Piața chineză este interesată de potențialul agriculturii românești

| Actualitate, Extern | de

Actualizat: 14 martie 2014

Etichete: , ,

premier-china-forum-economic-europa-de-est-agricultura Prezent la „Forumul Economic și Comercial China – Europa Centrală și de Sud-Est”, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a punctat în discursul său recentele evoluții în comerțul cu produse agroalimentare între China și România. De asemenea, acesta a precizat că piața chineză este deschisă pentru produsele agricultorilor și procesatorilor români.

Vă prezentăm integral discursul ministrului agriculturii.

Distinşi oaspeţi,

„Friendship is like wine-the older the better.”

Acest vechi proverb chinezesc descrie foarte bine relaţiile dintre ţările noastre, care deşi aflate la mii de kilometri distanţă au reuşit să stabilească legături de prietenie, profunde şi durabile.

Este o deosebită onoare pentru mine să fiu gazda acestui eveniment şi să mă adresez dumneavoastră, în deschiderea lucrărilor, urându-vă un călduros bun venit.

Organizarea Forumului din această dimineaţă, urmat de mai multe Seminarii ce se desfăşoară în paralel referitor la agricultură, infrastructură, energie, turism, informatică şi comunicaţii răspunde unui deziderat major şi actual, acela al realizării unui fructuos schimb de informaţii între specialişti, furnizori de echipamente şi tehnologii, experţi din cercetare şi dezvoltare, reprezentanţi ai autorităţilor şi posibili investitori în domeniu.

În calitate de ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale îmi face o deosebită plăcere să fiu alături de partenerii din Republica Populară Chineză şi din ţările central şi est europene, având în vedere rolul pe care îl putem juca de decidenţi în dinamizarea relaţiilor, pentru a oferi sprijin şi soluţii în crearea unui mediu favorabil proiectelor şi programelor pe care cu toţii le dorim realizate cât mai curând.

Îmi exprim convingerea că împreună, astăzi, vom reuşi să consolidăm relaţiile noastre printr-o mai bună cunoaştere care să conducă la creşterea nivelul investiţiilor şi a volumului schimburilor comerciale în domeniul agro-alimentar.

Acest eveniment îl consider o consolidare a unei temelii de mult începute. Parteneriatele existente pot fi îmbunătăţite şi prin organizarea Seminarului am mizat pe implicarea directă a tuturor celor prezenţi, astfel încât proiectele pe care le vom lua în calcul să aibă o mai mare greutate şi vizibilitate pentru toate ţările reprezentate aici.

Formatul de cooperare China – Europa Centrală şi de Est, în paralel cu cadrul de cooperare strategică Uniunea Europeană – China şi Dialogul la Nivel Înalt UE-China pentru Inovare reprezintă instrumente importante de valorificare a oportunităţilor de promovare a intereselor economice reciproce.

Agricultura pentru noi toţi cei prezenţi reprezintă o prioritate şi este una dintre cele mai importante resurse pe care le avem astăzi şi pe care trebuie să o dezvoltăm.

Vă felicit, pe această cale, distinşi oaspeţi, pentru ceea ce aţi produs, pentru ceea ce produceţi şi mă bucur pentru succesele pe care le înregistraţi pe plan intern şi pe piaţa internaţională.

Deşi contextul economic mondial este deosebit de complex, relaţiile între China şi ţările Europei Centrale şi de Est sunt bune, dar nu reflectă pe deplin potenţialul real de cooperare economică.

Prin dezbaterile de astăzi vizăm intensificarea investiţiilor şi facilitarea accesului companiilor europene pe piaţa chineză, în scopul reducerii deficitului comercial şi, implicit, stimularea dezvoltării economiilor noastre.

Mi-ar face o deosebită plăcere ca reuniunea găzduită la Bucureşti să ofere soluţii dorinţelor noastre, agricultura fiind o industrie care poate contribui la dezvoltarea atât pe verticală dar şi pe orizontală a multor altor activităţi conexe, ce contribuie la oferirea de locuri de muncă şi construirea unui mediu rural modern.

Îmi face o deosebită plăcere în acest context să remarc îndelungata tradiţie a relaţiilor dintre România şi China, primele contacte oficiale româno-chineze înregistrându-se în anul 1880, la Paris, între Mihail Kogălniceanu şi reprezentantul Chinei în capitala Franţei.

De aceea am ţinut să particip, în primul meu mandat de ministru al agriculturii, în anul 2012, la cea de a şaptea ediţie a Forumului pentru Comerţ cu Produse agricole şi cooperare economică dintre China şi statele din Europa Centrală şi de Est.

România a făcut paşi importanţi pentru a fructifica potenţialul de cooperare cu Republica Populară Chineză. Am încurajat participarea agenţilor economici din România la târgurile organizate în China, iar în anul 2013, la Expoziţia Agroalimentară de la Hefei, pentru prima oară companii din ţara noastră au expus produse şi au susţinut prezentări.

Aşa cum am remarcat şi în vizita mea oficială în China, schimburile noastre comerciale sunt încă departe de a fructifica potenţialul de cooperare. Interesul comun de a creşte exporturile noastre de produse agricole şi animaliere s-a concretizat recent.

Cadrul juridic bilateral a fost completat cu semnarea în cursul anului 2013 a Protocolului privind carantina şi cerinţele de sănătate pentru carnea de porc congelată destinată exportului din România în China şi a Protocolului privind cerinţele pentru bovine de reproducţie destinate exportului din România în Republica Populară Chineză, ce constituie suportul pentru comerţul cu produse de origine animală. Practic, prin activităţile realizate în 2012 şi 2013 s-a deschis comerţul cu aceste produse între România şi China, anterior anului 1989 neexistând condiţii favorabile, iar după acest an nefiind finalizate procedurile necesare schimburilor comerciale.

Aşa cum a remarcat în intervenţia de ieri, Excelenţa Sa, Prim – ministrul R.P. Chineze, piaţa chineză este de asemenea interesată de creşterea investiţiilor în agricultura românească şi de importul de ovine din ţara noastră, având în vedere potenţialul existent de 14 milioane capete din care 9 milioane matcă apreciind ca potenţial pentru export un număr de 4-5 milioane capete.

Doresc să remarc programele de promovare a vinului românesc în China care au fost încununate de succes. România produce vinuri de calitate superioară, recunoscute prin distincţiile primite la nivel mondial, o încununare a acestor merite fiind găzduirea in acest an al Congresului Organizaţiei Mondiale a Vinului.

În acest nou climat, doresc să vă confirm susţinerea noastră în continuare a acţiunilor de promovare privind alte produse precum mierea, cerealele, carnea de vită şi de porc. Trebuie remarcată producţia de cereale din anul acesta de 7,3 milioane tone grâu, 10,4 milioane tone porumb, orz, orzoaică 1 milion tone care reprezintă o bună oportunitate pentru disponibilităţi la export având în vedere consumul nostru intern de circa jumătate din producţia obţinută.

În ultima perioadă, România a înregistrat o creştere a vizibilităţii pe piaţa chineză, companiile locale fiind interesate să investească în principal în sectorul agricol din ţara noastră, atât datorită avantajelor oferite de mediul de afaceri dar şi de statutul de membru al UE. Firmele din România identifică şi colaborează mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorându-se condiţiilor instituţionale favorabile recent create şi fondurilor importante naţionale şi comunitare pe care le-am pus la dispoziţia acestora pentru modernizare.

R.P. Chineză ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relaţiilor cu ţările din Asia, iar în plan comercial ocupa locul 1 în zona asiatică la total schimburi comerciale (locul 1 atât la export, cât şi la import).

Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, au fost înfiinţate în România (30 iunie 2012, ultimele date disponibile) 10441 de societăţi chineze şi societăţi mixte româno – chineze, valoarea investiţiilor chineze în România fiind de cca. 410,7 milioane USD, plasând R.P. Chineză pe locul 18 în clasamentul general al ţărilor care au investit în România.

Reuşita evenimentului de azi depinde de implicarea noastră în discuţii, şi apoi in fapte. Mă aştept la dezbateri vii şi reţele de dialog care sa nu se oprească aici. Şi mai mult decât orice, mă aştept la realizarea de parteneriate concrete.

Salut prezenţa a peste 250 de participanţi, oaspeţi de înalt rang şi companii cu renume în domeniul lor de activitate, actori necesari în concretizarea creşterii schimburilor comerciale şi accesării proiectelor de investiţii.

Reprezentanţii R.P Chineze în număr de 40, confirmă importanţa acordată întâlnirii noastre şi determinarea acestora în identificarea partenerilor de afaceri din Europa Centrală şi de Est.

Am convingerea că oaspeţii noştri vor avea multe lucruri de împărtăşit, din experienţa şi abordarea fiecăruia putând fi puse în valoare proiecte care să fie reciproc avantajoase şi să susţină dezvoltarea economică din ţările noastre.

Mulţumesc,

Thank you,

XIE XIE!

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde