agromonitor: Patronatele din domeniu cer reducerea TVA-ului in industria cărnii

Patronatele din domeniu cer reducerea TVA-ului in industria cărnii

| Industria cărnii, Procesare | de

Etichete: , ,

Producătorii din industria cărnii cer insistent reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată aplicată în domeniu. Ei spun că în acest mod se va reduce evaziunea fiscală și puterea de cumpărare a consumatorilor va crește.

Potrivit patronatelor din industria cărnii, în România se aplică o fiscalizare excesivă în sectorul alimentar, Danemarca fiind singura țară unde TVA-ul la carne este 25%. Asta, în timp ce țări precum Marea Britanie, Irlanda şi Malta, aplică un TVA zero. La rândul lor, Polonia, Croaţia şi Cipru au un TVA de 5% la carne și produsele din carne, Franţa 5,5%, Portugalia, Belgia şi Olanda – 6%, Germania 7%, Ungaria 18% iar Bulgaria 20%.

Reducerea TVA-ului la carne este un subiect dezbătut încă de anul trecut. Fostul secretar de stat în MADR, Achim Irimescu, vehiculase chiar termenul de septembrie 2014 pentru aplicarea acestui proiect.

„Un calcul simplu arată că dacă un român cu un salariu mediu net ar cheltui toţi banii pe care îi câştigă pe mâncare şi-ar permite să cumpere 16 coşuri de alimente de bază lunar (pâine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe când un polonez îşi permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50”, au comunicat reprezentanții industrie cărnii din România.

Potrivit lui Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, reducerea TVA-ului la carne ar contribui la dezvoltarea sectorului în România, la eliminarea concurenței neloiale și la reducerea evaziunii fiscale.

„Eu cred că sectorul zootehnic nu mai rezistă cu TVA de 24%. Dacă nu luăm măsuri urgente, nu e exclus să nu mai avem animale şi să mâncăm carne din import”, a afirmat Van, potrivit Mediafax.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor