agromonitor: Noi reglementări referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit și la taxa pe construcții

Noi reglementări referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit și la taxa pe construcții

| Financiar, Impozite şi taxe | de

Etichete: , ,

Guvernul a aprobat marți, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004.

Actul normativ, adoptat după consultări cu reprezentanți ai mediului de afaceri, ai asociațiilor patronale și sindicale care fac parte din Comisia de dialog social a MFP, conțin o serie de clarificări privind aplicarea reglementărilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit și la taxa pe construcții.

Pentru o mai bună înțelegere a modalității de calcul a profitului reinvestit pentru contribuabilii care aplică pentru această facilitate fiscală, normele metodologice conțin exemple de calcul, diferențiate în funcție de sistemul trimestrial sau anual de declarare și plată a impozitului pe profit.

— Primul exemplu evidențiază faptul că suma profitului asupra căreia i se aplică facilitatea fiscală este cea înregistrată în trimestrul în care se face punerea în funcțiune a echipamentului. Având în vedere că pentru 2014, scutirea de la plata impozitului reinvestit se aplică începând cu 1 iulie, exemplul de calcul se raportează la profitul contabil brut aferent perioadei rămase din anul fiscal 2014, respectiv 1 iulie-31 decembrie 2014. Concret: un investitor care pune în funcțiune un echipament în trimestrul IV 2014, poate aplica scutirea pentru profitul realizat în trimestrele III și IV 2014.

— Al doilea exemplu vizează contribuabilii care aplică sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit, punând în evidență faptul că aceștia totalizează valoarea investițiilor puse în funcțiune pe perioada întregului an fiscal. Profitul asupra căruia se aplică scutirea este cel realizat pe întregul an fiscal.

— Al treilea exemplu vizează realizarea unor echipamente tehnologice pentru mai mulți ani consecutivi și pune în evidență faptul că valoarea totală a investiției se ia în calcul la data punerii în funcțiune. Aceasta se raportează la profitul realizat în trimestrul-anul punerii în funcțiune.

Normele cuprind, de asemenea, precizări și pentru contribuabilii care utilizează echipamente tehnologice în baza unor contracte de leasing.

Actul normativ adoptat astăzi include și o serie de clarificări ale modului de determinare a bazei impozabile a impozitului pe construcții.

Mai exact, sunt avute în vedere unele situații specifice ca urmare a aplicării corelate cu Titlul IX din Codul fiscal sau ca urmare a reflectării în contabilitate a construcțiilor (înregistarea ca investiții în curs a construcțiilor realizate în regie proprie sau antrepriză, înregistrarea în evidența din afara bilanțului etc).

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor