agromonitor: Orzul e culcat, rapița nu mai are flori… anul ăsta ies pe un mare minus!

Orzul e culcat, rapița nu mai are flori… anul ăsta ies pe un mare minus!

| Starea culturilor, Vegetal | de

Etichete: ,

Deși la sfârșitul lunii aprilie declarațiile oficialilor din Minister erau optimiste, secretarul de stat Daniel Botănoiu spunând că la acea dată 70% dintre culturi erau în stare bună, ploile și grindina de la începutul lunii mai au produs daune semnificative în cultura mare cât și legumicultorilor cărora, în unele regiuni, le-au distrus solariile.

baltiri-rapita-2014

Pe forumurile de specialitate apar zilnic informații și imagini despre starea culturilor agricole, pagubele fiind evidente. Mulți fermieri au fost nevoiți să amâne semănatul la porumb și floarea soarelui peste epoca optimă, datorită precipitațiilor abundente. În unele cazuri, aceștia au fost nevoiți să întoarcă porumbul abia răsărit sau păioasele de toamnă afectate de grindină și băltiri.

„Orzul e culcat, rapița nu mai are flori, porumbul e rupt, floarea e ruptă… Anul asta ies pe un mare minus”, spune Alex D. pe forumul de specialitate Tehnologii agricole.

Mii de hectare cultivate sunt afectate de inundații

Doar în județul Vâlcea, datele Direcției Agricole arată că peste o mie de hectare au fost afectate de ploile abundente. Reprezentanții instituției vor propune „amnistia fiscală” pentru fermierii ale căror culturi au fost calamitate.

„Suprafața totală afectată de inundațiile din ultimele trei săptămâni, în județul Vâlcea, se ridică la 1000,37 hectare. Cele mai multe culturi compromise au fost înregistrate la nivelul grâului și porumbului. Asta înseamnă 479,87 hectare de porumb distruse și 318,97 hectare de grâu. Alte culturi compromise de inundații s-au înregistrat la ovăz — 83 hectare, la plante furajere — 22,4 hectare, pășuni — 85,5 pășuni, titricale (hibrid de grâu și secară) — 5 hectare, fânețe 3,45 hectare. Și la legume avem 6,13 hectare. Este evident că aceste pagube, a căror valoare estimativă se ridică la 1663,89 mii lei, se vor reflecta din păcate, în prețul produselor (…) Am să propun, după o discuție și cu celelalte conduceri ale direcțiilor agricole din țară, să se aplice și în acest an acea amnistie fiscală pentru fermierii ale căror suprafețe agricole au fost afectate în proporție de 30%. Așa a fost în anul 2013, poate că va fi elaborat un act normativ, astfel încât să se aplice anual această facilitate fiscală”, a precizat pentru Agerpres directorul DAJ Vâlcea, Marin Cernătescu.

Potrivit sursei citate, suprafețele afectate au fost înregistrate în 17 localități, majoritatea situate în sudul județului Vâlcea, cu precădere în partea de sud-vest.

Ploile vor continua și în perioada următoare

Datele meteo arată că ploile vor continua la nivelul întregii țări. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o avertizare Cod Portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică, valabilă în nouă județe până joi noapte.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 14 mai, ora 16,00 — 15 mai, ora 02,00, în județele Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea ploile vor avea caracter torențial și se vor cumula local peste 60 — 70 l/mp.

De asemenea, au fost emise atenționări cod galben de ploi însemnate și instabilitate atmosferică valabile în 26 de județe începând de marți seară.

Astfel, până miercuri la ora 12,00, un număr de opt județe din sud-vestul țării vor intra sub atenționare de vreme rea care se va extinde apoi, de miercuri la prânz până joi după-amiază la ora 18,00 în 26 de județe.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta în cea mai mare parte a țării prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat căderi de grindină.

Atenționarea Cod Galben este valabilă în Banat, Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, precum și în vestul și sudul Transilvaniei, unde cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor