agromonitor: Noua clasificare a carcaselor de porci

Noua clasificare a carcaselor de porci

| Porcine, Zootehnie | de

Etichete: , ,

controale-ansvsa

Ministerul Agriculturii a publicat proiectul hotărârii care aprobă Normele tehnice de clasificare a carcaselor de porci.

La data intrării în vigoare a actului normativ ba fi abrogat Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci, ordin care era în vigoare din iunie 2004.

Pentru toate carcasele de porci sacrificaţi în toate abatoarele se întocmesc obligatoriu rapoarte de clasificare, în care se înregistrează, conform SIGRAC, următoarele categorii de carcase:

a) C – carcase care se clasifică, pentru care se înregistrează greutatea, grosimea slăninii, grosimea muşchiului, conţinutul de carne macră estimat şi clasele de calitate. În această categorie sunt incluse carcasele de porci castraţi şi femele, cu greutatea caldă finală între 50 kg – 120 kg.
b) X – carcase care nu se clasifică, pentru care se înregistrează numai greutatea. În această categorie sunt incluse carcasele de vieri, vieruşi şi scroafe, cu greutatea caldă finală între 50 kg – 120 kg, precum şi toate carcasele cu greutatea caldă finală mai mare de 120 kg.
c) T – carcase care nu se clasifică, pentru care se înregistrează numai greutatea. În această categorie sunt incluse toate carcasele cu greutatea caldă finală mai mică de 50 kg.

Modul de realizare a carcasei prezentată standard:

a) înjunghierea şi sângerarea se fac în conformitate cu normele sanitare veterinare;
b) eviscerarea se face prin îndepărtarea organelor conţinute în cavitatea toracică şi abdominală: laringele, esofagul, traheea, plămânii, inima, osânza, splina, ficatul, pancreasul, rinichii, stomacul şi grăsimea din jurul epiplonului, intestinele şi grăsimea din jurul intestinelor, pilierii diafragmatici, diafragma;
c) limba se îndepărtează cu muşchii aferenţi, dar evitându-se o decupare excesivă;
d) vena jugulară, grăsimea adiacentă, ganglionii limfatici şi cheagurile de sânge se îndepărtează;
e) organele genitale se îndepărtează cu muşchii aferenţi, dar evitându-se o decupare excesivă;
f) rectul se îndepărtează cu muşchii aferenţi, dar evitându-se o decupare excesivă;
g) părul se îndepărtează, după opărire;
h) ongloanele se îndepărtează după opărire.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor