Peste 800 de mii de mici fermieri riscă să dispară după eliminarea cotelor de lapte din 2015

| Politică agricolă | de

Actualizat: 1 aprilie 2014

Etichete: , , , , ,

cota-de-lapte Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, membru în comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European a interpelat Comisia Europeană cu privire la strategia pentru a salva peste 800 de mii de mici fermieri care riscă să dispară, după eliminarea cotelor de lapte din 2015.

“Atrag atenţia că există riscul ca micii fermieri din sectorul laptelui să dispară după 2015! Împreună cu alte state membre, România a solicitat prelungirea cotelor de lapte după 2015, dar această măsură a fost respinsă. La 31 decembrie 2013 expiră și procesarea laptelui neconform, iar Comisia Europeană nu mai acceptă încă o prelungire”, se arată în interpelarea eurodeputatului PSD.

În răspunsul dat, Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloș, arata că, prin introducerea cotelor pentru lapte, sectorul produselor lactate a fost restructurat pentru obținerea unor unități de producție mai viabile din punct de vedere economic.

În ultimii 10 ani, aproape 50% din fermierii producători de lactate și-au încetat activitatea, iar producția a fost preluată de alții.

Pe lângă ceea ce a fost deja prevăzut în propunerile legislative pentru PAC, Comisia desfășoară în prezent un studiu suplimentar pentru a obține o analiză prospectivă privind cea mai probabilă evoluție a sectorului laptelui bazată pe punctul de vedere al unui număr de experți independenți, având în vedere eliminarea în viitor a cotelor.

Unul dintre cele două subiecte principale incluse în acest studiu este „producția durabilă de lapte, inclusiv dimensiunea sa teritorială”, concentrându-se asupra rolului pe care îl are sectorul laptelui în menținerea unor comunități rurale dinamice, în special în zonele cele mai fragile.

Contractantul are sarcina de a identifica regiunile expuse riscurilor, de a descrie elementele care pot sprijini dezvoltarea durabilă a sectorului, inclusiv dimensiunile sale economice și teritoriale și de a propune măsuri adecvate în acest sens, se arată în răsunsul dat europarlamentarului PSD, Viorica Dăncilă.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde