 14 mai.

În Maramureș, în prima săptămână, cel mai cald va fi pe 13 mai, când maximele termice se vor situa în jurul valorii de 21 de grade. Apoi temperatura aerului va marca o scădere, spre 18 grade, în medie, în zilele de 15 și 16 mai, iar vremea va deveni răcoroasă. În cea de-a doua săptămână regimul termic va marca o creștere, în special spre sfârșitul intervalului, când mediile maximelor vor ajunge la 27 de grade și vor caracteriza o vreme caldă pentru a doua decadă a lunii mai. Temperaturile nocturne vor avea oscilații între valori medii de 5 grade pe 13 mai, și 12-13 grade în intervalul 23-25 mai. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în prima săptămână a perioadei de prognoză, iar în zilele de 14 și 15 mai se vor acumula cantități mai importante de apă. În a doua săptămână vor fi ploi trecătoare, pe arii restrânse și, în general, slabe cantitativ.

În Moldova, până pe 14 mai, vremea se va răci treptat, iar valorile maxime vor ajunge, în medie, la 17 grade, cu cele mai scăzute valori în nordul regiunii. După această dată, vremea se va încălzi treptat, devenind caldă pentru această perioadă a anului, iar la sfârșitul intervalului de prognoză se vor atinge valori medii pe întreaga regiune de 27 de grade Celsius. Minimele termice vor fi mai scăzute în prima săptămână, când vor avea variații ale mediilor regionale între 7 și 11 grade, apoi și acestea vor crește cu 3-6 grade până la finalul celei de-a doua săptămâni. Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse și local mai însemnate cantitativ va fi mai mare pe 14 și 15 mai.

În Dobrogea, temperaturile diurne, cu valori medii de 18-20 de grade în prima săptămână, vor crește treptat în cea de-a doua, iar mediile maximelor vor ajunge la 25 de grade în ultimele zile din intervalul de prognoză. Evoluția temperaturilor nocturne va fi asemănătoare cu a celor diurne, astfel încât în dimineața zilei de 16 mai media termica va fi de aproximativ 9 grade, pentru ca până pe 25 mai temperaturile nocturne să ajungă cu 5-6 grade mai ridicate. Va ploua pe arii relativ extinse pe data de 14 mai și posibil, pe arii restrânse și slab cantitativ, în celelalte zile.

În Muntenia, până la jumătatea primei săptămâni temperaturile vor scădea cu aproximativ 8 grade, vremea devenind răcoroasă, cu medii ale maximelor diurne de 15-16 grade în jurul datei de 15 mai. Ulterior, regimul termic va fi în creștere, astfel încât, în ultimele zile ale perioadei de prognoză, mediile maximelor diurne vor ajunge la 27-28 de grade și se vor situa peste normele climatologice specifice celei de-a doua decade a lunii mai. Minimele termice se vor situa, în medie, între 7 grade în dimineața zilei de 16 mai și 14 grade pe 25 mai. Va ploua aproape în fiecare zi, în special în prima săptămâna, iar pe 14 mai ploile vor fi importante cantitativ.

În Oltenia, vremea se va răci treptat până pe 15 mai, când va deveni mai rece decât în mod normal pentru această dată, cu medii ale temperaturilor maxime în jurul a 11 grade Celsius, pornind de la 20 de grade la începutul intervalului. La sfârșitul primei săptămâni, precum și în cea de-a doua săptămână, va avea loc un proces de încălzire treptată ce va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate, până la valori medii ale maximelor diurne de 26-27 de grade în ultimele zile ale intervalului. Temperaturile nocturne se vor situa între 6 și 11 grade în prima săptămână, apoi vor marca o creștere, spre 14 grade la sfârșitul intervalului de prognoză. Vor fi ploi de scurtă durată aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, însă în jurul datei de 14 mai aversele vor cădea pe arii extinse și vor fi importante cantitativ.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde