agromonitor: Meșteșuguri tradiționale: Ceramica de Luncavița, unul dintre cele mai mari centre de olărit din țară

Meșteșuguri tradiționale: Ceramica de Luncavița, unul dintre cele mai mari centre de olărit din țară

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , , , ,

Vineri a fost lansat la sediul Universității Ovidius din Constanța proiectul „Model mestesugit de formare si ocupare în regiunea Sud-Est”.

ceramica-luncavita-tulcea-mestesuguri

Acesta are la bază un parteneriat între Universitații ‘Ovidius’ din Constanța, în calitate de beneficiar, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG (Structural ConsultingTM Group), Asociatia Moara de Hârtie, Addwise European Expertise si Comuna Luncavița.

Bugetul proiectului este de 2.171.106,50 Lei prin care se vor finanta activități ce țin de ocuparea forței de muncă, deschideri afaceri, formare profesională, informare și consiliere. Prin proiect vor fi instruite gratuit 340 persoane pe calificări profesionale ca: recepționer, ospătar, antreprenor, expert comunicare, împletitor nuiele, împletitor papură, olărit traditional

Pentru Comuna Luncavita se va aloca un buget de 254.002,50 Lei din care aceasta va înfiinta un centru dotat pentru olăritul tradițional (cuptor, unelte, materiale), va achiziționa o rulotă de prezentare a meșteșugurilor și a tradițiilor locale la evenimente și sărbători tradiționale, va organiza un’ târg mestesugit’, dar si va forma peste 60 persoane în meseria de mestesugar popular. Contributia financiară a Comunei Luncavița în cadrul proiectului este de 5.080,05 Lei.

Comuna Luncavița, important centru tradițional de olărit

Până la începutul anilor ’80, comuna Luncavița a fost un puternic centru de olărit, printre cele mai mari din țară, alături de Târgu Lăpuș în Maramureș, Horezu în Vâlcea, sau Rădăuți în Suceava. Aluviunile aduse de Dunăre, de canalul Ciulineț în punctul ‘Ciup-Vărsătura’ ofereau o frumusete aparte ceramicii luncăvițene, de culori maronii – rosiatice, cu decoruri care stilizau flora si fauna locală. Tradiția istorică contribuia la rându-i la desăvârșirea acestei îndeletniciri, deoarece încă din neolitic aceste teritorii au fost populate de mesteri olari, cultura Gumeltina ‘pornind roata’ încă de acum peste 5000 de ani în urmă!

Apariția vaselor de porțelan și orientarea către alte meserii mai ‘la modă’, a făcut ca olăritul să dispară relativ repede din Luncavița, astfel, la începultul anilor ’90 nu se mai practica acest mestesug atât de frumos, iar fii olarilor erau aproape toți vaporeni sau mecanici.

Depărtarea de meșteșugul tradițional nu a priit însă, deoarece, dorindu-ne un modernism exagerat, am pierdut între timp si vapoarele si mecanica noilor Dacii 1300 ! Putem spune că am traversat o perioadă de ‘involuție’ în dauna a ce ne-a caracterizat mii de ani. Abia mai târziu am descoperit că întreaga societate europeană, și nu numai, dorește să îmbrățișeze arta curată, ecologicul, originalul…

Totusi sentimentul că aici a existat ceva atât de frumos, a continuat să fie viu și începând din 2004 atât la primărie cât și la școală a început să se adune un bogat inventar ceramic, iar dorința de a reînvia tradiția a început să crească.

Mai întâi am început cu împletiturile din papură, am văzut că se poate aplicând programe europene și locale, iar apoi ne-am îndreptat către olărit. Un factor de impuls decisiv a fost și emisiunea filatelică din anul 2007, unde olăritul din Luncavița era prezentat alături de mari centre ale țării. Și am început să aplicăm, adunând diverși prieteni importanți, precum: ICEM Tulcea, Muzeul de Etnografie Tulcea, Parcul Național Munții Măcinului sau Universitatea ‘Ovidius’ din Constanta.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor