agromonitor: Lucia Varga e hotărâtă să facă ordine în păduri. Aceasta e „prioritatea zero a mandatului meu”

Lucia Varga e hotărâtă să facă ordine în păduri. Aceasta e „prioritatea zero a mandatului meu”

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , , , ,

padure-restituiri-paduri

Marţi s-a desfășurat la Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură o conferință de presă în care s-a prezentat starea pădurilor din România, și principalele modificări legislative propuse pentru a reglementa acest domeniu, și pentru a asigura o gestionare durabilă a pădurii.

La preluarea mandatului, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia-Ana Varga, a realizat o analiză a situației tăierilor pădurilor din România, din cauza numărului mare de sesizări și reclamații.

S-a descoperit că tăierile ilegale nu sunt infracțiuni izolate ci au devenit un fenomen la nivel național, lucru ce a fost confirmat și de raportul Curții de Conturi de la începutul lunii martie. Majoritatea sesizărilor verificate erau întemeiate și au arătat practic că în multe zone pădurile au fost lăsate la îndemâna hoților. În acest moment există o stare de anormalitate, o situație critică care necesită măsuri speciale pentru a salva în ultimul ceas pădurile din România de la acest proces de distrugere. Cauzele principale identificate sunt legislația permisivă, ambiguă care a fost chiar modificată de-a lungul timpului, pentru a permite furtul de lemne și instituțiile de control și administrare ineficiente care au închis ochii la tăierile ilegale.

„Am cerut Regiei Romsilva, încă din luna martie, să își facă ordine în păduri. Conducerea instituției a demarat în toată țara controale ample la Direcții și Ocoale silvice, rapoartele acestora fiind în curs de finalizare. Eu însămi verific situația în teren prin sondaj. Le-am cerut aplicarea drastică a cadrului legal existent, iar pe măsură ce rapoartele vor fi finalizate, le vom face publice. Din nefericire, actualul cadru legal face dificilă sau chiar imposibilă luarea măsurilor necesare ce se impun”, a declarat Lucia-Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

După o dezbatere publică de trei luni, Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură, a elaborat câteva modificări legislative. În aceste trei luni, au existat întâlniri publice în 20 județe cu reprezentanți ai autorităților locale, ocoale silvice de stat și private, composesorate, asociații patronate, sindicate, organizații neguvernamentale și reprezentanții proprietarilor de păduri private. De asemenea, la aceste dezbateri au participat mediul academic și parlamentari.

Principalul act legislativ, Codul Silvic , a fost modificat si supus dezbaterii publice. În această perioadă se află în circuitul de avizare interministerial urmând ca la sfârșitul lunii august să fie pus pe masa Guvernului împreună cu un pachet de 6 acte normative subsecvente.

Unele dintre cele 6 acte subsecvente sunt: Hotărârea de Guvern privind proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, a lemnului și produselor din lemn, a cărui principală prevedere este aceea că reduce riscul intrării pe piață a lemnului recoltat ilegal. Acesta va transpune regulamentul UE nr 995 din 2010. Avizele de însoțire a lemnului vor fi eliberate de către administrator și nu de către cel care exploatează masă lemnoasă (până acum cel care exploata își întocmea și avizele de însoțire a lemnului). Numărul emitenților scade de la 9000 la 440, ceea ce asigură un control mai eficient al transportului de lemn.

Hotărârea de Guvern privind acordarea compensațiilor proprietarilor care au păduri în arii protejate este alt act legislativ, care privește aproximativ 180.000 hectare. Se vor acorda între 40 și 200 de euro pe an, pe hectar pt proprietarii de păduri.

Prin legea contravențiilor silvice se clarifică cadrul legislativ, se interzice transportul lemnului pe timp de noapte și se va mări cuantumul sancțiunilor existente, de 2 până la 5 ori.
Hotărârea de Guvern de reorganizare a Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic și Vânătoare are ca principal scop întărirea actului de control. Prin legea privind statutul personalului silvic, se stabilesc cazurile de incompatibilitate în exercitarea funcțiunii. În prezent sunt cazuri în care unii angajați silvici păzesc pădurea ziua, deși aceleași persoane dețin utilaje de exploatare și transport a lemnului pe care folosesc în interes propriu, seara.

Aceste modificări legislative vor duce la o gestionare durabilă a pădurilor, la diminuarea furturilor din pădure prin întărirea actului de control și clarificarea normelor de reglementare.

Din sinteza activității de control desfășurate de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic și Vânătoare pe primele șase luni din 2013, la nivelul întregii țări, reiese că au fost realizate 7609 de controale. În urma acestora, numărul de sesizări penale este de 427, iar prejudiciul este de 39,90 milioane lei, adică circa 8,9 milioane de euro. Numărul de contravenții a fost de 2076, iar valoarea acestora 7.265.300 lei. Volumul de arbori tăiați ilegal a fost de 179.950 metri cubi, iar numărul de reclamații și de sesizări soluționate, 782.

Pentru că există încă situații în care este pusă sub semnul întrebării activitatea unor angajați ai Inspectoratelor silvice, se realizează controale încrucișate și supracontroale pentru a identifica persoanele care încă mai închid ochii la furtul de lemn în loc să aplice legea. Este necesară reorganizarea acestor instituții de control, reorganizare care va curăța acesta instituție. Și la nivelul Ministerului, prin concursul organizat, în Direcția de Control a rămas numai personal pregătit profesional care dorește să aplice legea în interesul pădurii.

În acest moment se lucrează la o strategie privind mărirea suprafeței de pădure. Aceasta are drept obiectiv împădurirea terenurilor degradate, versanților pentru reducerea riscului la inundații, realizarea perdelelor forestiere din Lunca Dunării și a perdelelor forestiere de-a lungul cursurilor de apă. Există în fondul de ameliorare fonduri pentru aceste proiecte, se vor finaliza ghidurile pentru ca primăriile, persoanele fizice, consiliile județene să poată accesa finanțări pentru realizarea împăduririlor.

„Îmi propun să ajungem la o stare de normalitate, să avem cadru legal și instituții de control și o administrare prin care pădurile din România să rămână moștenire generațiilor viitoare. Prioritatea zero a mandatului meu este să fac ordine în păduri”, a mai declarat ministrul delegat Lucia-Ana Varga.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor