agromonitor: Motivul declinului suprafețelor cultivate cu cartofi în România

Motivul declinului suprafețelor cultivate cu cartofi în România

| Vegetal | de

Etichete: ,

cartofi-cultura-cartofilor-suprafata-cultivata-cu-cartofi

Importurile masive de cartofi și lipsa irigațiilor au contribuit la scăderea an de an a suprafeței cultivate cu cartofi în România.

Ioan Benea, președintele Federației Naționale Cartoful, spune că în timp ce producătorii de cartofi din țări precum Germania, Polonia și Franța sunt sprijiniți și primesc subvenții importante, cultivatorii români se luptă cu importurile nedeclarate și cu imposibilitatea irigării culturilor, în condițiile în care într-un an secetos nu își mai pot recupera nici măcar cheltuielile de înființare și întreținere a culturii.

Reprezentantul cultivatorilor a declarat pentru Agerpres că dacă nu vor fi luate măsuri, marii cultivatori de cartof vor ieși de pe piață.

„Această cultură trebuie susținută pentru că altfel dispare în câțiva ani. Nu mă refer la micii producători care vor cultiva pentru gospodăria proprie, ci la marii cultivatori de cartof. Nu mai putem cultiva cartofi fără a avea sistem de irigații pentru că este o plantă care are nevoie de apă. În continuare se fac importuri masive de cartofi din Germania, Polonia, Franța și din alte țări unde această cultură este subvenționată, fără documente și fără taxe vamale și de aceea prețul la noi pe tarabă este mai mic decât al cartofului autohton. Pentru înființarea unui hectar, un fermier de la noi cheltuie între 1.500-2.500 de lei, iar pentru un hectar de cartof pentru sămânță 3.000 de lei. Dacă vremea este secetoasă recolta obținută de pe un hectar nu acoperă cheltuielile”, a declarat Ioan Benea pentru Agerpres.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suprafața cultivată cu cartofi a scăzut de la 270.000 de hectare înregistrate în 1989 la 41.000 hectare anul trecut.

Agromonitor vă prezintă mai jos evoluția producției medii de cartof la hectar, potrivit datelor INS. Iată reprezentarea vizuală a efectului secetei din 2012 asupra producției de cartofi românești.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor