Motivul declinului suprafețelor cultivate cu cartofi în România

| Vegetal | de

Etichete: ,

cartofi-cultura-cartofilor-suprafata-cultivata-cu-cartofi

Importurile masive de cartofi și lipsa irigațiilor au contribuit la scăderea an de an a suprafeței cultivate cu cartofi în România.

Ioan Benea, președintele Federației Naționale Cartoful, spune că în timp ce producătorii de cartofi din țări precum Germania, Polonia și Franța sunt sprijiniți și primesc subvenții importante, cultivatorii români se luptă cu importurile nedeclarate și cu imposibilitatea irigării culturilor, în condițiile în care într-un an secetos nu își mai pot recupera nici măcar cheltuielile de înființare și întreținere a culturii.

Reprezentantul cultivatorilor a declarat pentru Agerpres că dacă nu vor fi luate măsuri, marii cultivatori de cartof vor ieși de pe piață.

„Această cultură trebuie susținută pentru că altfel dispare în câțiva ani. Nu mă refer la micii producători care vor cultiva pentru gospodăria proprie, ci la marii cultivatori de cartof. Nu mai putem cultiva cartofi fără a avea sistem de irigații pentru că este o plantă care are nevoie de apă. În continuare se fac importuri masive de cartofi din Germania, Polonia, Franța și din alte țări unde această cultură este subvenționată, fără documente și fără taxe vamale și de aceea prețul la noi pe tarabă este mai mic decât al cartofului autohton. Pentru înființarea unui hectar, un fermier de la noi cheltuie între 1.500-2.500 de lei, iar pentru un hectar de cartof pentru sămânță 3.000 de lei. Dacă vremea este secetoasă recolta obținută de pe un hectar nu acoperă cheltuielile”, a declarat Ioan Benea pentru Agerpres.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suprafața cultivată cu cartofi a scăzut de la 270.000 de hectare înregistrate în 1989 la 41.000 hectare anul trecut.

Agromonitor vă prezintă mai jos evoluția producției medii de cartof la hectar, potrivit datelor INS. Iată reprezentarea vizuală a efectului secetei din 2012 asupra producției de cartofi românești.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde