Tehnologii de cultura

Lucrări de îngrijire în cultivarea fasolei

| Esenţial, Legume, Vegetal | de

Etichete: , , ,

Cultivarea fasolei în condițiile pedoclimatice din țara noastră trebuie să țină cont de zona de favorabilitate și de caracteristicile terenului. În funcție de rezultatele testelor efectuate, pot fi aplicate amendamente și îngrășăminte.

Lucrările solului la fasole

Lucrările solului constau din dezmiriştit, efectuat imediat după recoltarea premergătoarei şi urmat de arătură adâncă (la 25 – 30 cm), pentru afânarea profundăa solului şi distrugerea buruienilor perene.Până în toamnă, se efectuează lucrări repetate de grăpat pentru mărunţirea şinivelarea arăturii şi pentru distrugerea buruienilor. Atunci când situaţia existentă pe teren impune, se fac lucrări speciale pentru nivelarea terenului, pentru a se putea realiza un semănat uniform şi a obţine o dezvoltare uniformă a culturii şi care să faciliteze recoltarea mecanizată, cu pierderi minime.

Imediat după zvântarea solului în primăvară se efectuează o lucrare cu grapa, pentru afânarea și mobilizarea solului. Patul germinativ se pregăteşte chiar înainte de semănat, printr-o lucrare cu combinatorul ,efectuată superficial (6-7 cm adâncime). Pe terenurile tasate, insuficient nivelate, îmburuienate, precum şi în cazurile în care se administrează erbicide uşor volatile, ultima lucrare înainte de semănat se face cu grapa cu discuri în agregat cu grapa cu colţi şi lamă nivelatoare.

Combaterea buruienilor în cultura de fasole

În cazul fasolei, trebuie ținut cont de gradul de îmburuienare, de rezerva de semințe de buruieni de pe teren. Potrivit profesorului V. Roman, combaterea buruienilor este cea mai importantă lucrare de îngrijire din tehnologia de cultivare a fasolei. Fasolea este este sensibilă la îmburuienare îndeosebi la începutul vegetaţiei, dar este expusă şi la îmburuienarea târzie. Este necesară o strategie complexă de combatere integrată a buruienilor, prim asocierea măsurilor preventive (rotaţie, lucrările solului) cu măsurile de combatere.

Erbicide omologate pentru cultura fasolei: Leopard, Butoxone, Agil, Dual Gold

Se practică o muşuroire uşoară a rândurilor când plantele sunt în stadiul de 4-6 frunze. Prin muşuroire se evită îmburuienarea pe rând, contribuie la creşterea rezistenţei de cădere şi se evită formarea crustei. În cazul culturilor recoltate mecanizat nu se mai muşuroieşte deoarece terenul trebuie să rămână plan.

Prăşitul se execută între rânduri dar foarte superficial.

cultivarea-fasolei

Irigarea este indispensabilă pentru obţinerea unor producţii mari şi de calitate. Odată cu începutul înfloriri, irigarea se va face regulat, în funcţie de condiţiile pluviometrice şi va continua până la stadiul de creştere a păstăilor. În perioadele foarte calde irigarea prin aspersiune se va face doar dimineaţa, pentru a evita şocul termic şi a favoriza uscarea mai rapidă a frunzelor. Irigarea în timpul orelor calde produce arsuri pe frunze, căderea florilor.

Combaterea bolilor și dăunătorilor în cultura fasolei

Lucrările de combatere a bolilor constau din tratamente la sămânţă şi tratamente în vegetaţie. Cea mai răspândită boală este antracnoza (Colletotrichum lindemuthianum), mai frecventă şi mai păgubitoare în zonele şi în anii cu precipitaţii abundente. Ciuperca se transmite prin miceliile din tegumentul seminţei şi prin resturile de plante rămase pe teren după recoltare. Pentru combaterea acestei boli se folosesc fungicide vegetale şi anume se foloseşte sucul plantei de colţunaşi (Tropaeolum majus).

Dintre dăunătorii specifici culturii fasolei, cea mai păgubitoare este gărgăriţa fasolei (Acanthoscelides obtectus), care atacă boabele. Are o singură generaţie pe an în câmp şi 2-3 generaţii în depozite.

Când se face recoltarea fasolei și care sunt aspectele de care trebuie ținut cont pentru alegerea momentului optim de recoltare.

Locul fasolei în asolament

Fasolea este o plantă cu pretenţii moderate faţă de cultura premergătoare. Cere un teren bine lucrat încă din toamnă, curat de buruieni şi fără resturi vegetale, într-o stare bună de fertilitate şi afânat profund, având în vedere că sistemul radicular al fasolei este destul de slab dezvoltat şi are tendinţa de a se dezvolta în stratul superficial al solului. Premergătoarele cele mai favorabile sunt cerealele păioase (în primul rând grâul şi orzul de toamnă), precum şi prăsitoarele bine întreţinute (porumb, sfeclă de zahăr, cartof), recoltate cât mai devreme.

La rândul său fasolea este o foarte bună premergătoare pentru majoritatea culturilor şi o excelentă premergătoare pentru grâul de toamnă.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde