Peste 4 miliarde de euro au fost investiţi în energiile regenerabile

| Energie | de

Etichete: , , ,

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, susţine că ţara noastră a atras investiţii de circa 4,4 miliarde de euro în sectorul energiilor regenerabile.

emil-calota-anre Acesta a explicat, joi, într-o dezbatere organizată de Camera de Comerț și Industrie a României, că România îşi va îndeplini angajamentele luate faţă de Comisia Europeană în acest domeniu mult mai devreme decât termenul iniţial din 2020, respectiv atingerea unui procent de 24% total energie din surse regenerabile raportat la consumul total de energie electrică.

„Cred că ar fi interesant pentru strategii în energie să se gândească la faptul că România la nivelul anului 2013 — 2014 este foarte aproape de realizarea țintelor anului 2020 pentru energie verde nu neapărat pentru că doar sectorul investițional a mers foarte bine, dar și pentru că, din nefericire, consumul brut de energie electrică și consumul de energie în total au scăzut pe de o parte din cauza recesiunii generale, iar pe de altă parte din cauza destructurării economice la nivelul marilor consumatori din România”, a explicat Calotă, citat de Agerpres.

Vicepreședintele ANRE a adăugat că, potrivit ultimelor date, în prezent avem 3.150 de MW ca anvelopă acreditați cu schema de sprijin în conformitate cu prevederile legale.

„Iei am avut ultima ședință a Comitetului de Reglementare, unde am avut un capitol referitor la autorizare, licențiere și acreditare de capacități noi de produs energie electrică din surse regenerabile. În acest moment, avem 3.150 de MW ca anvelopă acreditați cu schema de sprijin în conformitate cu prevederile legale. Pe structură tehnologică, merită remarcat că exact domeniile pe care România avea premisele de dezvoltare — pentru că resursele naturale ca avantaj comparativ în relația cu piața globală de energie le aveau exact aceste două domenii — sunt rămase în urmă, respectiv cel mai tare sunt rămase tehnologiile de biomasă, biogaz și geotermal, dar și hidro”, a precizat Emil Calotă.

El a remarcat că energia eoliană „a mers destul de bine” pentru că în prezent sunt aproape 2.000 de MW, boom-ul în energia regenerabilă fiind dat de capacitățile fotovoltaice unde, până acum, sunt aproape 650 de MW acreditați.

„Avem încă în lucru 33 MW care sunt doar cu autorizații de înființare și sunt în diferite stadii de efectuare a probelor și pe ei contăm la realizarea planului (de acțiune în domeniu — n.r.), astfel că vor ajunge la 680 de MW”, a mai spus reprezentantul ANRE.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde