agromonitor: Lucrări agricole în câmp; calendarul fermierului în luna februarie

Lucrări agricole în câmp; calendarul fermierului în luna februarie

| Cereale şi plante tehnice, Vegetal | de

Etichete: , ,

Calendarul fermierului – LUNA FEBRUARIE. Lucrari agricole in camp, lucrarile solului in luna februarie a acestui an.

În cultura mare, în condiţiile acestui an care a debutat cu secetă pedologică, trebuie acordată atenţie dozelor de îngrăşământ care urmează să fie administrate – fertilizarea fazială.

Majoritatea culturilor de grâu nu au înfrăţit în toamnă iar densitatea plantelor la hectar este redusă, de aceea trebuie intervenit cu azot imediat ce se poate intra în câmp, obligatoriu acolo unde nu s-a efectuat fertilizarea în toamnă. În funcţie de caracteristicile solului, se administrează nitrocalcar (pe soluri acide), uree şi azotat de amoniu (soluri neutre) sau sulfat de amoniu (soluri cu pH alcalin).

Atenţie – respectaţi codul de bune practici în administrarea fertilizatorilor

Pe solele unde s-a administrat deja îngrăşământ, doza de fertilizator scade la jumătate, pentru că lipsa ploilor l-a împiedicat să se descompună. Nu se administrează complexe.

La sfârşitul acestei luni, imediat se poate intra în câmp, se trece la pregătirea patului germinativ pentru semănatul culturilor din epoca I, urgenţa 1: orzoaică şi grâu de primăvară, ovăz, borceag de primăvară, mazăre, lucernă, trifoi.

În acest scop, se stabileşte planul de însămânţări, hotărând densitatea la hectar.

preţuri estimative pe piaţă îngrăşăminte chimice
azotat de amoniu- 1.600 lei/tonă
uree – 2.000 lei/tonă
nitrocalcar – 1.350 lei/tonă
complexe – 2.200 lei/tonă

Protejaţi mediul şi respectaţi codul bune practici în aplicarea îngrăşămintelor!

  • verificarea îngraşământului chimic ce urmează a fi aplicat;
  • verificarea uniformităţii şi a cantităţii administrate prin dispozitivul de împrăştier (pierderile trebuie sa fie mai mici de 15%);
  • respectarea benzilor de protecţie din apropierea cursurilor de apă în care nu se face administrarea îngrăşamintelor chimice.
  • nu se vor administra îngraşăminte chimice prin împrăştiere pe timp de vânt;
  • nu se vor aplica îngrăşăminte minerale dacă solul este crăpat în adâncime, sau dacă solul a fost inundat şi/sau are exces de umiditate;
  • de asemenea, nu se aplică îngrăşăminte pe solul care a fost îngheţat 12 ore sau mai mult în decurs de 24 ore, sau este acoperit cu zăpadă;

Lucările solului în cultura mare

După zvântarea solului, se intră în câmp cu grapa cu discuri pentru a distruge crusta (pentru a distruge capilaritatea stratului superficial de sol ) şi pentru a mărunţi arătura, acolo unde este cazul. Dacă arătura este tasată, se fac două treceri, în cruce.

Pentru culturile din epoca I, urgenţa 1, se trece la pregătirea patului germinativ, cu combinatorul reglat la adâncimea de semănat, perpendicular pe direcţia de semănat.

Acolo unde solul este afânat şi curat de buruieni, lucrarea se poate înlocui cu o trecere cu grapa cu colţi reglabili.

Pe culturile de cereale înfiinţate în toamnă unde se constată descălţarea plantelor, se efectuează o tăvălugire în luna martie.

La ce ne aşteptăm în luna martie: e bine să verificăm infestarea în sol cu larve ale cărăbuşului de mai, viermi sârmă, gândac ghebos, buha semănăturilor .

În atenţia fermierilor care au cultivat rapiţă

Dacă se contată că solele de rapiţă înfiinţate în toamne sunt compromise, atât ca urmare a secetei cât şi a temperaturilor extrem de scăzute din ultima perioadă, fermierii pot lua decizia întoarcerii acestora.

În acest caz, lucrările sunt următoarele: se trece de două ori cu grapa cu discuri, pentru a întoarce cultura, pentru a distruge buruienile şi de a afâna pe adâncimea de semănat. În unele cazuri, se poate folosi cultivatorul pentru cultivaţie totală, în agregat cu grapa cu colţi reglabili.

În ce condiții se face arătura de primăvară

Bine de ştiut: Conţinutul solului în nitraţi creşte toamna, înainte de semănat, iar terenurile arate în vară conţin o cantitate mai mare de nitraţi în comparaţie cu terenurile arate în toamnă.

Arătura în primăvară se execută numai pe solele cu soluri nisipoase, zburătoare, care sunt supuse fenomenului de eroziune eoliană. În cazuri excepţionale, arătura se repetă în primăvară atunci când ne confruntăm cu o toamnă bogată în precipitaţii, cu ninsori abundente, ceea ce duce la o umiditate excesivă în sol şi la tasarea acestuia în crovuri. Nu este cazul până la această dată!

Casetă: o arătură proastă executată în toamnă este mai bună decât cea mai bună arătură executată în primăvară.

ing. Cornel Oprea

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor