agromonitor: Noi reglementări referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit și la taxa pe construcții

Noi reglementări referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit și la taxa pe construcții

| Financiar, Impozite şi taxe | de

Etichete: , ,

Guvernul a aprobat marți, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004.

Actul normativ, adoptat după consultări cu reprezentanți ai mediului de afaceri, ai asociațiilor patronale și sindicale care fac parte din Comisia de dialog social a MFP, conțin o serie de clarificări privind aplicarea reglementărilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit și la taxa pe construcții.

Pentru o mai bună înțelegere a modalității de calcul a profitului reinvestit pentru contribuabilii care aplică pentru această facilitate fiscală, normele metodologice conțin exemple de calcul, diferențiate în funcție de sistemul trimestrial sau anual de declarare și plată a impozitului pe profit.

— Primul exemplu evidențiază faptul că suma profitului asupra căreia i se aplică facilitatea fiscală este cea înregistrată în trimestrul în care se face punerea în funcțiune a echipamentului. Având în vedere că pentru 2014, scutirea de la plata impozitului reinvestit se aplică începând cu 1 iulie, exemplul de calcul se raportează la profitul contabil brut aferent perioadei rămase din anul fiscal 2014, respectiv 1 iulie-31 decembrie 2014. Concret: un investitor care pune în funcțiune un echipament în trimestrul IV 2014, poate aplica scutirea pentru profitul realizat în trimestrele III și IV 2014.

— Al doilea exemplu vizează contribuabilii care aplică sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit, punând în evidență faptul că aceștia totalizează valoarea investițiilor puse în funcțiune pe perioada întregului an fiscal. Profitul asupra căruia se aplică scutirea este cel realizat pe întregul an fiscal.

— Al treilea exemplu vizează realizarea unor echipamente tehnologice pentru mai mulți ani consecutivi și pune în evidență faptul că valoarea totală a investiției se ia în calcul la data punerii în funcțiune. Aceasta se raportează la profitul realizat în trimestrul-anul punerii în funcțiune.

Normele cuprind, de asemenea, precizări și pentru contribuabilii care utilizează echipamente tehnologice în baza unor contracte de leasing.

Actul normativ adoptat astăzi include și o serie de clarificări ale modului de determinare a bazei impozabile a impozitului pe construcții.

Mai exact, sunt avute în vedere unele situații specifice ca urmare a aplicării corelate cu Titlul IX din Codul fiscal sau ca urmare a reflectării în contabilitate a construcțiilor (înregistarea ca investiții în curs a construcțiilor realizate în regie proprie sau antrepriză, înregistrarea în evidența din afara bilanțului etc).

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor