Peste 4 miliarde de euro au fost investiţi în energiile regenerabile

| Energie | de

Etichete: , , ,

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, susţine că ţara noastră a atras investiţii de circa 4,4 miliarde de euro în sectorul energiilor regenerabile.

emil-calota-anre Acesta a explicat, joi, într-o dezbatere organizată de Camera de Comerț și Industrie a României, că România îşi va îndeplini angajamentele luate faţă de Comisia Europeană în acest domeniu mult mai devreme decât termenul iniţial din 2020, respectiv atingerea unui procent de 24% total energie din surse regenerabile raportat la consumul total de energie electrică.

„Cred că ar fi interesant pentru strategii în energie să se gândească la faptul că România la nivelul anului 2013 — 2014 este foarte aproape de realizarea țintelor anului 2020 pentru energie verde nu neapărat pentru că doar sectorul investițional a mers foarte bine, dar și pentru că, din nefericire, consumul brut de energie electrică și consumul de energie în total au scăzut pe de o parte din cauza recesiunii generale, iar pe de altă parte din cauza destructurării economice la nivelul marilor consumatori din România”, a explicat Calotă, citat de Agerpres.

Vicepreședintele ANRE a adăugat că, potrivit ultimelor date, în prezent avem 3.150 de MW ca anvelopă acreditați cu schema de sprijin în conformitate cu prevederile legale.

„Iei am avut ultima ședință a Comitetului de Reglementare, unde am avut un capitol referitor la autorizare, licențiere și acreditare de capacități noi de produs energie electrică din surse regenerabile. În acest moment, avem 3.150 de MW ca anvelopă acreditați cu schema de sprijin în conformitate cu prevederile legale. Pe structură tehnologică, merită remarcat că exact domeniile pe care România avea premisele de dezvoltare — pentru că resursele naturale ca avantaj comparativ în relația cu piața globală de energie le aveau exact aceste două domenii — sunt rămase în urmă, respectiv cel mai tare sunt rămase tehnologiile de biomasă, biogaz și geotermal, dar și hidro”, a precizat Emil Calotă.

El a remarcat că energia eoliană „a mers destul de bine” pentru că în prezent sunt aproape 2.000 de MW, boom-ul în energia regenerabilă fiind dat de capacitățile fotovoltaice unde, până acum, sunt aproape 650 de MW acreditați.

„Avem încă în lucru 33 MW care sunt doar cu autorizații de înființare și sunt în diferite stadii de efectuare a probelor și pe ei contăm la realizarea planului (de acțiune în domeniu — n.r.), astfel că vor ajunge la 680 de MW”, a mai spus reprezentantul ANRE.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde