agromonitor: Peste 800 de mii de mici fermieri riscă să dispară după eliminarea cotelor de lapte din 2015

Peste 800 de mii de mici fermieri riscă să dispară după eliminarea cotelor de lapte din 2015

| Politică agricolă | de

Etichete: , , , , ,

cota-de-lapte Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, membru în comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European a interpelat Comisia Europeană cu privire la strategia pentru a salva peste 800 de mii de mici fermieri care riscă să dispară, după eliminarea cotelor de lapte din 2015.

“Atrag atenţia că există riscul ca micii fermieri din sectorul laptelui să dispară după 2015! Împreună cu alte state membre, România a solicitat prelungirea cotelor de lapte după 2015, dar această măsură a fost respinsă. La 31 decembrie 2013 expiră și procesarea laptelui neconform, iar Comisia Europeană nu mai acceptă încă o prelungire”, se arată în interpelarea eurodeputatului PSD.

În răspunsul dat, Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloș, arata că, prin introducerea cotelor pentru lapte, sectorul produselor lactate a fost restructurat pentru obținerea unor unități de producție mai viabile din punct de vedere economic.

În ultimii 10 ani, aproape 50% din fermierii producători de lactate și-au încetat activitatea, iar producția a fost preluată de alții.

Pe lângă ceea ce a fost deja prevăzut în propunerile legislative pentru PAC, Comisia desfășoară în prezent un studiu suplimentar pentru a obține o analiză prospectivă privind cea mai probabilă evoluție a sectorului laptelui bazată pe punctul de vedere al unui număr de experți independenți, având în vedere eliminarea în viitor a cotelor.

Unul dintre cele două subiecte principale incluse în acest studiu este „producția durabilă de lapte, inclusiv dimensiunea sa teritorială”, concentrându-se asupra rolului pe care îl are sectorul laptelui în menținerea unor comunități rurale dinamice, în special în zonele cele mai fragile.

Contractantul are sarcina de a identifica regiunile expuse riscurilor, de a descrie elementele care pot sprijini dezvoltarea durabilă a sectorului, inclusiv dimensiunile sale economice și teritoriale și de a propune măsuri adecvate în acest sens, se arată în răsunsul dat europarlamentarului PSD, Viorica Dăncilă.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor